(INTERVJU) Britanska veleposlanica v Sloveniji: “Sedaj bi bil čas za skodelico čaja”

Urban Červek Urban Červek
02.11.2019 07:00

Časi danes so zagotovo stresni za prav vsakega veleposlanika Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Brexit je tako rekoč vseprisoten.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ker si dogodki v zvezi z odhodom iz EU sledijo tako rekoč iz ure v uro, smo se že pred intervjujem z veleposlanico Sophie Honey dogovorili, da se v pogovoru posvetimo predvsem pogledu na čas po očitno neizogibnem odhodu države iz Evropske unije. Pogovarjali smo se v prostorih veleposlaništva na Trgu republike v Ljubljani z odličnim pogledom na trg in slovenski parlament. Predtem smo se srečali tudi v Mariboru, ko se je veleposlanica udeležila odprtja Borštnikovega festivala.
Kljub vsemu se očitnemu, brexitu, ne moremo izogniti. Ne glede na negotovosti, ki še vedno spremljajo postopek odhoda Združenega kraljestva iz EU, ali bi lahko na kratko in čim bolj preprosto pojasnili dogajanje okoli brexita?
"Želela bi izpostaviti dva pozitivna vidika. Najprej, zelo pozitivno je, da sta Združeno kraljestvo in EU vendarle dosegla dogovor o izstopu. In drugič, dobro je, da smo dobili v britanskem parlamentu večino, ki podpira ta dogovor. Bistveno torej je, da je britanska vlada zavezana brexitu na podlagi tega novega dogovora z EU, in sedaj se pogovarjamo z evropskimi partnerji, kako najbolje nadaljevati, da se dogovor uresniči."
Ali bi lahko pojasnili bistveno razliko med sedanjim dogovorom Borisa Johnsona in tistim, ki ga je zagovarjala prejšnja predsednica vlade Theresa May, ki kljub več glasovanjem ni dobila podpore v britanskem parlamentu? Včasih je zunanjemu opazovalcu težko razumeti vse te podrobnosti.
"Pomembno je, da novi dogovor naslavlja resne pomisleke nekaterih poslancev v britanskem parlamentu, na način, da hkrati spoštuje tudi pogajalske meje, do katerih je EU pripravljena iti pri sporazumu o brexitu. V smislu ohraniti celovitost enotnega trga EU in hkrati zagotoviti, da ne bo vzpostavljena trda meja na kopnem med Irsko in Severno Irsko. Na kratko: poslanci so bili pri prejšnjem dogovoru zaskrbljeni zato, ker je predvideval, da bo Severna Irska ostala del enotnega trga EU brez možnosti demokratičnega odločanja ali vplivanja glede tega statusa. Novi dogovor to popravlja tako, da omogoča mehanizem demokratičnega soglasja. Novi sporazum drugače kot prejšnji zagotavlja tudi, da bo Severna Irska po brexitu ostala del carinskega območja Združenega kraljestva. Pri prejšnjem dogovoru je nekatere poslance torej skrbelo, da bo Severna Irska ločena od preostalega območja Združenega kraljestva, s tem ko bi ostala v carinskem območju EU. Novi sporazum to naslavlja, ko jasno določa, da Severna Irska ostaja del carinskega območja Združenega kraljestva. To so pomembne spremembe in zaradi tega smo sedaj dobili večje število poslancev, ki sporazum podpirajo. Medtem ko je prejšnji sporazum z jasno večino trikrat padel v parlamentu."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta