Kaj so dobili upokojenci od predvolilnih obljub?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
28.09.2019 06:48

Veliko je bilo obljub upokojencem pred volitvami. Pa poglejmo. Kaj je vlada Marjana Šarca v enem letu naredila za upokojence in starejše?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Spomnimo: Desus je obljubljal zakon za popravo krivic, ki bo upokojencem vrnil razliko, ko se pokojnine zaradi finančne krize niso usklajevale. Pa višji regres in dvig minimalne pokojnine nad prag revščine, zvišanje vdovske pokojnine ter ponovno uvedbo seniorske olajšave. In seveda ustanovitev demografskega sklada, o katerem se pogovarjamo že več kot desetletje, pa še nič. Tako kot o zakonu o dolgotrajni oskrbi.
V Stranki Alenke Bratušek so pred volitvami bili še konkretnejši: odmerni delež za pokojnine bi dvignili za pet odstotnih točk, kar bi po njihovih izračunih prineslo za dobrih devet odstotkov višje pokojnine. "Upokojenec s 600 evri pokojnine bi dobil letno še eno svojo pokojnino oziroma 650 evrov več," je izračunala Bratuškova. Obljubljali so tudi višji letni dodatek, za vse, v dveh različnih višinah. Pokojnin niso preskočili niti v LMŠ. Da se bodo zavzemali za postopen dvig pokojnin tistih, ki bodo delali 40 let, nad prag revščine. Že upokojenim pa, da bodo omogočili delati tudi po upokojitvi, kar pa naj ne bi vplivalo na izplačevanje celotne pokojnine. O slednjem zdaj nihče več ne govori ob načrtovanih pokojninskih spremembah, zgolj še o 40 odstotkih pokojnine ob plači.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta