Iz Francije: Poziv, naj šivajo maske

Andrea Marmet, Lyon
11.04.2020 03:11

Še preden je koronavirus dosegel Francijo, nam je primanjkovalo mask in razkužil. 12. marca je predsednik oznanil, da bodo od naslednjega ponedeljka šole zaprte vsaj dva tedna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni arhiv

Še preden je koronavirus dosegel Francijo, nam je primanjkovalo mask in razkužil. 12. marca je predsednik oznanil, da bodo od naslednjega ponedeljka šole zaprte vsaj dva tedna
Naslednji dan, v petek, so šolarji še vseeno morali v šolo - verjetno jih niso želeli kar naenkrat preveč šokirati, tako so se lahko organizirali, vzeli učbenike in svoje stvari. Sledilo je še zaprtje vseh neživilskih trgovin. Ukrepom navkljub pa so v nedeljo, dan pred zaprtjem šol, vseeno izvedli lokalne volitve. Mož je šel volit, sama pa se jih v znak protesta nisem udeležila, saj se mi ni zdelo prav, da so jih izvedli v takšnih razmerah. Veljala so posebna pravila: znaki na tleh so zagotavljali določeno razdaljo, s sabo so morali prinesti pisalo, si razkužiti roke. Mož ni odšel v volilno kabino, glasovnico je izpolnil kar pred ostalimi. Drugi krog volitev so prestavili na junij.
Številni prebivalci, tudi zaradi toplega spomladanskega sonca, ki vabi na prosto, še nedavno niso upoštevali pravil, ki jih je določila vlada. Kmalu nas je ponovno nagovoril predsednik, ki nam je predstavil sankcije, če jih ne bomo spoštovali. Zdaj moramo, če želimo iz hiše, izpolniti posebno spletno dovolilnico. Izhodi so dovoljeni samo posameznikom, ki morajo nujno v službo oziroma želijo obiskati trgovino ali zdravnika. Sprehajamo se lahko le z osebami iz skupnega gospodinjstva, tisti, ki imajo psa, ga lahko odpeljejo na sprehod. Bolj preverjajo te, ki živijo v centrih mest, pri nas, ki smo nekoliko odmaknjeni, prave kontrole ni. Naši sosedje ukrepov tudi zdaj ne upoštevajo, še vedno gre v trgovino cela družina.
V trgovino grem le enkrat na teden. Če zunaj ni pretoplo, izdelke še kak dan pustim v avtu, ko pa jih prinesem v hišo, vse operem z mlačno vodo in kisom. Ker so si vsi pričeli kopičiti zaloge hrane, je nakup moke, jajc, mleka in toaletnega papirja postal skoraj misija nemogoče. Čim več kupujemo pri lokalnih ponudnikih. Za hrano me ne skrbi, ne bo je zmanjkalo. Hčeri nam te dni pogosto spečeta kruh, peciva. Na domačem vrtu, za katerega sem zdaj posebej hvaležna, trenutno nimamo dosti pridelkov - le še peteršilj, brokoli in zelje -, a kaj kmalu bosta sezonska zelenjava in sadje. Radi smo na naši trati, kjer cveti češnja.

Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta