Kapitalizem v zadnjih izdihljajih

Svetlana Slapšak Svetlana Slapšak
13.07.2019 04:59

Težko, da bo kdo pomislil, da je kapitalizem v zadnjih izdihljajih, ne da bi prebral teoretike, ki so prepričani, da je kapitalizem v novi obliki na vrhuncu, a da ga je treba zrušiti, ali tiste, ki po podrobni analizi ugotavljajo, da se mu čas izteka, a je še vedno močan sovražnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Živulović/BOBO

Resnih zagovornikov kapitalizma praktično ni več, zagovarjanje kapitalizma služi zgolj kot privesek propagandi nove ureditve: in ta pravzaprav pomeni morda edino pravo sesuvanje kapitalizma. Nedvomno tudi ne vodi k pravičnejši prerazpodelitvi dobrin in vzpostavljanju enakosti. Vzemimo kot izhodiščni primer naslednjo misel Mitje Iršiča (portal Nova24TV, 10. julij 2019): "Zato Slovenci! Nikar ne nosite rdeče zvezde na majicah, ampak evre in dolarje v žepu. Tiste, ki ste jih zaslužili z dodano vrednostjo svojega dela."
Izjava je popolnoma bedasta, pravi idiotizem, vendar da slutiti, kaj bi avtor, ko odmislimo vse predrzne izmišljotine, pravzaprav želel povedati. A v realnem življenju je pač tako, da resnejših evrov in dolarjev ne dobimo na podlagi "dodane vrednosti dela", tega ni treba posebej dokazovati. Imeti polne žepe je družbeni privilegij, ki praviloma sploh ne temelji na delu. Iršič navede enega od teh privilegijev – biti moraš Slovenec. Isti avtor potem valja po blatu referendum o neodvisnosti; pričakovano – a tega niso izglasovali samo Slovenci, temveč skoraj vsi državljani Slovenije. Cilj idiotizma je, da zamenja teze in laž o splošnem dobrem vtihotapi v neki povsem drugačen projekt.
Še jasneje o tem govorijo pisanje in akcije druge skupine novinarjev z dodano vrednostjo svojega dela pri istem mediju – namreč denunciantov. Trije, vključno s književnico, avtorico doslej dvodelnega romana Kešpička (medijska prostitutka po Janševi interpretaciji?), so se spravili na sirskega begunca Ahmada Šamija, veselo ljubljansko begunsko ikono, človeka, ki se znajde. In pravi neka mala vohunka, ki je kradla s facebooka na portalu Nova24TV: "Sodeč po fotografiji, je Ahmad več kot očitno velik navdušenec nad naravo, saj na fotografiji, v ozadju katere je jezero, na sredini pa lesena skulptura medveda, izgleda več kot zadovoljen. Glede na to, da je Ahmad oblečen v karirasto belo-črno srajco, čeznjo pa ima oblečen suknjič, je očitno, da mu v Sloveniji ne gre slabo."
Sledi cela serija podobnih banalnosti o rečeh, ki so domnevno pri pravih Slovencih pričakovane, pri Sircu pa pomenijo vrhunec predrznosti. Tu poprimejo še drugi mali denuncianti in razkrijejo, da Ahmad popravlja kolesa in brije ljudi po njihovih željah: na pomoč, finančna policija, računsko sodišče, parlament, posebne policijske enote, vojska, pošteni državljani, ustavno sodišče, paranoični in sebični sodniki, redarji, rešite državo pred Sircem!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta