(INTERVJU) Milan Kučan: Nekateri vedno podcenjujejo volivce, posebej če jim rezultat ni po volji

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
11.04.2020 10:33

Prvi svobodno izvoljeni predsednik pravi, da so volitve predstavljale prelom s sistemom in bile odgovor na jugoslovansko krizo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Milan Kučan, kandidat ZKS-SDP in SZS-SZDL, se je na prvih svobodnih volitvah 8. aprila 1990 za predsednika predsedstva tedanje še socialistične Slovenije v sklopu Jugoslavije iz prvega kroga s 44,4 odstotka glasov skupaj s Jožetom Pučnikom (26,6 odstotka) s podporo Demosa uvrstil v drugi krog. V njem je 22. aprila premagal Pučnika z 58,59 odstotka glasov. V prvem krogu sta bila kandidata za predsednika še Ivan Kramberger (18,5 odstotka, podpora Domovinske narodne stranke) in Marko Demšar (10,4 odstotka, podpora ZSMS). S prvim svobodno izvoljenim predsednikom Slovenije smo intervju pripravili po elektronski pošti.
Pred tridesetimi leti se je zdelo, da ste politiki dobro in uspešno sodelovali pri uvedbi demokracije v Sloveniji in leto kasneje tudi pri njeni osamosvojitvi. Kako ste doživeli prve svobodne volitve?
"Torej, volitve so za vse nas predstavljale prelom s prejšnjim sistemom in odgovor na jugoslovansko krizo, ki je Sloveniji zapirala perspektivo, razvoj in nacionalno identiteto. Naše zavzemanje za večstrankarske volitve je bilo deležno najostrejših kritik s strani jugoslovanskega vodstva. A smo vztrajali. Hoteli smo tudi preveriti podporo med državljani Slovenije. Nagovorili smo jih s programom Evropa zdaj, ki je bil plod daljšega, tehtnega premisleka. Vseboval je temeljne postulate obče veljavnih demokratičnih vrednot. Seveda z vero v socialistične družbene odnose, a tudi mimo te svetovnonazorske opredelitve je program vseboval načela, ki imajo po mojem trajno veljavo. Skupno dobro, socialna pravičnost, solidarnost, človekove pravice so vprašanja, do katerih se moramo opredeljevati tudi danes, če nočemo družbe in države v celoti podrediti interesom finančnega kapitala."

Večer naslovnica volitve 1990
Arhiv Večera
15. april 1990, Negova, velikonočno kosilo pri Ivanu Krambergerju tik pred drugim krogom predsedniških volitev, v katerem sta se pomerila Milan Kučan in Jože Pučnik. Slavil je Kučan. Od leve: negovski župnik Anton Petek, Ivan Kramberger, Milan Kučan, Jože Pučnik in Marko Demšar 
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta