(INTERVJU) Energetski menedžer Jani Uranič: Raje 40 let star kotel kot nova toplotna črpalka

Kristina Božič
06.07.2019 05:16

Pogovor z vodjo vzdrževanja in energetike v podjetju Xella porobeton.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krb

Energetik, ki že petnajst let dela v Lokah pri Zagorju, je leta 2016 prejel nagrado evropskega združenja energetskih menedžerjev Eurem, kjer so delo, ki ga vodi, prepoznali kot primer odlične prakse. Zdaj letno predava bodočim energetskim menedžerjem. Pravi, da je v Sloveniji strokovnega znanja dovolj, pogreša pa več izmenjav izkušenj med energetiki iz različnih podjetij. Hkrati opozori, da morda še vedno primanjkuje pripoznave pomena energetske učinkovitosti med poslovodstvom. "Nelogično je, da so upravičena do denimo nižjega plačila trošarin tudi podjetja, ki energetskega menedžmenta sploh ne izvajajo," poudari, da pa prave rezultate prinaša dolgoročno in sistemsko delo. Na razpise države se praviloma ne prijavljajo.
V podjetju nemške Xella porobeton ste se zaposlili takoj po diplomi, leta 2004. Kaj obsega vaše delo?
"Šel sem skozi vsa mesta v proizvodnji, postal vodja. Leta 2010 je bilo prelomno, ko se je zamenjalo vodstvo, zaradi sprememb tržišč, ki smo jih pokrivali znotraj nemškega koncerna, pa se je proizvodnja zmanjšala za 60 odstotkov. Leta 2008, na vrhuncu, smo v štirih izmenah dosegli 220.000 kubičnih metrih proizvodnje. Danes smo na 70.000 kubičnih metrih. Ob takih padcih se energetska učinkovitost praviloma zmanjša, nam pa jo je uspelo ohraniti na enaki ravni.
V koncernu je vsako leto del sredstev namenjen investicijam v razvoj. Odgovornost za proizvodnjo sega od energetike do vzdrževanja naprav. Sistematično sistem nadgrajujemo in optimiziramo. Najlažje je zamenjati stroj in tako povečati energetsko učinkovitost. A tega se ne gremo. Še vedno delamo s 40 let starim kotlom. Zakaj bi ga zamenjali, če dela in smo ga z lastnimi rešitvami optimizirali? Vsakodnevni pogovori s sodelavci, ki upravljajo in vzdržujejo naprave, so del napredka. Četudi sem vodja, ki da ideje, sem vesel vseh predlogov. Uvajamo novosti, ki jih drugod ni. Poskusimo, popravimo in nato izboljšujemo, dokler ne dela, kot želimo. Trmasti smo. In tako smo bili nagrajeni za sistem vračanja odpadne pare, ki jo ponovno izkoriščamo. Problemov je bilo veliko, a nato je sistem zaživel. Zdaj letno prihranimo 85.000 evrov in imamo lasten sistem energetskega menedžmenta."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta