Kako je treba brati arbitražno-prisluškovalno afero 2.0

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
13.04.2019 07:02

Zgodovina politično-vohunskih afer, sploh v slovensko-hrvaških odnosih, kaže, da je bilo prisluškovanje vedno del urejanja kompleksnih poosamosvojitvenih relacij med državama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

In če lahko znameniti "izlet" kombija vojaške obveščevalne službe še umestimo v čas rojevanja resnejših obveščevalnih struktur v devetdesetih in s tem povezanih amaterskih napak, je bilo blebetanje Antona Ropa, nekdanjega premiera, kako je Sova v prisluhe ujela Iva Sanaderja in Janeza Janšo, izraz političnega diletantstva, osvetlitve obveščevalnih akcij, ki naj bi ostale v senci, z dodanim močnim priokusom politične zlorabe Sove. Takrat in kasneje so krožile resne informacije, da so slovenski vohuni imeli hrvaškega premiera "ožičenega", da ni bil le "ujet" na mednarodnih linijah. Kot se je resno govorilo, da je Borut Pahor ob pogovorih z Jadranko Kosor na dvorcu Trakošćan natančno vedel, v katero sobo se morata s hrvaško premierko zapreti. Obveščevalne službe so sivo polje demokracije, ravno zaradi narave teh služb bi morale biti pod resnim, odgovornim, sistematičnim nadzorom. Pri nas pa so jih politične opcije na oblasti razumele kot orodje in orožje, ki ob ščitenju nacionalnih interesov (po potrebi) prekorači rubikon z vstopom v notranjepolitične spopade. Politika je obveščevalnim službam poleg eskapad a la Rop ali misij, kot je bila Šturmova komisija, največ škode naredila, ko jih je prestrelila s strankarskimi kadri, ki so se nato zapletali v serijo notranjih intrig.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta