Bruce Willis: Naši božiči nikoli več ne bodo isti

Denis Živčec Denis Živčec
17.12.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umri pokončno iz leta 1988 ostaja kultna božična streljačina. 
Profimedia

Na tem mestu smo se decembra že večkrat poklonili liku in delu velikega Brucea Willisa. Jasno, gre za eno največjih hollywoodskih karier, pa tudi v kolektivu imamo sodelavce na višjih položajih, ki se ob nepopisnem božičnem nasilju streljačine Umri pokončno med adventom povsem raznežijo. A zdaj naši decembri ne bodo nikoli več isti. Novice so namreč zelo slabe, celo tako, da se niti igralčeva družina ne trudi več situacije zavijati v božični celofan. Z zvezdnikom gre le še strmo navzdol.

Willis je marca letos sporočil, da končuje svojo dolgoletno kariero, potem ko so mu diagnosticirali afazijo. Čeprav se njegovo stanje zgolj še slabša, njegova družina uživa v vsakem trenutku z njim in "upa na čudež". Meseci, odkar je zvezdnik razkril svojo bitko z boleznijo, ki napada njegove kognitivne sposobnosti, so za družino Willis postali težki, a dragoceni, saj se vsi trudijo, da ne bi zamudili niti enega trenutka z ljubljenim igralcem. Vir blizu družine je razkril, da se družina pogosto zbere in z njim preživlja čas. "Vedo, da Bruce ne bo večno zraven. Zato cenijo vsak trenutek," je vir povedal za Daily Mail. Emma Heming in Demi Moore, Bruceova sedanja in bivša žena, sta se še bolj zbližali in skupaj pomagata igralcu lajšati življenje z boleznijo, Demi se trudi biti z njim v stalnem stiku. "Izkoristi vsako priložnost, da preživi čas z njim. Če ni z njim, pa pokliče po telefonu samo zato, da sliši Bruceov glas," je povedal omenjeni vir. Velika družina zdaj, kot vsako leto, počitnice preživlja v Idahu, pojavile pa so se fotografije, na katerih sta Moore in Willis pozirala skupaj z njuno 28-letno hčerko Tallulah. Na fotografiji sta mamica in hči pozirali objeti, pridružil pa se jima je tudi Bruce, ki je opazoval njunega hišnega ljubljenčka Pilafa. "Rada imam svoje starše in družino," je zapisala Tallulah.

Neuničljivega Brucea že dolgo ni več

Vir je dodal, da so druženje in običaji družine vedno bili posebni in da so njihova druženja postala še lepša, čeprav s pridihom žalosti. "Bruce ne more veliko govoriti in zdi se, da ne razume veliko tega, kar drugi govorijo. Emma je postala njegov glas in nekdo, ki komunicira namesto njega. So dnevi, ko razberejo koščke starega Brucea, vendar so to kratki trenutki. Zdi se, da se jim Bruce čedalje bolj izmika in to je srce parajoče. Ne morejo si predstavljati božiča brez svojega ljubljenega člana," je pojasnil vir. "Starejši hčerki pogrešata očeta, kakršen je bil, tistega, ki jih je zafrkaval glede njihovih fantov in jim dajal nezaželene nasvete. Ker se bliža božič, lahko le rečejo, da ga imajo rade, in molijo za čudež," je sklenil vir.

Tudi če bo sam pozabil, ga bodo oboževalci spomnili, da je svojčas bil glavni frajer v Hollywoodu. 
Profimedia

Še lani se je Bruce v delo vrgel na polno in sodeloval v kar enajstih filmih. Verjel je, da intenzivna umska obremenitev pomaga omiliti simptome bolezni, ki je njegovo izjemno kariero močno otežila. Ko je začel sprejemati vloge v nizkoproračunskih filmih, so začele krožiti govorice, da ima eden najbolj priljubljenih akcijskih junakov demenco. O nenavadnem razvoju njegove kariere so se razgovorili na priljubljenem youtube kanalu Half in the Bag. "Bruce Willis posname ducat filmov na leto in še nikoli niste slišali za nobenega od njih. Odločili smo se, da se spopademo s tem čudnim pojavom in poskušamo ugotoviti, kaj se dogaja," so zapisali v opisu videa z naslovom The Bruce Willis Fake Movie Factory. "Nekje sem prebral, da ima Bruce Willis demenco, zato se ne zaveda popolnoma vsega, kar se dogaja okoli njega," je zapisal eden od komentarjev pod video, nanj pa se je odzval režiser Matt Eskandari, ki je sodeloval z Bruceom. "Ja, res je, režiral sem štiri filme, v katerih je igral, in to vem iz prve roke. Žalostno je videti, da takšna legenda razpada pred tvojimi očmi. To sem videl, ko sem delal z njim zadnjih nekaj let," je zapisal Eskandari. O Bruceovi demenci je prva pisala revija OK! januarja 2021, ko so sporočili, da se igralec spopada z izgubo spomina in zato več časa preživi z družino. Povod za članek je bil njegov prihod na družabni dogodek brez zaščitne maske, zaradi česar je bil deležen kritik, v svoj zagovor pa je dejal, da je preprosto pozabil, da jo mora nositi.

Nato je pretresljiva potrditev prišla še uradno in svet se mora soočiti z minljivostjo enega najbolj neuničljivih filmskih junakov. Afazija vpliva na sposobnost govora, pisanja in razumevanja verbalnega in pisnega govora. Po navadi se pojavi po kapi ali poškodbi glave, lahko pa se razvije tudi postopoma zaradi možganskega tumorja ali drugih bolezni.

Demi Moore in Bruce Willis sta bila poročena od leta 1987 do leta 2000 in imata tri hčerke. Leta 2009 se je igralec poročil z manekenko Emmo Hemming, s katero ima Mabel in Evelyn. Stike s prejšnjo družino je ohranil in leta 2020 so bili vsi skupaj v karanteni zaradi covida-19. Rumer je širšemu občinstvu verjetno najbolj poznana po filmu Talec iz leta 2005, v katerem je zaigrala skupaj s svojim očetom. Willisova kariera v Hollywoodu je trajala več desetletij, večinoma je nastopal v akcijskih filmih in trilerjih, kot so serija Umri pokončno, Šund, Peti element, 12 opic, Mesto greha, Šesti čut in podobno. Oskarja ni dobil, je pa dobil več drugih nagrad.

Očarljivo praznično nasilje

Svojo nadarjenost za komedijo je pokazal v filmu Bandita, velika uspešnica je bil tudi znanstvenofantastični film Armageddon. Zaigral je tudi v filmih Šund, Šesti čut in vojni drami Hartova vojna. Igralec s polnim imenom Bruce Walter Willis se je rodil v ameriškem vojaškem oporišču v Idar-Obersteinu v Nemčiji mami Nemki in očetu, ki je služil ameriški vojski. Odrasel je v New Jerseyju. Po srednji šoli je z očetom delal v neki tovarni, nato je bil telesni čuvaj, nazadnje pa se je posvetil igranju in nastopil v več deset filmih. Revija Entertainment Weekly ga je leta 2007 uvrstila med 25 najboljših akcijskih igralcev. Igral je tudi v številnih televizijskih nanizankah. Za igro v seriji Delo na črno je prejel zlati globus in emmyja.

Zadnji posnetki prikazujejo utrujenega Willisa odsotnega pogleda. 
Profimedia

Umri pokončno ostaja najbolj kultni izdelek v njegovi karieri - in tudi če bo sam kdaj pozabil, da je v njem sploh igral, ga bo na to filmsko klasiko spomnil vsak december. Leta dolgo in od časa do časa žolčno debato, ali je Umri pokončno res tudi božični film, sta prekinili reviji Empire in Forbes, katerih bralci so to zimzeleno klasiko izglasovali za najboljši praznični film. Helen O'Hara, komentatorka revije Empire, ni nad tem nič manj začudena, saj v kolumni na to temo ugotavlja, da Bruce Willis za klasičnega božičnega junaka preprosto nima dovolj las. Meni, da je gledalce prepričala skoraj popolna odsotnost posladkanih kadrov z božičnimi jelkami, prav tako v filmu ne vidimo izumetničenih ljudi, ki v grozljivih pletenih prazničnih puloverjih goltajo topel jajčni liker. Nekaj osvobajajočega je tolčenje po teroristih, ki so med božično zabavo v Nakatomi Plazi zajeli talce. Mark Hughes, ki piše za Forbes, je manj skeptičen in trdi, da je Umri pokončno vse tisto, kar bi božični filmi vedno morali biti. Med ogledom je v njem zaznal mešanico vsega dobrega - zloveščega Grincha, ki je ukradel božič, nepremagljivega junaka, ki je vse naučil lekcijo iz Čudeža na 34. ulici, duhove preteklosti, sedanjosti in prihodnosti iz Božične pesmi in nekaj mučnih momentov s področja osebnostne rasti in družinske krize. Večna bitka dobrega proti zlemu, zapakirana v veliko bleščečo škatlo, obdano z metki in granatami. "So božiči in so božiči, ko terorista udariš v obraz in si nazaj priboriš svojo družino. Kaj vam je ljubše?" se sprašuje ugledni kolumnist. Zaradi Umri pokončno bo Bruce Willis v naših mislih za vedno ostal 33-letnik, ki naokoli teka v prepoteni majici brez rokavov. Film je rodil tudi enega najbolj frajerskih negativcev, Hansa Gruberja, ki ga je mojstrsko v življenje obudil Alan Rickman. Na snemanju prvega dela filmske serije so uporabili zelo glasne slepe naboje, da bi s tem bolje ponazorili resničnost. Nekateri so bili izstreljeni preblizu glavnega igralca Brucea Willisa, ki je zaradi tega za vedno izgubil dve tretjini slušnega zaznavanja v levem ušesu. Pravi, da ima zaradi te nesreče neprijetno navado: "Pogosto sprašujem, kaj je nekdo rekel." Osebno premoženje Wilisa ocenjujejo na krepkih 250 milijonov dolarjev.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta