Čakanja je konec, pred nami je veliki finale

Matic Majcen
13.04.2019 02:46

V noči z nedelje na ponedeljek bodo tudi na slovenski različici kanala HBO skorajda vzporedno s svetovno premiero v ZDA predvajali prvo od šestih epizod zaključne sezone serije Igra prestolov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pričakovanja in napetosti pred tem dogodkom so visoka kot še nikoli. Serija je v minulih osmih letih prerasla v popkulturni fenomen svetovnih razsežnosti, zato zadnje epizode obetajo spektakularni zaključek povsem na nivoju največjih filmskih spektaklov.
Vzpon Igre prestolov se je začel daljnega leta 1991, ko se je takrat 42-letni ameriški pisatelj George R. R. Martin odločil, da se bo po vrsti neuspešnih projektov lotil žanra fantazijskega romana v slogu Gospodarja prstanov. Pet let kasneje je na police knjigarn prišel prvi roman Pesem ledu in ognja, ki je iz načrtovane trilogije postopoma začel preraščati v cikel sedmih knjig. Ko je leta 2005 četrti roman Vranja gostija zasedel prvo mesto najbolj prodajanih knjig v ZDA, se je televizijska postaja HBO odločila, da bo odkupila pravice za filmsko adaptacijo franšize ter jo je z letom 2011 v obliki TV-serije začela predvajati na svojem kanalu. Vse ostalo je zgodovina: serija je nemudoma privlekla ogromno število gledalcev, začela osvajati pomembne nagrade, obenem pa je med zvezdnike potisnila kopico do tedaj povsem neznanih igralcev, kakršna sta Kit Harington in Emilia Clarke.
Hitro večletno nizanje epizod TV-serije pa je obenem pomenilo tudi, da se bo televizijska različica pripovedi končala prej kot Martinove knjige, saj pisatelj še vedno piše preostala romana te dolge sage. Prav zato je tokratni zaključek serije tako pomemben. V prihodnjih tednih bomo prvič dobili odgovore na kopico vprašanj in pripovednih zapletov, ki so jih knjige in serija pred oboževalce postavljali vsa ta leta. Od teh sta še vedno najbolj tleči prav tisti osnovni vprašanji: kdo bo na koncu zasedel železni prestol in kdo bo sploh preživel ognjeni finale te mogočne pripovedi?
Čeprav se serija Igra prestolov po zadnjih šestih epizodah poslavlja z malih zaslonov, pa je to slovo zgolj začasno. HBO ne bo kar tako iz rok izpustil tako odmevne franšize in v slogu Vojne zvezd že načrtuje produkcijo nadaljnjih izpeljank. Že letos bodo z Naomi Watts v glavni vlogi začeli snemati novo serijo, ki se odvija več tisoč let pred Igro prestolov, pri njenem nastanku pa kot scenarist ponovno sodeluje zdaj že legendarni George R. R. Martin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta