(INTERVJU) Zdravila proti demenci ni, nevrologi ga iščejo z novimi pristopi

Jelka Zupanič
25.05.2019 06:37

“Premikamo se v zelo individualno obravnavo bolnika, saj vemo, da lahko celo zelo dementnega človeka pomirimo, potolažimo in usmerimo tudi s stvarmi, ki niso zdravila. Pa vendar bližina, pravo okolje, glasba učinkujejo kot zdravilo.”

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Debeli dve leti je minilo, odkar je doktorica znanosti in specialistka nevrologinja na ljubljanski nevrološki kliniki Milica Gregorič Kramberger bralcem Večera v prilogi V soboto nasmejana sporočila: "Za naše bolnike z demenco imam veselo novico." Takrat, po osmih letih dela v edini nevrološki specialistični ambulanti za spoznavne (kognitivne) motnje pri nas, je bila polna upanja, da ni daleč dan, ko bo lahko ljudem z demenco rekla, vašo bolezen bomo zdravili. Tudi bolniki iz Slovenije so se namreč tedaj pridružili kliničnemu preizkušanju dveh morebitno učinkovitih zdravil proti Alzheimerjevi bolezni. Zdaj, ko so prvi rezultati (nekaterih) prej omenjenih raziskav znani, Krambergerjeva ve, da bodo morali bolniki z demenco na pravo zdravilo proti demenci še čakati.

Milica Gregorič Kramberger
Robert Balen
Zdaj, ko so prvi rezultati (nekaterih) raziskav znani, Krambergerjeva ve, da bodo morali bolniki z demenco na pravo zdravilo proti demenci še čakati.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta