(FILM) Trnova pot do Botra

Matic Majcen Matic Majcen
12.08.2022 10:00

Sobota, 13. avgust, 21.00, Letni kino Minoriti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marlon Brando v filmu Boter (1972)
Imdb

Ena najpomembnejših filmskih obletnic letošnjega leta je zagotovo tista filma Boter (The Godfather, 1972), ki letos praznuje 50. obletnico premiere. Povsod po zahodnem svetu je običajno, da takšne slavnostne priložnosti izkoristijo za ponovno predvajanje filma v kinu. Pa vendar so tovrstne projekcije pri nas še vedno zgolj izjema kot pravilo. No, prav takšno izjemo bodo jutri zvečer gledalcem pripravili organizatorji Letnega kina Minoriti. Sicer je res, da ta celovečerec dokaj pogosto predvajajo po televiziji, a ogled pred velikim platnom je vendarle nekaj posebnega, film pa je bil ne nazadnje izvirno tudi posnet za takšno predvajanje. Gledalci si tako lahko obetajo zelo poseben filmski dogodek, kakšnemu smo redko priča na naših tleh.

"Za noben film do zdaj se še nismo tako trudili, da bi ga dobili," je sume o tem, da je res šlo za organizacijski podvig, potrdil programski selektor Žiga Brdnik. "Pogajanja za avtorske pravice so potekala s škotskim distributerjem Park Circus, ki je končni znesek potrjeval neposredno pri studiu Paramount v ZDA. Za film smo ob pomoči Kinodvora posebej dobili slovenski prevod podnapisov prevajalca Denisa Debevca. Distributer je zahteval tudi posebne plačilne pogoje, zato smo morali stvari urejati še v banki. Ker smo vmes čakali še na odločbo o višini programskih sredstev Mestne občine Maribor, ki je tudi letos znova prišla pozno – šele maja –, se je vse skupaj še dodatno zapletlo, zato smo že skoraj obupali. Na program smo že uvrstili rezervo, potem pa se je distributer zadnji dan pred zaključkom programa le javil s ponudbo, ki je nismo mogli zavrniti."

In zakaj so tovrstne projekcije klasičnih filmov pri nas tako redke, medtem ko jih v tujini redno gledamo na sporedu mestnih kinematografov? "Ovira, da je pri nas tega manj, je ponavadi visoka cena avtorskih pravic in dodatno delo ter strošek prevajanja filma, kar je brez pomoči javnih sredstev skoraj nemogoče pokriti zgolj s prihodkom od vstopnic. V nekdanjem kinu Udarnik smo pred leti v sodelovanju s Slovensko kinoteko že uspešno vzpostavili redni program filmskih klasik Ambasada Kinoteka, a se je s prehodom na digitalno kino tehnologijo, ki se je v Mariboru z desetletno zamudo zgodil šele lani, vse skupaj žal ustavilo. Na Letnem kinu Minoriti smo tako lahko vsako leto do zdaj prikazali le eno slovensko restavrirano klasiko, letos pa smo se prvič na krilih uspehov Slovenske kinoteke in Kinodvora opogumili tudi z mednarodno."

Sobotna projekcija Botra bi zato lahko dala upanje, da se stvari pri nas vendarle premikajo tudi na tem področju. Brdnik temu pritrjuje: "Trenutni interes za projekcijo Botra, ki je za zdaj presegel vsa pričakovanja, vsekakor napoveduje nadaljevanje te prakse. Če se bo ta interes v soboto prelil tudi v dober obisk, ne vidim razloga, zakaj ne bi nadaljevali – ne le poleti na Minoritih, ampak tudi v okviru filmskih večerov v Lutkovnem gledališču Maribor. Filmska zgodovina je polna izjemnih filmov, ki si zaslužijo ponovni ogled na velikem platnu, in v bistvu si že ogledujem kandidate, ki bi lahko prišli v poštev prihodnje leto."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta