(DNEVNIK) Željko Latin: Iz minute v minuto se je sneženje stopnjevalo, potem pa …

Željko Latin
29.01.2022 05:50

Željko Latin, že 14 let del ekipe iz ozadja v NK Maribor. Nekdanji novinar Večera in Ekipe v Ljudskem vrtu skrbi za odnose z javnostmi. Del vijoličastega moštva je tudi na zimskih pripravah v turškem Beleku. Letos že desetič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Željko Latin

Ciril Horjak

/ PETEK, 21. JANUAR

Turčija, enajstič. Pokrajina Antalya je v preteklih letih v zadnjih dneh januarja ali ob začetkih februarja že postala drugi dom članov vijoličaste odprave in spremljevalnega osebja, a ne zaradi zimskega turizma. Tukaj se že enajsto zimo zapored postavljajo temelji nogometnega leta najtrofejnejšega slovenskega kluba. Evropske jeseni in vmesne trofeje na domačem prizorišču kažejo, da uspešno. Da je izkoristek tukajšnjih pogojev na visoki stopnji.

Kot edini izmed zdajšnjih nogometašev Maribora je vsako leto gost hotela Susesi, ki je ostal nespremenjena baza od leta 2012, Marcos Tavares. Kapetan bo tako skupaj presegel že 150 prenočitev v velikem, a prijetnem objektu. Med preostalimi člani mariborske odprave je enajst delovnih projektov v Turčiji nanizal sekretar Uroš Jurišič, nepogrešljiva člana ostajata le še fizioterapevt Mirzet Sprečo in ekonom Robert Knuplež. S 100-odstotno udeležbo, od 1 do 11. Zame je jubilej v obliki desetice prišel letos. Lansko presenečenje v obliki oddanega pozitivnega vzorca na testiranju pred potjo je spremenilo načrte in zahtevalo delo od doma. K sreči simptomov ni bilo. Ne pred in med obdobjem izolacije, niti po njem.

Koronavirus je lani nasploh močno vplival na izvedbo priprav, predvsem pri tistih najpomembnejših. Tokrat ne bomo izzivali usode in govorili vnaprej, da so priprave minile brez vsakršnega zapleta, saj je datum vrnitve 31. januar. Toda prvi vtisi so spodbudni: shajamo brez okužb in brez poškodb, kar je v tem obdobju, ko se gradi nova zgodba za tekmovalno pomlad in tudi že za v Mariboru vedno nestrpno pričakovanje poletnih evropskih kvalifikacij, izjemnega pomena.

/ SOBOTA, 22. JANUAR

7.45: zajtrk. 9.15: odhod na trening. 9.30: trening. 12.30: kosilo. 15.15: odhod na popoldanski trening. 15.30: trening. 19.00: večerja. Takšen je običajni dnevni režim 27-članske zasedbe. Luči morajo biti ugasnjene ob 23. uri. Dodatnega obhoda sob ni treba izvajati. Fantje se zavedajo pomena osrednjega dela priprav, ob intenzivnem delovnem ritmu ni časa, kaj šele energije za krajšanje spanca. Ne samo trening in zdrava prehrana, tudi počitek sodi med najpomembnejše dejavnike.

Program, ki ga odredi strokovni štab, je znan že dan prej. Do zamujanja velja ničelna toleranca, tako da niso redkost prizori, ko je velika večina igralcev v hotelski avli že precej pred prihodom avtobusa, ki pelje na trening. Ali pa pred jedilnico, ko je čas za obroke. Občasno je vključena še dodatna aktivnost, analiza. "Učna ura", z dodatnimi pojasnili in ugotovitvami s posameznih tekem. S pohvalo za prikazano in opozorili, kaj je še mogoče izboljšati.

Ob nadaljevanju aktivnosti moštva trening, ob robu igrišča pa presenečenje. Primož, znan obraz z mariborskih ulic, kjer ga že dolga leta srečujemo v avtomobilu. Kot taksista. V družbi s sinom Maticem.

Ni prišel na golf. Ali zaradi ponudbe, v katero je vse vključeno. Prišel je z namenom združiti dopust z nogometno strastjo. "Koronsko obdobje je bilo neprijetno za vse, na poseben način tudi za nas, nogometne navijače. Nismo smeli na stadion, bilo je grozno. Težko je nekomu, ki ne živi nogometa 24/7, pojasniti, kakšen je to šok. Vmes smo se vrnili na tribune, življenje je spet lepše. Če je le mogoče, skušamo vsako leto del zime preživeti nekje na toplem. Zato sem zdaj izbral priprave v Turčiji, da so prijetne temperature in da bi od blizu spremljal, kako se tukaj začenja nova zgodba NK Maribor," je med pogovorom ob kavi poudaril Primož Koban, že 12 let redni kupec sezonske vstopnice v Ljudskem vrtu, ki je zaprosil taksista, da ga pripelje do športnega centra Susesi.

/ NEDELJA, 23. JANUAR

Prvič brez dvojnega programa, z le enim treningom. In prvo prosto popoldne smo v spremljevalnem delu lahko izkoristili za skok do središča Beleka. Ali boljše rečeno, za sprehod po treh, štirih ulicah. Trgovci imajo večino prodajaln zaprtih, ponudbe je manj, a še vedno dovolj s pestro izbiro "originalov in dobrih ponaredkov". Zaradi manjše gneče je še več časa za barantanje, del kulture na tukajšnjih prostorih. Licitacija v nasprotno smer. Ko začneš pri vrednosti 150 evrov, zbiješ do 70 in izstopiš z dobrim občutkom. Prodajalcu pa ostane nasmešek. Ob evrskih bankovcih.

Zimski čas pripelje k turški obali predvsem nogometne goste, kvečjemu v nekoliko večjem številu le še golfiste. Turki so pokazali, da so mojstri svojega posla. Iz svoje riviere so naredili idilične razmere za zimske priprave nogometnih klubov. V zlatih časih, v predkoronskem obdobju, se je vzdolž obale zvrstilo tudi po 1500 klubov. Izkupiček je znašal več sto milijonov evrov, nekateri klubi iz držav, kjer imajo dolge, hladne zime, so prišli večkrat. Zdaj so se številke nekoliko zmanjšale, a se še vedno merijo z velikim številom ničel.

O receptu za razcvet nogometnega turizma je bilo že veliko povedanega. Turki so prepoznali tržno nišo za običajno turistično neobiskane oziroma mrtve zimske mesece. S ponudbo so postali konkurenčni in preusmerili številne klube iz prej bolj obleganih Španije, Portugalske ali s Cipra. Ob številnih hotelih s petimi zvezdicami, z arhitekturnimi presežki luksuznih objektov, ki ponujajo ob vrhunski kulinariki sodobno opremljene telovadnice, bazene ali velnese, je tukaj 160 vrhunskih igrišč z naravno travo, s katerimi so prepričali športni in organizacijski del klubov. Poskrbljeno je za drenažo, žaromete, tako da lahko na enem igrišču organizirajo po štiri termine vadbe dnevno. Po dva v dopoldanskem času (9.30-11.00, 11.00-12.30) in dva v popoldanskem (15.30-17.00, 17.00-18.30). Nogometna Meka. Igrišča so vedno skrbno urejena, avtobusi, ki prevažajo ekipe od hotela do bližnjih igrišč, odpeljejo/pripeljejo z japonsko natančnostjo.

/ PONEDELJEK, 24. JANUAR

Turčija je kot država s povečano mero odgovornosti, tudi zaradi odvisnosti od turizma, postavila določene kriterije v času pandemije, ki jih je treba dosledno spoštovati. Še posebej v hotelih se trudijo pokazati sposobnost, da ohranijo zdravje več sto tisoč turistov.

Dobro jim uspeva. Vse je skrbno nadzorovano, od vstopa v hotel do čiščenja sob, uporabe velnesa. Še posebej pa v jedilnicah, kjer prav vsak kos hrane na krožnike nalagajo natakarji in osebje v strežbi. Hotelirji so uspešno prestali prvi lanski test med poletno sezono, zdaj jim je lažje nadaljevati. Čeprav so se jim stroški ob vseh zahtevah glede upoštevanja protikoronskega protokola povečali.

Ob upoštevanju vseh zahtev so tako največji organizacijski zalogaj pomenile priprave na priprave. Gora dokumentacije, ki jo je moral zagotoviti administrativni del v klubu, je bila oddana pravočasno in natančno. V kombiju sta Janko in Robi prepeljala skoraj dve toni delovne opreme, 500 kilogramov pripomočkov za trening in medicinske opreme smo spravili na letalo.

/ TOREK, 25. JANUAR

Pogled skozi okno, kot ga v enajstih letih prihodov v Turčijo še ni bilo. Ne pomnijo ga niti prebivalci Beleka, mlajši od 30 let. Osebje v zajtrkovalnici je z nasmeškom delilo hrano in z začudenjem pogledovalo proti oknom, receptorji so hodili k vhodnim/izhodnim vratom nizat fotografije in videoposnetke. Iz minute v minuto se je sneženje stopnjevalo, potem pa … Kot bi nekdo dvignil rolete. Turčija je turistično mikavna, ne sodi pa v karibski podnebni pas. Ampak sredi dopoldneva je že vse bilo v običajnih januarskih dnevih. Popoln preobrat že pred poldnevom: posijalo je sonce, izvedba najbolj nestrpno pričakovanega testa s Crveno zvezdo ni bila vprašljiva. Načrta ni bilo treba spreminjati: kosilo, popoldanski počitek, sestanek in na tekmo.

Na tekmi pa nova potrditev dosedanjega dobro opravljenega dela. Trener Radovan Karanović se ne želi ponavljati, a je dejstvo, da je treba ponoviti pohvalo za prizadevnost. Popolna osredotočenost na vsako vajo, vsak trening je stalnica od ponovnega zbora po novem letu. In ostaja značilnost tudi v tekmovalnem delu priprav. Dvoboj s srbskimi prvaki je prinesel potrditev, da vijol'čni projekt ostaja v pravi smeri. Crvena zvezda se pripravlja na nadaljevanje popotovanja v evropskih pokalih, v izločilnem delu UEFA Europa League. Obveljalo je pravilo o zakonitosti bivšega. V dvoboju, ki je imel številne značilnosti tistih, ko gre za točke ali evropske kvalifikacije, je zadel Ognjen Mudrinski. Prvi nogometaš v bogati zgodovini Crvene zvezde, ki je na premieri v rdeče-belem zabil tri gole. Zdaj najboljši strelec vodilne ekipe slovenske lige. Beograjski rdeče-beli so prišli do izenačenja na 1:1, izid se ni več spremenil, sta pa prva analiza takoj po tekmi in kasnejša v hotelu pokazali, da se na osnovi teh pokazateljev lahko gradi uspešna vijol'čna zgodba.

Med najbolj zadovoljnimi je proti izhodu po tekmi odhajal Matic. Z neprecenljivo izkušnjo pred vrnitvijo z očetom Primožem nazaj v Slovenijo. Z dodatkom med osebno prtljago: s podarjenim dresom Ognjena Mudrinskega.

/ SREDA, 26. JANUAR

Nismo še o hrani. Kakšen je jedilnik v Turčiji? Članom ekipe iz ozadja ni treba na vmesna jutranja tehtanja. Presodili smo, da je dovolj paziti na covid-19 testiranja. Preverjanje, kako se ponudba hrane odraža v spremembah na tehtnici, ni nujno potrebno. Boljše je začeti dan z nasmeškom. In z dobro voljo. Pri igralcih teh skrbi ni. V času priprav in ob večjih obremenitvah je pomembno jesti čim bolj raznoliko, kar hotel Susesi nedvomno omogoča. Glede na pretekle izkušnje nikdar ni bilo težav in tudi tokrat je izbor dovolj pester, zato vnaprejšnjega seznama dnevnih jedilnikov ni bilo treba dostaviti. Fantje so pazljivi pri sestavi krožnika, preostali smo lahko v boju z mislijo o eni ali dveh baklavah s pistacijami manj načelni ...

/ ČETRTEK, 27. JANUAR

Bujenje v četrtkovo jutro pomeni vrnitev v običajne tirnice. Turška zima postaja pomlad, ekipa nadaljuje s treningi, snemalna ekipa pa je pripravila scenarij za naslednje vijol'čne novice iz Studia Belek. Šalca, Uroš, Marijo, Tadej, Grega, moja malenkost skušamo pričarati utrip iz pripravljalne baze v domove navijačev, ob tem pa tudi popestriti čas nogometašem. Odzivi iz domovine so dobri in pomenijo le še dodaten motiv. Z interno produkcijo, ob omejenih tehničnih zmožnostih, a z zagnanostjo in predanostjo. Tokrat je gost trener, vremensko napoved kot popestritev programa je predstavil Gal Gorenak. Na daljavo, v stalnici "Enkrat viola, vedno viola", pa je bilo lepo slišati starega znanca Agima Ibraimija. S številnimi zanimivostmi, med snemanjem in po njem. Zato iz strasti ali radovednosti, vklop v Studio Belek bo na vseh klubskih kanalih še mogoč vsak večer do nedelje. Potem pa v ponedeljek: na svidenje, Belek, dober dan, Maribor!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta