Pomlad na krožniku in v skledi

Zora Štok Zora Štok
14.04.2019 02:41

Vsi pomislimo na regrat - in nič ni narobe. Manj pa je znano, da si jedilnik lahko popestrimo tudi z rožicami, denimo z marjeticami, spominčicami, vijolicami in kapucinkami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sveža in pisana spomladanska solata
Profimedia

Regrat že na veliko nabiramo in ga jemo v svojih najljubših solatah, čemaž tudi že bujno raste in je pogost na spomladanskem jedilniku. Prava zelena pomlad torej. A ni nujno, da je zgolj zelena. Krožnik, poln zdravega pomladnega zelenja, lahko z različnimi užitnimi cvetovi naredimo pisanega, da jed ne bo mamila le brbončic, pač pa tudi oči. Saj jemo tudi z očmi, kajne?

Samo tisto, kar res dobro poznamo

Male marjetice, ki jih je na travnikih in tudi na zelenicah ob hišah že veliko, so s svojim nekoliko oreškastim okusom primerne za dodatek k predjedem, sladicam in juham. Spominčice so prav tako užitne, a so bolj blagega okusa, zato jih lahko uporabimo za krašenje različnih jedi, brez bojazni, da bodo preglasile druge okuse. Vijolice s svojim izrazitim, prijetnim vonjem so najbolj primerne za sladice, cvetove lahko tudi obdamo s sladkorjem in bodo tako še posebej lepe. In okusne seveda. Kapucinka s svojo nekoliko poprasto noto bo odlična spremljevalka mesnim jedem, sploh kot okras na kakšni omaki ali kremi. Pri uporabi cvetov v kulinariki moramo paziti le, da jih utrgamo, tik preden jih bomo uporabili, saj so zelo občutljivi in hitro uvenejo, oveneli cvetovi pa krožniku gotov ne bi bili v kras. In cvetov ne nabirajmo ob cestah in na travnikih, v bližini katerih kmetje škropijo njive, ampak le na krajih, za katere gotovo vemo, da niso onesnaženi. In ne velja pozabiti najpomembnejšega - ko se odločamo za uporabo cvetov pri pripravi hrane, uporabimo samo rastline, ki jih res dobro poznamo. Če nismo prepričani, da je nek cvet ali drugi del rastline užiten, ga raje ne uporabimo, kot da bi se igrali z usodo. Ponekod se dobijo že pripravljene mešanice semen užitnih cvetov, tako da jih lahko gojimo sami in smo resnično brez skrbi.

Veliko zelenja in nekaj cvetlic, vse skupaj pa okusen spomladanski obrok
Profimedia

Regrat v juhi in kot priloga

Idej za pomladno zelenje na krožniku je seveda nešteto. Od najbolj preprostih - regrat z jajci ali krompirjem in ocvirki - do lahkotne, nenavadne jedi s šparglji. Čemaž s svojim vonjem in okusom po česnu je prav tako lahko pravi izziv. Za kremne juhe, bodisi da je v glavni vlogi bodisi kot dodatek drugim sestavinam, uporaben je za različne namaze, sesekljan osveži krompir, testenine, razne žitarice in stročnice ter različne solate. Za juho lahko uporabimo tudi regrat, drobno narezanega in nekoliko prepraženega in dušenega pa kot prilogo ali dodatke k omaki. Tudi pesto iz regrata bo dobrodošla popestritev doma pripravljenih naravnih dobrot, saj je priprava sila preprosta. Potrebujemo 10 dag regratovih listov, 5 dag naribanega parmezana, 10 do 12 žlic olivnega olja, 2 dag ovčjega sira Pecorino, žlico ali dve pinjol, malo soli in popra ter strok česna. V možnarju najprej stremo sol, česen in regrat - in ko nastane pasta, jo damo v drugo posodo, v možnarju pa stremo še pinjole. Dodamo jih regratu, v posodo damo še parmezan in Pecorino ter olivno olje in mešamo, da dobimo gosto kremasto omako. V zaprtem kozarcu se ohrani teden ali dva. Uporabimo ga kot dodatek testeninam, rižotam, krompirju, ga premešamo s skuto, z njim nadevamo tanke rezine bučk ali jajčevcev (oboje prej nekoliko popečemo, da se zmehčajo) ali si ga preprosto namažemo na kos črnega kruha. To je seveda le en predlog, kako porabiti regrat. Ali čemaž. A ti dve darili zelene pomladi sta pri nas tako udomačeni, da mnogi, kljub razmišljanju, da bi ju pripravili kako drugače od ustaljenih navad, kar naprej ostajajo pri starem. Nič narobe, glavno, da nam jedi teknejo.

Slastna zelena rižota
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta