(INTERVJU) Jure Apih: Kako je revolucija žrla svoje otroke

Avtor pretresljivega romana Rdečega mlina blues o človeku s štirikilogramskim dosjejem v Arhivu Slovenije Srečku Robinščaku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Jure Apih je napisal eno najpretresljivejših knjig o revolucionarni polpreteklosti, Udbi, človeških usodah - žrtvah revolucije, predvsem pa je knjiga Rdečega mlina blues zelo osebna zgodba Apihovih staršev in Srečka Robinščaka, človeka, ki je dojenčka Jurčka Apiha rešil na začetku vojne, ko sta bila oče in mati že v partizanih. Prvih deset let se je Apih zaradi vojne in ločitve staršev selil po različnih krajih od Zagreba, Ljubljane prek Planice, spet Ljubljane pa do Beograda. Knjiga temelji na preverjenih dokumentih in ne vsebuje fikcije, kljub temu da jo beremo kot roman in je njena resničnost sugestivnejša od fikcije.
"To knjigo sem moral napisati," pravi Apih. "Mlinski kamen, ki sem ga nosil za vratom, pa je še vedno tam." Rdečega mlina blues zajema čas od tridesetih let 20. stoletja do 1992.
Kako je sploh nastala ta zgodba za knjigo o Srečku Robinščaku? Ste jo dolgo nosili v sebi?
"Le nekaj nepovezanih, čeprav zame iritantnih fragmentov sem slišal od svoje mame, ki pa o Srečku ni rada govorila. Zelo malo sem v bistvu vedel, kar je le podžigalo mojo radovednost. V Reporterju je izšla nadaljevanka Silvestra Šurle o tem, kako so komunisti pobijali svoje lastne kadre. V treh nadaljevanjih je opisal tudi zgodbo o Srečku Robinščaku, kakršne nisem poznal. Po isti poti sem šel tudi sam in v Arhivu RS na 1200 straneh odkril neverjetno. Čeprav se grobo sliši, se k poglobljenemu raziskovanju in pisanju nisem mogel spraviti, dokler sta bila oba starša živa. Vsako takšno pisanje, pa naj bo še tako dobronamerno, nekoga prizadene.
Hotel sem napisati knjigo o Srečku, a z vsakim listom, ki sem ga obrnil, je zgodba postajala bolj dramatična, bolj neverjetna, hujša.''

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta