(INTERVJU) Karl Erjavec: Želim si pošteno zmago na kongresu

Uroš Esih Uroš Esih
11.01.2020 06:48

Karl Erjavec, aktualni predsednik Desusa, se poteguje za nov mandat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kako vidite vlogo ministrice Pivčeve v projektu Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (SRIPT)? Kaj je za vas sporno?
"To je zelo nehvaležno komentirati, v zvezi s tem teče predkazenski postopek, res pa je, da ministrice ni med ovadenimi. Tudi KPK obravnava to zadevo. Vsak moj komentar se potem dojema, češ da želim na takšen način eliminirati ministrico kot protikandidatko na kongresu. Pa ne gre za to. Na te stvari sem opozoril, ker si ne predstavljam, da bi lahko nekdo, ki bi imel takšne težave, vodil stranko. Zelo nerodno bi bilo, če bi se to zgodilo. Želim si soočenja na kongresu, da se izmerita zaupanje in podpora delegatov kongresa. Želim si pošteno zmago na kongresu, da mi ne bi očitali, da je zmaga posledica tega, da ministrica ni mogla kandidirati."
Predsednika vlade Marjana Šarca ste pozivali, naj razreši ministrico. On pa jo je vzel v bran, da dela dobro, da kmetijsko ministrstvo zelo dobro funkcionira, in dodal, da se ne želi prenagliti in se vmešavati v notranje zadeve neke druge stranke.
"Tega ne bi posebej izpostavljal, če ne bi predsednik vlade postavljal tako visokih kriterijev pri našem državnem sekretarju za šport. Peter Vilfan je bil državni sekretar za šport v kabinetu predsednika vlade, pojavil se je problem v zvezi s plačilom davka glede njegovega komentiranja športnih prenosov. Vilfan je kasneje prostovoljno poravnal vse, ker se je pokazalo, da je bil davek nepravilno obračunan. A od njega se je terjala odgovornost in je odstopil. Sedaj imamo primer, da ministrica ne prijavi dohodkov od avtorskega dela na obrazcu KPK. To je prekršek in težko je sprejeti izgovor, da nekdo ni vedel, da je treba to prijaviti.
Zaradi tega sem mnenja, da je predsednik vlade, kar zadeva odgovornost posameznih funkcionarjev, znižal standarde, če primerjam Vilfanovo zadevo z zadevo ministrice. V odločitve predsednika vlade se seveda ne spuščam, ne želim pa, da bi bila javnost mnenja, da sprožam to vprašanje, da bi ministrico izločili kot kandidatko za predsednico stranke.
Tudi sam sem nekoč moral odstopiti kot minister zaradi poročila računskega sodišča. Zanimivo pa je, da sem bil prvi in edini minister, ki je moral odstopiti zaradi poročila računskega sodišča. Očitno so bili kriteriji pred desetimi leti višji, kot so danes."

Robert Balen
Erjavec o Desusu kot edinstveni stranki upokojencev, "ki ji ni para v evropskem političnem prostoru". 
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta