(INTERVJU) Suvada Selimović: Drina za nas ni le reka. Je tudi množično grobišče

Kristina Božič
02.05.2020 05:30

Ustanoviteljica društva žensk Anima 2005 iz Zvornika pojasnjuje, zakaj je pomembno, da žrtve spregovorijo. Le tako bomo lahko prišli bližje resnici in pravici, pravi nekdanja begunka, mati in vdova. Preživela. Živeča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Rojeni ste bili v vasi zraven Zvornika, Đulići, nato ste z možem in otroki živeli v mestu, kjer živite tudi danes. Kako se je kraj spreminjal skozi vaše življenje?
"Zvornik je moj rojstni kraj, a vas, kjer sem bila rojena, je zdaj del Federacije BiH, mesto Zvornik, kamor sem se poročila, pa je danes del Republike srbske. Tako sta kraja mojega otroštva in odraščanja razdeljena in vsak del ločenih entitet Bosne in Hercegovine. Med njima je manj kot 20 kilometrov, a črta delitve je tam. Živim v Republiki srbski in mesto, v katero sem se vrnila po vojni, ni več isto kot pred vojno. Leta 2000 smo se vrnili pregnani muslimani, ki nismo bili dobrodošli, a vrnitev si nam je uspelo izboriti. Uspelo nam je doseči, da so nam bili vrnjeni naši domovi in imetje. A vsi, ki smo se vrnili po letu 1995, smo bili zgolj ženske in otroci - moški so bili med vojno pobiti.
Obdobje vrnitve je bilo najtežje. Mnoge ženske so bile v veliki stiski, niso vedele, kje bodo lahko živele, kako in kdo bo zagotovil denar za obnovo pogosto porušenih ali napol uničenih hiš. Še vedno nas na vsakem koraku, na ulicah srečujejo spomini na zločine, ki smo jim bile priča med vojno. Zvornik je kraj z največ grobišči. Ta smo odkrivali, izkopavali in zapirali. Vsi smo iskali svoje mrtve in izginule. Pozabilo pa se je na žive. Meni je bilo v veliko pomoč, da smo skupaj z aktivisti in nevladnimi organizacijami iz Tuzle ustanovili društvo podpore ženam. Cilj je bil ponuditi psihološko oporo ter nato možnost, da bi okrepile svoj ekonomski položaj, postale samozadostne in samostojne, da bi se uspešno borile za svoje življenje in življenja svojih otrok, s katerimi so ostale same. Nekatere so s trupli našle pomiritev, med vojno so izgubile otroke, starše, moža, a mnoge so ostale same, njihovo zdravje je šibko in žalost velika. Ko smo se povezale in združile moči, smo našle oporo. Povezane smo z ženami s Kosova, iz Hrvaške, Srbije, Črne gore, Makedonije, Slovenije ... Skupaj smo močne in se borimo zoper nepravičnosti."
Kaj vas povezuje?
"Še vedno so odprta vprašanja, kaj se nam je zgodilo in kaj to pomeni. Pomembno je, da prisluhnemo vsem žrtvam. Zločini so se zgodili in se dogajali žrtvam različnih nacionalnosti. To moramo priznati in pomembno je, da se tega zavedamo. V vojni ni zmagovalcev. Vsi smo bili prizadeti, vojna nas je vse ranila.
Zvornik je danes drugačno mesto - vanj so prišli ljudje, ki so se priselili od drugod. Nekateri so bili nasilno pregnani s svojih domov, kot sem bila z otroki in možem pregnana iz Zvornika. Nekateri so pobegnili in so se v Zvorniku v nekem trenutku počutili varne. Vasi v okolici Zvornika so večinoma ponovno naseljene, ljudje so se vrnili, v mestu pa je drugače. Pred nekaj leti se je začel še val odhodov mladih, ki so odšli v tujino. Ni služb, politična negotovost vztraja, zaključili so šole, a niso našli službe in možnosti, da bi se preživljali. To odhajanje se ne dogaja le v BiH, ampak tudi v Srbiji, na Hrvaškem ... Gre za nezadovoljstvo, ljudje so razočarani. Če obstaja sodelovanje, ostajajo tudi meje in pregrade."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.