Ko nam baterije krojijo življenja: Tesla le ni bil tak vizionar

Zvone Štor Zvone Štor
22.01.2022 06:02
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Vsi učbeniki pišejo o vojni električnih tokov. Če mislite, da je zmagal Tesla, se motite! Danes vemo, da je šlo le za prvi niz, drugega pa dobiva Edison. Ostareli Alva pred stoletjem ni imel moči, da bi se boril proti “hrvaškemu” napihnjenemu Tesli, a danes čas kaže drugače.

Polnilci za telefone, tablice, računalnike, najrazličnejše LED-svetilke, trakove, celo paneli s sončnimi celicami, pa tudi igrače in igrače za odrasle (Arduino, Raspberry Pi ...). Vse to deluje na baterije, ki potrebujejo enosmerni tok. Včasih so bili na enosmernem toku samo avtomobili, danes pa se vprašajmo, zakaj sploh še potrebujemo izmenični tok?

Naj vas razsvetlim: zato, da nas elektro podjetja zasipavajo s (pre)visokimi položnicami!

Kdo pravi, da radiatorjev ne bi mogli poganjati z energijo sončnih celic? Kdo pravi, da moramo živeti z energijo iz vtičnic? Mar ne bi bilo okolju prijaznejše, da bi imeli električne vlake (razen tistih, ki smo jih nedavno kupili in jih bomo odplačevali še 50 let), ali električne avtobuse (kljub temu, da vemo, da metan že pri kravah povzroča ozonske luknje) ...

Če še vozite na bencin ali nafto (ali upa kdo reči, da je to gorivo bolj čisto od elektrike?!), se verjetno zavedate, da čez deset let ne bo več tako. Dejstvo je, da že danes ves čas nekaj polnimo, v prihodnosti pa bo tega še več. Poleg tega potrebuje elektronika enosmerni tok, te pa je vedno več. Ne manj! Povedano drugače: čez deset let bo samo še Edison in skoraj nič Tesle.

Gretje (in hlajenje) s solarnimi paneli danes (in pri nas) še ni doseglo prebojne točke, a nas toplotna podjetja s položnicami silijo, da spremenimo svojo energijsko odvisnost. Že res, da se pot, v katero nas silijo, konča tudi z njihovim koncem, a so tako “dobri po srcu”, da nam pomagajo polniti žepe lastnikov (dokler lahko). Zavedajo se, da sami sebi kopljejo grob.

Zato zavrzimo že enkrat Teslo na smetišče zgodovine, naredimo si naše domove samozadostne in pohitimo, dokler vse to še subvencionira država. Verjetno zato, ker nas ima rada in bi nas rada obvarovala pred plačevanjem davkov. Ja, ja ...

Res živimo v čudnih časih, ko očitno zdrava kmečka pamet postaja privilegij neumnih.

Naj živi enosmerni tok!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta