Dr. Ksenija Vidmar Horvat: Pandemija je razkrila, da je popolna osvoboditev ženske mit

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
12.03.2022 06:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ksenija Vidmar Horvat: “Tudi ko gre za socialno-ekonomsko emancipirane skupine žensk, je covid bistveno bolj prizadel ženske kot moške.”
Ksenija Vidmar Horvat: “Tudi ko gre za socialno-ekonomsko emancipirane skupine žensk, je covid bistveno bolj prizadel ženske kot moške.”
Žiga Živulović Jr./Bobo
Dr. Ksenija Vidmar Horvat, redna profesorica za sociologijo kulture na Filozofski fakulteti in prorektorica na Univerzi v Ljubljani, o vlogi in pomenu ženske in matere, o revizijah spola ter o ženskah glede na potrebe nacionalnega kolektiva. "Reaktivirala se je moderna družbena predstava, da se v kriznih trenutkih, ko gre za varovanje družine in doma, najprej angažira ženska. Tako imenovana "spolna pogodba", ki jo je na Zahodu iznašlo 19. stoletje in po kateri je skrbstveno delo del ženske narave in njene družbene poklicanosti, se je v poznem 20. stoletju navidezno preoblikovala. Ženske belke srednjega razreda, o katerih je prvenstveno govorila pogodba, so se začele množično zaposlovati in iskati biografske poti samouresničevanja onkraj zidov doma in gospodinjskega dela. Nekaj časa je veljalo, da smo vstopili v tako imenovano postfeministično dobo, ko se ženskam za svoje pravice ni več treba boriti: so emancipirane, ekonomsko samostojne, družina in materinstvo pa sta stvar osebne izbire. Pandemija je razkrila, da je ta popolna osvoboditev mit," razmišlja Vidmar Horvatova.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta