(INTERVJU) Nikomur ne bo treba delati več kot 40 let

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
13.04.2019 06:11

Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pravi, da ni bilo časa za sto dni miru, za uvajanje, in da je bilo treba začeti delati takoj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ob nastopu mandata ste bili kot ministrica prikrajšani za prvih sto dni miru.
"S 1. oktobrom so se začele reorganizacija centrov za socialno delo in z njimi povezane težave. Poskrbeti je bilo treba, da se denarna socialna pomoč po novem letu ponovno ne zniža, ampak ostane v enaki višini 392 evrov. Po nujnem postopku je bilo treba pripraviti spremembe zakona o urejanju pravic iz javnih sredstev zaradi umika masovnega informativnega izračuna iz zakona, ki je predstavljal dodatno veliko tveganje za informacijski sistem CSD-jev, s čimer smo preprečili kolaps sistema. Spremenila se je višina minimalne plače. Takoj smo začeli pripravo sprememb zakona o socialnovarstvenih prejemkih, pokojninske zakonodaje in trga dela. Istočasno pa smo začeli nujne projekte, kot so priprava strategije boja proti prekarnosti, povezovanje CSD-jev in zavodov za zaposlovanje idr."
Tačas je najbolj aktualna razprava o spremembah pokojninskega sistema. Sindikati pravijo, da ne gre zgolj za popravke, ampak reformo pokojninskega sistema. Vztrajate, da to ni reforma?
"Gre za nekatere spremembe pokojninske zakonodaje, morda bi lahko rekli tudi, da gre za mini reformo, vsekakor pa to ni reforma pokojninskega sistema. Reforma pomeni, da sistem podreš in na novo sestaviš, da spremeniš bistvene elemente. Mi pa predlagamo nekatere spremembe obstoječe zakonodaje."

Robert Balen
Ksenija Klampfer
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta