(INTERVJU) Andraž Stožer in Matjaž Perc: Napovedali razvoj epidemije in se zmotili za - nič

Andreja Kutin Lednik
18.04.2020 05:33

Mariborska profesorja mlajše generacije, Andraž Stožer z medicinske fakultete in Matjaž Perc s fakultete za naravoslovje in matematiko, rušita številne uveljavljene akademske stereotipe, pa tudi rekorde branosti znanstvenih člankov v svetovnem merilu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prof. Matjaž Perc: “Širjenje napačnih informacij poteka na enak način, kot se širi virus.”
Andrej Petelinšek

Sta za danes končala predavanja na daljavo? Kako se obnese, si lahko predstavljata, da bi tako delali ves čas?
Stožer: "Preko aplikacije Teams sem že imel sestanek s prorektorjem, drugi sestanek je bil na temo našega študentskega projekta, sedaj se pogovarjamo mi, ob petih imamo seminar s študenti. Ta bo še posebno zanimiv, ker imamo vedno vstopne kolokvije, te pa opravimo preko sistema Moodel, za nekaj minut odpreš on-line kolokvij, študenti ga rešijo, nato pa se bomo na teamsu pogovarjali ob pomoči prosojnic, kjer se lahko vsem sodelujočim omogoči nadzor nad prezentacijo, vsi se lahko pogovarjamo o njej, si kažemo posnetke ... Pedagoški proces teče nemoteno, v nekaterih pogledih še bolj organizirano. Imamo celo več časa, ker se ta ne izgublja za transport med lokacijami, seveda pa trpijo kake druge, bolj praktične stvari. Recimo raziskovalno delo se je za našo skupino, ki dela konkretne poskuse, ustavilo oziroma minimaliziralo na najnujnejše meritve, več časa pa namenimo analizi rezultatov, ki jih imamo. Smo pa pospešili pisanje člankov, v tem mesecu smo nekaj zgodb, ki so prej stale, pripeljali do zaključka."

Prof. Andraž Stožer: “Ko delaš model za širšo javnost, za zdravnike, politične odločevalce. Če narediš model, ki ga pozna peščica znanstvenikov na celem svetu, je lahko uspeh modela, čeprav je akademsko vrhunski, ničen.”
Andrej Petelinšek
Matjaž Perc
Andrej Petelinšek
Andraž Stožer
Andrej Petelinšek
Matjaž Perc
Andrej Petelinšek
Andraž Stožer
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta