Zeleni pomladanski četverček, ki naznanja zdravo pomlad na naših krožnikih

Zora Štok
21.03.2021 04:25
Regrat, čemaž, koprive in šparglji so znanilci ne le zelene, pač pa tudi zdrave pomladi v naši prehrani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pomladni četverček zdravja: šparglji, koprive, regrat in čemaž
Profimedia

Travniki so vse bolj zeleni, sklonjene postave na njih pa kažejo, da je med travo tudi spomladi izjemno priljubljena rastlina, ki jo Slovenci naravnost obožujemo. Regrat. Znanilec pomladi, vitaminska bomba, zeleni listi in korenina, polni zdravilnih snovi, ki nas bodo v času, ko se zima preveša v pomlad, torej od sredine marca pa potem vse do konca aprila, krepko poživile. Nekaj zaradi tega, ker se mnogi v času, ko raste regrat, podajo ven, v naravo, na travnike, pašnike in njive, na travniške poti in še kam (razen na zelenice ob cesti seveda) nabirat to zdravilno rastlino, in je to že neka vrsta rekreacije, nekaj pa zaradi različnih koristnih učinkovin, ki jih regrat vsebuje, in organizem nam je hvaležen, da mu jih privoščimo. Pozimi vitaminov, mineralov in antioksidantov ni v izobilju, zato je regrat kot naročen. Pa še zastonj ga lahko naberemo.

Regrat

Regrat je zelo učinkovit pri urejanju celotne prebave in čiščenju krvi, uporabni so listi in korenina. Ko kopljemo korenino, pazimo, da je ne poškodujemo, saj bi iz zareze iztekel zdravilni mlečni sok. Korenino vedno izkopljemo pred cvetenjem ali v jeseni, liste pa pred cvetenjem.

Sicer pa regrat pomaga pri težavah z ledvicami, jetri in žolčnikom, pospešuje izločanje strupov iz telesa in delovanje žlez, vključno s trebušno slinavko, lajša tudi težave pri sladkorni bolezni. Seveda pa pazimo, da regrata ne nabiramo na njivah, ki jih kmetje polivajo z gnojnico, ali v neposredni bližini prometnih cest ter na travnikih s pasjimi iztrebki. Če nimamo priložnosti nabrati regrata na neproblematičnem prostoru, ga raje kupimo ali pa ga skušamo posejati doma. Semena je sicer težko dobiti, zato velja poskusiti s presajanjem. Regrat s korenino izkopljemo in posadimo ob domači hiši, na gredo pa upihnemo nekaj regratovih lučk z večjimi semeni.

Klasika nad klasikami: regrat v solati s trdo kuhanimi jajcimi. Za popoln okus dodamo še vročo pečeno slanino. Foto: Profimedia
Profimedia

Še vedno najbolj priljubljen način priprave regrata je solata. Eni malce grenkim listom travniške rastline dodajajo trdo kuhana jajca, nekaterim je priljubljen dodatek na kocke narezana in opečena slanina, spet drugi uživajo ob regratu z ocvirki. A regrat lahko dodajamo tudi krepkim zelenjavnim juham. Na drobno narezanega ga dodamo pri koncu praženja različne zelenjave in skupaj s testeninami dobimo zdrav in okusen lahek spomladanski obrok.

Če liste regrata narežemo na manjše kose in naribamo redkvico ter dodamo na tanke lističe narezan parmezan, dobimo, v kombinaciji z balzamičnim kisom malce drugačno solato, kot smo je vajeni.

Ne pozabimo, da lahko liste regrata dodamo tudi različnim sokovom in smutijem, še posebno dober je namaz iz skute in na drobno zrezanega regrata ter česna. Užitni so tudi cvetni popki, ki jih lahko jemo surove ali jih vložimo v kisu, ko pa na travnikih vidimo odprte rumene cvetove, to ne pomeni, da je z uživanjem regrata konec. Užitne so namreč tudi cvetne nitke - lahko jih potresemo po solati, jih uporabimo kot dekoracijo na krožniku ali pa si iz njih skuhamo čaj.

Čemaž

Sredi marca se ljubitelji okusa po česnu že lahko razveselijo čemaža, sorodnika česna, čebule, pora in drobnjaka. Proti koncu marca je čemaža vedno več, sezona pa traja vse do maja. Tudi čemaž vsebuje številne zdravilne snovi, zato ni nič nenavadnega, da ga mnogi radi nabirajo vsaj tako kot regrat. Le da čemaž raste v kolonijah, torej ga je veliko na enem mestu; ponekod so s čemažem prekrite manjše planjave.

Najboljši so okoli pet do deset centimetrov veliki listi, čeprav je čemaž užiten v celoti, od čebulice do cveta. Zaradi okusa in vonja, podobnih česnu, ga zlahka dodajamo različnim solatam, v kombinaciji z regratom dobimo pravo vitaminsko bombo. Iz čemaža pripravljamo različne namaze, dodajamo ga juham ali juho pripravimo zgolj iz čemaža. Drobno zrezan se lepo poda k različni zelenjavi, sveži v mešanih solatah ali praženi in kuhani, kakor nam je pač ljubše. Tudi v različnih namazih se dobro obnese, sploh s skuto in kislo smetano ali z zrnastim sirom (cottage cheese), pa na čemažev pesto ne pozabimo. Z dodatkom pinjol bo še posebno imeniten.

Ne smemo pa v zvezi s čemažem spregledati nevarnosti, da njegove liste zamenjamo z listi šmarnice, ki so strupeni, ali še huje - z jesenskim podleskom. List čemaža od obeh omenjenih rastlin ločimo po tem, da je čemaž svetlejše zelene barve in ima vsak list na sredini izrazito stebelce, medtem ko je jesenski podlesek temnejše barve in list po sredini nima stebelca. Zanašamo pa se seveda tudi na izrazit vonj po česnu, značilen za čemaž, zato po to spomladansko rastlino ne hodimo nahodni ali prehlajeni.

Profimedia

Kopriva

Pomladni zdravilni četverček dopolnjujejo še koprive in šparglji. Že res, da koprive najbolj poznamo po tem, da nas lepo zaskeli, če se jih dotaknemo. A z rokavicami pri nabiranju se temu zlahka izognemo. Vredno je poskusiti, kopriva ima namreč vsaj toliko dobrih lastnosti, kot jih premoreta regrat in čemaž, pa še kakšno zraven (krepi rast las in preprečuje izpadanje, čaj iz kopriv je dobrodošel pripomoček pri hujšanju, že naši predniki so verjeli v učinkovito delovanje koprive pri težavah z revmo, pomagala naj bi tudi pri nižanju sladkorja v krvi). V kuhinji je prav tako zelo uporabna - iz svežih ali sušenih listov pripravimo čaj ali poparek, dodajamo jo zelenjavnim juham, na hitro pokuhano in sesekljano dodamo slanim nadevom za zavitke ali pite.

Šparglji

V naravi se četverčku pridružijo kot zadnji, pa itak veljajo za kraljevsko zelenjavo. O njih pa kdaj drugič, ker si zaslužijo posebno mesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta