Fortnite, Call of Duty, Valorant ali Counter Strike: Twitch beleži rekordno gledanost

Gregor Grosman
21.11.2020 03:55
Twitch je organiziran po sistemu kategorij, ki so večinoma namenjene določenim igram, po katerih lahko gledalci brskajo v prostem času.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igralec HasanAbi

Oktober je bil rekorden za ustvarjalce na omrežju Twitch. Razlog? Seveda pandemija covida-19. Ko ljudje ostajamo doma, se mnogi, ki na televiziji preprosto ne najdejo nič več zanimivega, obračajo na svetovni splet. Na internetu pa cveti gledanje Twitcha, pri čemer gre za prenos v živo, ko igralec igra igro, mi pa ga pri tem opazujemo. Če se na prvi pogled sliši nenavadno, saj bi se lahko tudi sami igrali, lahko iz izkušenj povemo, da opazovanje dinamičnega igralca, ki zna biti s svojimi komentarji in reakcijami dovolj prepričljiv, človeka tako potegne v igro, kot če bi jo resnično sami igrali.

Najušpešnejši twitcher Richard Tyler Blevins je znan po vzdevku Ninja.
Profimedia

Eden takšnih je nedvomno Američan Richard Tyler Blevins, ki ga najmanj 16,3 milijona sledilcev pozna po vzdevku Ninja. Na družbeni platformi Twitch najraje igra večigralsko taktično strelsko igro Valorant, pa tudi nekatere druge, denimo Fortnite. Blevins je sicer pred dobrim letom, ko je podpisal pogodbo z Microsoftom, zapustil Twitch in svoje igralske dosežke objavljal na konkurenčnem omrežju Mixer, ki pa zdaj ne deluje več. Njegovi sledilci so ga tako v začetku avgusta z veseljem pozdravili nazaj na Twitchu. Dokaz, da ga niso pozabili: v prvih petnajstih minutah se je njegovi igri kot gledalec pridružilo več kot 100 tisoč ljudi iz vsega sveta.

V prejšnjem mesecu pa je rast zabeležila tudi platforma Facebook Gaming, in sicer za 118 odstotkov, velik konkurent Twitchu ostaja tudi kanal Youtube. Mejnik, ki ga je omrežje Twitch po poročilu “State of the Stream”, ki so ga pripravili pri StreamElements, preseglo v oktobru, je 1,6 milijarde ur, ki so jih gledalci preživeli z opazovanjem igralcev. To je velika rast glede na septembrsko število gledalcev, brez posebno očitnega vzroka, za Twitch pa pomeni vrhunec vseh časov, so navedli v poročilu.

Največ sledilcev je pridobil Hasan Piker z vzdevkom HasanAbi, ki se je uvrstil med top deset twitcherjev, poleg tega je številka ena na področju “just chatting”. Gre za kategorijo, ki je v zadnjem obdobju prehitela vse druge, namenjena pa je v prvi vrsti pogovoru med ustvarjalci in gledalci. Pogovarjajo se o umetnosti, glasbi, politiki, fitnesu, potovanjih in seveda tudi video igrah. Zanimivo je, da je HasanAbiju uspel preboj izključno s političnimi debatami. Piker sicer sodeluje v programu Mladi Turki, dela skupaj s svojim stricem Cenkom Uygurjem in je znan po svojih levo usmerjenih komentarjih.

Hitro razvijajoča se kategorija na Twitchu je tudi znanost in tehnologija, ki je oktobra letos v primerjavi z letom prej beležila 249 odstotkov več obiska. Streamerji, torej ustvarjalci vsebin, v tej kategoriji v živo prenašajo različne eksperimente, denimo kako na daljavo z robotom in ob spletni kameri nahraniti račke ali kokoši, ali se ukvarjajo s projekti, kot je sledenje potresom. Najdemo tudi videe na temo sestavljanja strojev, tudi posnetek z več zornih kotov o mirnem dogajanju v akvariju, polnem rib.

Twitch je sicer organiziran po sistemu kategorij, ki so večinoma namenjene določenim igram, po katerih lahko gledalci brskajo v prostem času. Za eno najbolj priljubljenih iger velja League of Legends, pa tudi avantura Minecraft, akcijska streljačina Fortnite, prvoosebne strelske igre Call of Duty, Valorant in Counter Strike. Ter še veliko drugih. Pri spremljanju igranja pa se nikar ne trudite slediti komentarjem, ki jih pišejo drugi gledalci. Ti se namreč spreminjajo v takšnem tempu, da vam bodo izpadle oči.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta