(INTERVJU) Virologinja o mišji mrzlici: Letos na Pohorju ne bi sedela na tleh

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
17.08.2019 06:32

Tatjana Avšič Županc, svetovno znana virologinja, znanstvenica, profesorica, predavateljica, redna članica SAZU. Pomembno področje njenega znanstvenega raziskovanja je raziskovanje naravnih žarišč hemoragične mrzlice z renalnim sindromom, poljudno imenovane mišje mrzlice, in preučevanje biologije hantavirusov, ki so povzročitelji te okužbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tatjana Avšič Županc
Robert Balen

Vzeti divjo žival v roke - ptico, kačo, žabo, miš ... Bi vi rekli: roke proč?
"Vedeti moramo, da divje živali sodijo v divjino in se ne približujejo ljudem, od človeka zmeraj bežijo. Če se divja žival pusti prijeti, celo božati, je najverjetneje z njo nekaj narobe in je morda bolna. Takšne živali ne prijemamo v roke. Nekaj drugega je seveda, če vidimo ptico, ki ima poškodovano krilo, ali mladiča, ki je padel iz gnezda. Opozorila bi denimo, da ljudje zelo pogosto prijemajo netopirje. Če pomotoma prileti v naš prostor, ga poskušamo mirno in s kakšno krpo, ne z golimi rokami, spraviti ven na varno. Netopir je lepa žival, zaščitena, seveda pa je treba imeti v mislih tudi dejstvo, da so netopirji med najpogostejšimi gostitelji mikroorganizmov, predvsem virusov."
Tudi za človeka najnevarnejših virusov.
"Tudi najnevarnejših, če se spomnimo virusov ebole pa mersa, lyssavirusov ..., a seveda ne v našem okolju. Netopirji so naravni rezervoar za mnoge viruse, zaradi katerih sami ne zbolijo, čeprav so okuženi, lahko pa se z njihovimi kužnimi izločki virusi prenesejo na človeka. Zato velja: če imamo na podstrešju netopirje in torej tudi njihove iztrebke, se lotimo čiščenja z razkužilom. Z dobro staro in poceni varekino, ki jo razredčimo z vodo in poškropimo po tleh, nadenemo si rokavice in iztrebke še mokre odstranimo. Enak postopek velja za čiščenje prostorov, kjer so iztrebki glodavcev. Letos je še posebno nujen, ker imamo spet epidemijo mišje mrzlice."

Rumenogrla miš je najpogostejši gostitelj hantavirusa Dobrava.
Alenka Kryštufek
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta