Iz Švedske: Ne glede na to, da so ukrepi pri nas mili, je Stockholm danes daleč od mesta, ki ga sicer poznam

V primerjavi z ostalim svetom imamo tudi sedaj, v tem času, veliko svobode. Bomo pa še videli, kaj nam bo to prineslo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Josefin Skyttedal
Osebni Arhiv

Približno mesec je minil, odkar so v severnih državah, tudi po celotni Evropi, obveljale obsežne prepovedi. Nov način življenja smo zdaj že nekako sprejeli, postal je normalen. Živim v Stockholmu, prestolnici Švedske, ki predstavlja državo v Evropski uniji z manj strogimi ukrepi. Restavracije so še vedno odprte, v baru oziroma na njihovih terasah lahko spiješ kozarec vina, če želiš, lahko greš v telovadnico. Za nas stroga karantena ne velja. Je pa švedska agencija za javno zdravje priporočila, naj ostanemo doma, ohranjamo socialno distanco in ne potujemo znotraj države oziroma iz nje, še posebno če prihajamo iz Stockholma, kjer je virus najbolj izbruhnil.
Četudi se lahko na javnih mestih še vedno zbere do 50 ljudi, so ljudje odpovedali tudi manjše zasebne zabave, poroke in podobno. Menim, da je razlog za to, da ljudje močno zaupajo vladi in švedski oblasti. Njihova priporočila in nasvete jemljejo zelo resno. Čeprav nimamo stroge karantene kot ostali, se zdi, da situacijo z novim koronavirusom obvladujemo. Ne glede na to, da so ukrepi pri nas mili, je Stockholm danes daleč od mesta, ki ga sicer poznam.
Žalostna sem, ko vidim toliko praznih trgovin, restavracij s prostimi mizami in poslušam novice o bankrotih. Kdaj se bo to končalo?
Zdaj večino časa preživljam kar v domači pisarni, ki je od moje službe - kot odvetnica sem zaposlena v odvetniški pisarni v centru Stockholma - oddaljena le deset minut. Odvetniška pisarna je sicer še vedno odprta, v njej lahko delamo, če želimo. Tudi to, da naj, če je mogoče, delamo doma, velja le kot priporočilo. Nekatere pisarne v mestu so tako še odprte, a s kakšnimi omejitvami.
Edini ukrep, ki se mi zdi moteč, je ta, da oblasti lahko spremljajo celotno gibanje ljudi po državi. Še vedno pa ne vsakega posameznika. Temu so posvečali posebno pozornost med velikonočnimi prazniki, ko so priporočili, naj ne potujemo na druge konce države oziroma se sestajamo v večjih skupinah. Fascinantno je, kako hitro se je vsej Evropi, svetu zgodila stroga karantena. Tako dolgo je trajalo, da smo si kot posamezniki priborili samoodgovornost, osebne svoboščine. Strašljivo je, kako hitro so nam bile odvzete, četudi samo začasno.
Mislim, da imamo na Švedskem unikatno pozicijo, saj omejitve niso tako razširjene. V primerjavi z ostalim svetom imamo tudi sedaj, v tem času, veliko svobode. Bomo pa še videli, kaj nam bo to prineslo. Z močnim socialnim sistemom vlada podjetjem pomaga preživeti s kriznimi paketi, denarjem. Res upam, da v tej krizi kmalu pride do preobrata, da ugledamo luč na koncu tunela. Trenutno je še ne vidim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta