(DNEVNIK) Miha Ritonja: Harmonični, slastni in napeti ko štrumpantl

Miha Ritonja
30.09.2023 06:00

Miha Ritonja je enolog v vinski kleti Žaren in odgovorni predstavnik blagovne znamke Albiana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilustracija Ciril Horjak

Prihajam iz Maribora, natančneje s Tezna, najbolj znane vinogradniške pokrajine na.. - aja, ne! Pri meni je nekoliko drugače. Odraščal sem brez kmetijskega zaledja, smo pa v Prlekiji imeli majhen vinograd, ki me je nekako navezal na ves ta vinski svet. Tako zdaj že sedmo leto živim na Dolenjskem, natančneje v Krškem, in že peto leto diham za Albiano. Sicer od vedno povezan z naravo, športom (bivši član mladinske deskarske reprezentance, cheerleading članske reprezentance in trenutno član vinske reprezentance Slovenije) in predvsem ljudmi okrog sebe. Pravijo, da sem zgovoren, zabaven in energičen, sam pa menim, da samo pozitivno odražam okolico in v ljudeh iščem najboljše. Čeprav najbolje delujem v družbi, sem rad sam s seboj, svojimi mislimi in vizijami, načrtujoč nove izzive na svoji pestri življenjski poti.

Dobrodošli v najbolj pestrem, napetem predvsem, pa najbolj napornem času leta zame, v trgatvi. Trgatev je za nas resna stvar, ne veselica. Tukaj odločimo, ali bo produkt dober ali izjemen. Zato je to čas neprespanih noči, hitrih odločitev, prilagajanj, čustev, jeze - in še bi lahko našteval. V glavnem, pestro je.

/ PETEK, 22. september

Za nami sta dobra dva tedna lepo razporejenih trgatvenih dni, ki so kar zleteli mimo vseh delujočih na našem posestvu, z današnjim dnem pa se lotevamo trgatve naših vinogradov Alto – vinogradov, ki smo jih uvrstili najvišje po kakovostni lestvici. V vinogradih začnemo trgati ob 7. uri zjutraj, kar pomeni, da smo aktivni že kakšno uro ali več prej, da je vse pripravljeno na prvi prihod grozdja. Trga se zeleni silvanec, lega Vodopivčevo, in sauvignon, lega Pšak - ja, vinogradi imajo imena. Pričakujem nekoliko več surovine, a glede na letnik s točo moram biti zadovoljen z nekoliko količinsko slabšim rezultatom. Kisline so top, prav tako tudi intenziteta okusa in tenzija ... Dobivam novo upanje za našo najvišje postavljeno linijo Alto, a mi novica, da bo za vikend padlo 40 mm dežja, povzroči grenak pookus. Prešamo pozno v večer, v kleti pa obvezno muzika. Ta prava, 70. in 80. leta, rock, pop, blues, funk … kvaliteta v glavnem.

/ SOBOTA, 23. september

Kot pričakovano, smo petkov večer prelevili v sobotno jutro. Dela ni konec, ko konča preša, ampak ko je klet čista. Vsak dan, tudi če ni bilo uporabe vseh prostorov, čistimo. Sčistimo pa tako, da bi si človek že pred vhodom v klet 'šuhe' sezul (blokarji vemo, kako je to). Po nekaj urah spanca smo nazaj na najljubši lokaciji. Kot napovedano, je pred nami deževen dan, zato je čas za dela v kleti. Za našo linijo Alto pripravljam kvasne nastavke za fermentacijo iz avtohtonih (divjih) kvasovk, kar pomeni, da je pri procesu fermentacije potrebna še večja pozornost in koncentracija. Prav tako se v kleti izvaja monitoring fermentacije, meritve, okušanje, zapisovanje. Kot na tajming iz Burgundije (Francija) prispejo še novi sodi, tako da je dela več kot dovolj za danes. Nove sode je treba temeljito sprati in upariti, da so pripravljeni za uporabo. Tukaj si je treba vzeti čas. Za sode, za sebe, zraven muzika, spet obvezno, nič v tišini, ker ti lahko gredo bedarije po glavi. In spet je noč tukaj.

/ NEDELJA, 24. september

Zbudim se ob pol devetih zjutraj zaradi hudih bolečin v hrbtu - zgleda, da telo ni navajeno več pravilno počivati. Med jutranjo kavo prebiram kletarsko evidenco in počasi začenjam planirati naslednje dneve. Aplikacija za vreme in meteogrami na mailu so prižgani na telefonu v eno. Vsaka sprememba vremena nam lahko popolnoma spremeni plane, a kot kaže, bo teden lep. Kosilo pojem doma in se počutim kot v restavraciji, ker zadnje tedne pridem domov še samo pod tuš in dremat. Tako pač je. Popoldne se odpravim nazaj v klet, da preverim, kako potekajo fermentacije, potem pa z Jernejem in Lidijo (lastnikom posestva in direktorico našega podjetja) v miru odpremo nekaj steklenic. Domačih in tujih. Debata je navezana izključno na trgatev in vina v kozarcih, v ozadju poslušamo koncert Georga Michaela iz Earls Courta. Lep večer, nimaš kaj.

/ PONEDELJEK, 25. september

Ob napovedanem slabšem začetku dneva se zgodaj odpravim v Maribor, da dostavim vina našim strankam, tako da sem do devete ure zjutraj že nazaj v Nemški vasi na Dolenjskem, kjer je naša klet. Na cestah klasični ponedeljkov kaos in nervoza, veliko policijskih kontrol, a se gladko peljem mimo vsega, ker sem z glavo popolnoma drugje. Šele ob prihodu nazaj v klet sem videl, da sem dokumente pozabil doma, ampak pustimo, je že mimo. Tako smo dopoldan preživeli ponovno v kleti, kjer smo polnili sode z zdaj že pripravljenimi sokovi za fermentacijo naše linije Alto. Ker se je vreme začelo stabilizirati, smo se odločili, da popoldanski del dneva izkoristimo za trgatev žametne črnine za penino. Protokol za trgatev penečih vin pri nas temelji na analizah grozdja, ki nas usmerjajo v iskanje ugodnega "okna" za trgatev, da zajamemo ta prave parametre. Odločitev za trgatev je bila enkratna, sokovi žametovke pa harmonični, slastni in napeti ko štrumpantl. Tako imam tudi rad, kajti pri peninah je resnično potrebna tenzija soka in vizija za uspeh. Zaradi zadovoljstva sprešanih sokov splaniramo trganje žametne črnine za penino tudi za naslednji dan.

/ TOREK, 26. september

Opazim, da je moj jutranji ritual naštudiran v nulo. To se zavem, ker sploh nimam pojma, kdaj se vse zgodi. Vstanem, najprej pičim v kuhinjo, džezva na šporhet, magnezij v kozarec, kopalnica. Med ščetkanjem narahlo haluciniram v ogledalo in se odhitim preobleč. Polo majica, delavske hlače, brezrokavnik. Kava je perajt, magnezija ni več, majhni trenutki sreče. Med kratko vožnjo do kleti razmišljam o žametni črnini, kako se Slovenci sploh ne zavedamo, kašen potencial imamo s to sorto, in kaj bi lahko jaz naredil iz nje. V službo pridem zmotiviran kot po kasetah Smiljana Morija in se lotim dneva s polno prešo. Grozdje za penino stiskamo vedno celo in nepecljano. Pomeni, da vsako gajbico grozdja, ki jo dobim iz vinograda, na roke stresem v prešo. V tem trenutku bi se rad zahvalil svoji hrbtenici in ji obljubil, da jo peljem v Orhidelio za kak dan, ko bo vsega fertik. Če je dan dober, lahko za penino z Jernejem preloživa dobrih devet ton grozdja v preše. Energije in adrenalina ne zmanjka, idej za muziko pa čedalje bolj. Ko se zavemo, da se po naših zvočnikih v kleti prikradejo stari nemški šlagerji, vemo, da je treba iti domov. Problem pa je v tem, da ko po uspešnem in napornem dnevu ležeš v posteljo za nekaj ur, se ti ti komadi še naprej vrtijo v glavi. Pol pa si spočij, če lahko.

/ SREDA, 27. september

Od doma se odpravim v temi, jasno zvezdnato nebo in topla noč me spominjata na poletje, vožnja proti kleti pa me navdaja z novo energijo. Lepo je priti prej na šiht! Ne zato, ker bom prej fertik, ampak zato, ker Lidija tam okoli pol sedme ure pokliče na domači zajtrk. Saj ne, da sem lačen, ampak rad jem, rad dobro jem, no. Hvala bogu da še držim linijo, neko linijo, no. Ko si sit, vidiš svet drugače, je res. Ob jutranjem smehu namesto kave pade še deci penine, da kri po žilah steče. Danes se obeta cel kup raznolikih nalog. Med drugim tudi testiramo novo prebiralno mizo za grozdje, ki je vprašanje bodoče investicije. Za tiste, ki še ne veste - vinarji in vinogradniki več ali manj investiramo vse nazaj v vino. Pri opremi ni nikoli konca. Tudi dopuste odpovemo, prikrajšamo se za kakšno drugo stvar. Med dnevom opazim, da smo prestopili polovico obranih površin. Pri 23 hektarjih površine je to kar dober tempo - za 12. dan trgatve. Zdaj pa kak gledaš - ali je kozarec na pol poln ali na pol prazen. Pravim, da je to tudi edina razlika med Dolenjci in Štajerci. Dan mine hitro, kot vsak, na večer se pojavijo problemi z določenimi stroji v kleti, a kot vedno tudi to rešimo. Preden se odpravim proti domu, grem še celotno klet organoleptično skozi. To pomeni, da grem probat vse cisterne in sode z vinom. Komplet. Pljuvam ven, ne pijem, ker drugače ne moreš biti zbran, strokoven. Opažam, da letnik navsezadnje ne bo toliko zaostajal za odličnimi, a pustimo času čas.

/ ČETRTEK, 28. september

Spal sem ko top. Sanjal sem, da smo uspešno zaključili tudi to trgatev. Da smo varno pripeljali sezono h koncu, v kleti pa mlada vina že čakajo na svoj naslednji korak, to je zorenje na drožeh. V kleti je mirno, tu pa tam se sliši kak zvok mehurčka, nekje poteka mlečnokislinska fermentacija, intenzivni fermentacijski vonji so ponehali, klet se ohlaja, vina se bistrijo, ljudje prihajajo, pridite še vi. Naredimo degustacijo, odpremo arhivo, magnume, narežemo sir, salamo. Nazdravimo in uživamo. Nekaj takega se mi je sanjalo, ja. Vstanem z nasmeškom, kot vedno najprej v kuhno, pristavim za kavo. Vesel sem. Vesel sem, da delam to, kar imam rad. Da lahko uživam pri svojem delu. Da lahko svoje delo predstavim ljudem, jim opišem občutke in delim z njimi svoja čustva, odrekanja, veselje in žalost. Uživam v tem. Nov dan je pred mano. Pičim naprej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta