(INTERVJU) Mitja Čander: Usodno smo odvisni od kritične misli

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
21.12.2019 11:04

Direktor Beletrine, avtor romana Slepec, književni urednik, esejist, nekdanji direktor EPK 2012 v Mariboru, sicer pa tudi odličen šahist, Štajerec na (začasnem) delu v Ljubljani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitja Čander, pisatelj 
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Mitja Čander morda res vidi zelo slabo. Ima le pet odstotkov vida, in to od rojstva, ko so mu diagnosticirali neozdravljivo atrofijo vidnega živca. A zanj velja vse prej kot to, da ni viden. Njegova prvo poslanstvo je knjiga, a Čander je vsestranski intelektualec, stalni udeleženec mnogih javnih razprav, ki segajo širše od kulturnega miljeja. Z romanom Slepec, ki je novembra izšel pri mariborski založbi Litera, je prvič zares javno, brez samopomilovanja, brez samocenzure, brezkompromisno spregovoril o svojem hendikepu, invalidnosti. Čander, letnik 1974, rojen Hočan, že dolgo živi stran od Maribora, v Ljubljani, a zase pravi, da v resnici nikoli ni odšel. Oziroma da se bo slej ko prej vrnil. Niti Evropska prestolnica kulture 2012 (EPK), ko je bil programski direktor zavoda, ki je upravljal projekt, ga pri tem kljub letom grenkobe ni omajala. Nasprotno. S Čandrom se dobiva v njegovi stalni "bazi", ko je doma, pri Anderliču. Kajti za vsakega kulturnika, še posebno štajerskega, bi bilo res nenavadno, če ne bi imel svoje gostilne.
Šaha ne bova igrala, Mitja. Ne bi si niti upal igrati. Koliko še igrate?
"Bolj malo zadnje čase."
Bil pa je realna življenjska opcija, za kariero.
"Na neki točki sem se moral odločiti, ali iti v šahovsko kariero ali se resno ukvarjati z drugimi stvari, prvenstveno s knjigo. Pri 20 letih sem ugotovil, da oboje ne bo šlo. Občasno se pomerim z računalnikom. Se zgodi, da še celo kakšno ligo odigram. Bolj slučajno."
Kaj je bil za vas šah? Bilka, s katero ste opominjali sebe in okolico, da kljub močni slabovidnosti, skorajda slepoti, nepopravljivi poškodbi, bolezni, niste drugačni, da ste "eden od nas"?
"Vse je bilo povezano z mojo integracijo v življenje in družbo. Moji starši so ves čas vztrajali, da počnem stvari kot drugi vrstniki, da hodim v običajno šolo, celo nogomet in košarko sem redko igral. Dobro, pri nogometu sem bil vedno med najslabšimi, v košarki zaradi višine celo ne tako zelo. V časih, ko sem odraščal, so te s tako hudo okvaro vida poslali v posebno šolo. Danes je inkluzivnost drugačna. Zavedal sem se, da je moj največji adut glava, um, z rokami in nogami ne bom mogel biti nikoli toliko uspešen in okreten kot drugi. V šoli mi je hitro steklo, sploh ko sem se naučil brati in pisati, kar je bilo mogoče od vsega še najtežje. Glava je bila moj adut, ko sem vzpostavljal sistem preživetja. In pojavil se je šah, ki mi je predstavljal veselje, a predvsem abstraktno mišljenje, preigravanje. Šahovnica je bila omejeno področje, ki sem se ga naučil obvladovati v glavi: 64 polj, 32 figur. Na malem terenu, ki omogoča neskončno kombinacij, sem postajal suveren, samozavesten. Tam sem bil zelo hitro enakopraven. Nikoli nisem želel igrati šaha za slepe, slabovidne, ampak 'navadnega'. Pri šahu smo bili vsi enaki, od tistih, ki so videli izvrstno, do nas skoraj brez vida. Od direktorjev do klošarjev. Vse socialne, etnične, tudi fizične bariere so padle. Šahovska skupnost je bila ena mojih prvih identifikacijskih točk. Šah je univerzalen jezik, zelo demokratična igra z istim ciljem. Igramo na mat."

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta