(FILM) Priporočamo ogled: Dvojna življenja

Matic Majcen Matic Majcen
03.06.2022 09:00

V soboto, 23:10, TV Slovenija 1. Film Dvojna življenja na sila spreten način kombinira žanr dialoške komedije in razmislek o pomembnih družbenih temah. V svojem inteligentnem pristopu ima Assayasov celovečerec marsikaj skupnega s slogom Woodyja Allena, s čimer je po premieri v Benetkah leta 2018 tudi prepričal tako občinstvo kot kritike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Juliette Binoche in Guillaume Canet v filmu Dvojna življenja
Tv Slovenija

Francoski režiser Olivier Assayas velja za enega velikih kameleonov sodobnega avtorskega filma. V 36 let trajajoči karieri praktično ni bilo pristopa, ki se ga ne bi lotil, pa naj je šlo za artistične drame, kriminalke, zgodovinske filme ali dokaj konvencionalne komedije. Razlog za takšno žanrsko širino je v njegovem poklicnem ozadju. Assayas ni formalno šolan režiser, temveč se je v osemdesetih letih najprej uveljavil kot filmski kritik pri ugledni reviji Cahiers du Cinema. Ker pa je imel film že v družini – njegov oče je bil režiser Jacques Rémy –, je bil prehod v lastno ustvarjanje dokaj logičen. Prav njegovo izjemno poznavanje problematike sodobnega filma je iz njega naredilo zelo unikatnega režiserja, ki žanra ne uporablja toliko kot komercialno orodje, temveč kot teren za razmislek o njegovih značilnostih in mejah.

Televizija Slovenija bo jutri predvajala Assayasov predzadnji film Dvojna življenja (Doubles vies) iz leta 2018. Gre za enega njegovih najbolj dostopnih filmov in zato služi kot izvrsten uvod v njegov opus. Režiser se v njem na lahkotno komičen način poglobi v področje sodobnega knjižnega založništva, ki se sooča z velikim izzivom – digitalizacijo. V ospredju zgodbe je Alain (Guillaume Canet), ki vodi uspešno pariško založbo, pa vendar je za vogalom že slutiti velike spremembe v založniškem sektorju. Prav zato se Alain obrne k nasvetom mlade Laure (Christa Théret), ki brez vsakršnih zadržkov zagovarja konzumacijo knjig v digitalni obliki. Seveda pa se v ozadju dogajajo tudi zasebne spletke. Alain svojo afero z Laure skriva pred ženo Seleno (Julliette Binoche), ki pa ima tudi sama ljubimca, za nameček je to eden izmed avtorjev, s katerimi založba redno sodeluje ...

Film Dvojna življenja na sila spreten način kombinira žanr dialoške komedije in razmislek o pomembnih družbenih temah. V svojem inteligentnem pristopu ima Assayasov celovečerec marsikaj skupnega s slogom Woodyja Allena, s čimer je po premieri v Benetkah leta 2018 tudi prepričal tako občinstvo kot kritike. Francoski režiser je s tem filmom nadaljeval svoje sodelovanje z igralko Juliette Binoche. Assayas namreč tudi pri gradnji filmskih likov privzema zelo izviren pristop, saj se nenehno igra z gledalčevim dojemanjem slovitih obrazov. Binocheva tako v Assayasovih filmih praviloma igra like, ki imajo zelo očitne podobnosti z resnično Juliette Binoche. Ta tudi v tem filmu nastopa kot igralka, ki poskuša v zrelih letih držati stik s hitrimi tehnološkimi spremembami ter se obenem ubada z zakonskimi turbulencami v lastnem stanovanju. Mimogrede, Assayas je podoben pristop nedavno ubral tudi s Kristen Stewart pri filmih Oblaki nad Sils Mario (2014) in Osebna stilistka (2016).

67-letni Assayas je v zadnjem desetletju dosegel vrhunec svoje bogate kariere. Ne samo zato, ker je leta 2016 osvojil nagrado za najboljšega režiserja v Cannesu, temveč še toliko bolj, ker je s svojimi razmišljujočimi filmi postal zelo prepoznaven avtor v filmskem svetu. Njegovi filmi, kamor spadajo tudi Dvojna življenja, danes utelešajo tisti pravi duh francoskega filma, ki prav s tovrstnimi unikatnimi prijemi ohranja enega vodilnih položajev na svetovnem filmskem zemljevidu.      

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta