Želite ohraniti vitkost? Potem uživajte grenke rastline

Jasna Marin Jasna Marin
23.02.2021 04:00
Naši predniki so rekli, da kar pusti v ustih grenak okus, je zdravo za želodec. Sčasoma je ta ljudska modrost nekoliko utonila v pozabo, zato je dobro, če nas kdo tu in tam spomni nanjo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Regrat je že od nekdaj poznan tudi po zdravilnih lastnostih.
Pixabay
Rmanov čaj
Shutterstock

Grenkim živilom se prepogosto izognemo in raje izberemo tista, ki so sladka. Toda svojemu zdravju s tem ne delamo usluge. Naš organizem namreč potrebuje snovi grenkega okusa. Te niso zdrave samo za želodec, naravne grenčine v zelenjavi in zeliščih na različne načine pozitivno vplivajo na celotno počutje. S svojim intenzivnim okusom spodbudijo proizvodnjo želodčnega soka in izločanje žolča. S tem pospešijo prebavni proces in skrajšajo prehod hrane skozi črevesje. Grenka zelišča pomagajo preprečiti napihnjenost in napenjanje. Poleg tega izboljšajo absorpcijo vitaminov in mineralov v črevesju.​

Odpravljajo zakisanost

Dodatna pozitivna lastnost grenkih snovi v zelenjavi in zeliščih je, da spodbudijo nastajanje bazičnosti, kar pomeni, da hkrati zavirajo zakisanost telesa. Znaki prevelike zakisanosti telesa, ki je predvsem posledica nepravilnega prehranjevanja pa tudi stresa, so kronična utrujenost in pomanjkanje energije, slabo razpoloženje, nagnjenost k okužbam, depresija in nemir. Vse to vpliva na našo delovno učinkovitost, ta pa na naše počutje in samopodobo. Poleg tega zakisanost škoduje srčno-žilnemu sistemu ter vpliva na sklepe. Bolečine zaradi obrabe sklepov in simptome resnih obolenj, kot sta denimo putika oziroma protin in revma, lažje obvladujemo, če uživamo veliko bazične hrane in grenkih zelišč. Ker zdravo in optimalno delujoče črevesje vpliva tudi na imunski sistem in zdravje kože, krepijo grenčine v hrani tudi našo odpornost in precej omilijo kožne težave.

Naravno sredstvo za vitkost

S svojim intenzivnim okusom spodbudijo grenčine občutek sitosti, takoj ko zaužijemo dovolj hrane. Delujejo kot nekakšna dieta – zaradi njih pojemo manj hrane, hkrati pa bolje zaznavamo okuse. Poleg tega imajo živila, ki so bogata z grenčinami, majhno energijsko vrednost. V starih časih so bila ta živila na jedilniku vsak dan. Običajno so jih postregli kot solato in zelenjavno prikuho ali pa preprosto kot začimbe. Danes se moramo zavestno odločiti, da bomo pri kuhi uporabili grenka živila. Za spremembo lahko izberemo grenko vrsto solate ali zelenjave, kot sta denimo rdeči in belgijski radič, in na tak način grenko hrano iz narave znova vključimo v vsakdanjo prehrano.

Okrogle rdeče glavice radiča, ki slovi po svojem grenkem okusu, lahko v hladilniku hranimo tudi več tednov. Da bi nekoliko omilili grenak okus, lahko solati dodamo topli kuhan krompir.
Shutterstock

Sveže s travnika

Kordabenedikte (Cinus benedictus) in drugih podobnih rastlin običajno na vrtu sploh ne opazimo. Napredek je že, da nanje ne gledamo več kot na plevel. Če bi jim radi zagotovili dobre pogoje za rast, poskrbimo, da bodo imeli dovolj prostora in prst, bogato s hranili. Listi teh rastlin kot sveže začimbe obogatijo prehrano.

Kordabenedikta je zelnata enoletnica, ki zraste do 60 centimetrov visoko. Pri nas so jo sprva gojili kot zdravilno zelišče, nato je začela rasti tudi v naravi. Spodbuja izločanje sline in želodčnih sokov, hkrati ima diuretičen in antibakterijski učinek.
Shutterstock


Pomislite denimo na mladi regrat – v solati je zelo okusen, obenem blagodejno vpliva na želodec in črevesje. Listi, cvetovi in korenine grenkih zelišč lahko sveži ali posušeni v obliki čajev, oljnih izvlečkov in tinktur prispevajo k izboljšanju počutja.

Jajca so sestavni del uravnoteženega zajtrka.
Profimedia

Dobrodejni izvlečki

Grenka zelišča lahko odpravijo marsikatero tegobo. Organizmu dajejo zagon in so v pomoč pri ohranjanju vitke postave. Zato se resnično izplača na novo odkriti njihov nekoliko poseben okus. Spodbudite si prebavo s čajnimi mešanicami iz posušenega rmana, kordabenedikte ali pelina – pri tem vselej uporabite samo posušene liste in cvetove zelišč – in čaj redno pijte pred vsakim obrokom. Izvlečke svežih ali posušenih zelišč uporabite za začinjanje solat in jedilnih olj. Pri točno določenih težavah si lahko pomagate z ustreznimi tinkturami, ki jih po potrebi nakapate v kozarec vode. Mnogi pa po obilnem obedu ali večerji še vedno najraje popijejo alkoholni pripravek iz grenkih zelišč.

Rmanova tinktura
Shutterstock


Vključite grenka živila v svoj jedilnik kot nekaj samoumevnega. Potem vam bo uživanje grenkih zelišč v obliki grenkih zdravil nedvomno prihranjeno.

Zdravilna rastlina
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta