Dnevnik: Moja prva ljubezen je slovenski les

Tina Krajnc
19.01.2019 05:11

Kadar ni v delavnici, je Tina Krajnc najraje v naravi. Prav tam najde navdih za izdelavo lesenih izdelkov. Mariborčanka, ki ljubi les in jo prej kot po njenem, spoznate po imenu Moi. Po domače Moj, kar je ime njene blagovne znamke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ciril Horjak

/PETEK, 11. JANUAR
Januar je mesec, ki ga posvečam poslavljanju od prejšnjega leta. Vsak december je za nas namreč najbolj deloven mesec v letu. Opažam, da tudi Slovenci iz leta v leto bolj cenijo slovenske izdelke in jim je pomembno, da so njihova darila izdelana pri nas. Kupijo unikatnost in prepričana sem, da se pod smrečico ne moreta pojaviti dva popolnoma enaka izdelka Moi. Naši izdelki so namreč ročno izdelani, skrbno in domiselno narejeni. Predvsem pa so popolno darilo, zahvala strankam, zaposlenim, prijateljem in znancem. In ker prav decembra vsak dan delamo krepko čez normalni delovnik, je šele januarja čas za zapisovanje novoletnih zaobljub, ki se nanašajo predvsem na Moi. Najprej naredimo inventuro in se pripravimo na nove izzive. Letos imamo tako v načrtu izdelati nove, modne lesene torbice, ki se zadnja leta tako uspešno prodajajo. Ampak še preden začnemo loviti nove ideje, oblike in izvedbe, se moramo umakniti … Ven iz domačega okolja, daleč stran od delovne, dnevne rutine. Drugi vikend v januarju je čas za kratek pobeg na morje. Tako sem v petek zvečer že nekje na jugu, na toplem in z beležko v roki načrtujem leto 2019.
/SOBOTA, 12. JANUAR
Zbudili sta me sonce in valovanje morja. Ves december mislim na to jutro, ki mi da neizmerno energijo in nov zagon. Čas je, da prav danes odkrijem kakšen skrit kotiček in se umirim. Januarski oddih na morju je najlepši, saj ni turistov ne domačinov, ki jim je premrzlo za sprehajanje ob morju in z Markom imava tako ves majhen otok zase; ko sva spočita, pridejo na dan nove ideje. V Mariboru je preveč vsakodnevnih stvari, obveznosti, ki naju ovirajo. Vsak dan znova je treba urediti papirje, račune, pripraviti paketke za pošto. In to so opravila, ki sicer kažejo, da imajo ljudje radi najino znamko in radi kupujejo lesene izdelke, ampak so to tudi opravila, ki naju ovirajo, in novih idej za izdelke čez leto praktično ni. Preden sva izdelala prvo leseno kolo, sva potrebovala kar dobro leto in pol podrobnega načrtovanja. In šele potem so se začeli fizično delo in prvi poskusi sestave kolesa. Da se vrnemo na morje: tako je ta sobota v januarju samo najina in pomeni nama res veliko.
/NEDELJA, 13. JANUAR
Dan sem preživela na avtocesti, sledile so dolga vožnja proti domu in priprave na nov delovni teden, ki ni nikoli enak prejšnjemu. Ljudje naše izdelke skoraj praviloma naročijo v spletni trgovini Moi, le dan preden jih že potrebujejo. Kar pomeni, da imam vsak teden stranke, ki se jim mudi, in je zato treba biti dobro organiziran. Tako imam večino lesa že pripravljenega, in ko prejmem naročilo, potrebujem le še par ur, da ga pripravim po meri in odpošljem ali pa pridejo po izdelek v našo trgovino Slovenska - local made v Slovenski ulici v Mariboru. Tu je veliko stvari, ki so jih izdelali mladi oblikovalci, umetniki, številni ustvarjalci iz Slovenije. Vsak izdelek je narejen lokalno in nosi v sebi edinstveno zgodbo. Ljudje počasi razumejo, da z vsakim nakupom pomagajo tem zagnanim ljudem, da lahko rastejo in se razvijajo. Trgovinico sva odprli skupaj z Lucie Görlichovo, mlado oblikovalko. Ob odprtju smo bili prepričani, da nas bodo ljudje radi obiskali tudi ob nedeljah. Prvo poletje smo tako vztrajali s polnim delovnim časom tudi ob koncih tedna. Ni se obneslo. Mariborčani se raje odpravijo v kakšen večji nakupovalni center kot pa v center mesta. Četudi ta med vikendi ponuja brezplačna parkirna mesta. In ker pozimi tudi turistov ni veliko v našem mestu, smo morali skrajšati delovni čas.

Ciril Horjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta