(INTERVJU) Miroslav Žaberl, predsednik Ribiške zveze Slovenije: Prav je, da odigramo vlogo nadzornikov

Kristina Božič
16.05.2020 04:35

Začetke ukvarjanja z ribištvom opisuje upokojeni policist, veteran vojne za Slovenijo in predsednik ribiške zveze s hudomušnim veseljem. Za dvajseti rojstni dan mu je soproga podarila prvo ribiško palico. "Vedela je, da imam rad reke, ribe in ribolov. A še danes ji je žal," se smeji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gavin Van Wagoner

Pravi, da ta prvobitna strast človeka potegne. "Še posebno ko spoznaš, kako čudovite predele neokrnjene narave še imamo v Sloveniji za razliko od tujine. To je tisto, česar ne smemo dopustiti, da izgubimo." Zadnje tedne poskuša vlada z zakonskimi spremembami izločiti veliko večino nevladnih organizacij iz postopkov, v katerih se presoja tudi vplive človeških posegov na okolje. Miroslav Žaberl pravi, da so v zvezi ponosni na to, da mladi ribiči predstavljajo okoli desetino članov in članic. "Gre za več kot tisoč mladih src. To je tisto, kar nas navdaja z upanjem na boljši jutri. Prihajajo zanamci, ki se bodo za neokrnjenost narave, okolja in voda borili naprej."
Spremembe gradbene zakonodaje prek interventne koronazakonodaje in amandma SNS na novelo zakona o ohranjanju narave, ste zapisali, so vas presenetili. Se je kdaj do zdaj na tak način spreminjalo zakonodajo in tudi Ribiško zvezo Slovenije poskušalo izriniti iz postopkov?
"Odkar sem zadnjih osem let njen predsednik - pa tudi pred tem -, se ne spomnim, da bi se na tak rokohitrski način sistemsko spreminjalo tako občutljiv sistem, kot so delo, vloga in sodelovanje nevladnih organizacij. V preteklosti so nas v posameznih primerih poskušali izrinjati iz posameznih upravnih postopkov. Zgodilo se nam je, da nam niso priznali statusa stranskega udeleženca zaradi primarnosti soglasodajalca oziroma obveznega udeleženca postopka, ki je javni zavod za ribištvo. A to so bili posamezni primeri. Zato smo bili presenečeni, da se te ukrepe uvaja znotraj protikoronskega zakonskega sklopa ukrepov, ki naj bi bili začasni. To je tudi razlog, da smo se priključili pobudi za oceno ustavnosti in zakonitosti te rešitve."

“ Prihajajo zanamci, ki se bodo za neokrnjenost narave, okolja in voda borili naprej.”
Tit Košir
Deniz Fuchidzhiev
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.