(INTERVJU) Aleš Završnik: Zelo hitro smo od skrbi za posameznika, ki zboli, prešli k temu, da ga moramo nadzirati

Kristina Božič
24.04.2020 13:03

Avtor znanstvenih knjig in vodja raziskovalnih študij o velikem podatkovju na inštitutu za kriminologijo pri ljubljanski pravni fakulteti pojasnjuje, kako nas lahko odziv na pandemijo pripelje tudi v podatkovno diktaturo, če bomo to dopustili. In pravi: "Danes vidimo, da je edino, kar šteje in učinkuje, kakovostno, kadrovsko dovolj podprto in zadostno opremljeno univerzalno, vsem dostopno javno zdravstvo. Življenja rešuje to, koliko postelj imamo na intenzivni negi. Meje naše svobode so meje kapacitet javnega zdravstva.''

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Kontakti, ki jih zazna aplikacija, niso nujno epidemiološki kontakti," opozarja Aleš Završnik.
Robert Balen

Tudi v Sloveniji vidimo naslove člankov o tem, da lahko ena aplikacija ustavi širitev epidemije koronavirusa. Mnogi raziskovalci opozarjajo na ideologijo tehnološkega solucionizma, ki širi prepričanje, da nam lahko tehnologija ponudi najboljše, popolne rešitve, ki so hkrati neideološke. Kaj ti poskusi najti "tehnološki obliž" povedo o naših družbah in kje so nevarnosti?
"Gre za že videno. Tehnologija naj bi razrešila družbene težave. Silicijeva dolina in globalne tehnološke korporacije ponujajo rešitve tehnologije, ki bo našla vzorce mobilnosti, na podlagi teh okužene, te bo spremljala in našla še vse, ki morda niso okuženi, a bodo vsak čas. To je model tehnološkega solucionizma.
A vedeti moramo, da brez več testiranj, brez krepitve sistema in ustanov javnega zdravstva, brez spremljajočih socialnih podpornih ukrepov tehnološke rešitve ne izpolnijo obljub. Danes vidimo, da je edino, kar šteje in učinkuje, kakovostno, kadrovsko dovolj podprto in zadostno opremljeno univerzalno, vsem dostopno javno zdravstvo. Življenja rešuje to, koliko postelj imamo na intenzivni negi. Meje naše svobode so meje kapacitet javnega zdravstva. Zato mora biti to močno in velja vanj vlagati pri oblikovanju tako ukrepov preventive kot zdravljenja. Ko oblasti še vedno izvajajo ukrepe, ki posegajo v naše pravice, čeprav je pritisk na zdravstveni sistem zmanjšan in zmore delovati n izpolnjevati svoje naloge, so ukrepi zelo verjetno pretirani in nesorazmerni oziroma se z njimi v resnici zasledujejo neki drugi cilji."

Oblasti lahko paniko in strah izkoristijo tudi za uvedbo novih pooblastil z nedoločenim rokom trajanja najbolj represivnih organov, pravi raziskovalec.
Robert Balen
"Ljudje naj bi po eni strani državi zaupali, po drugi pa ta zahteva, da ima nad nami večji nadzor v stalinističnem slogu 'zaupanje je dobro, nadzor je boljši," svari Aleš Završnik.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.