Firbcanje po Mariboru: Kaj bi bilo s Teslo, če ga ne bi izgnali iz Maribora?

Vid Kmetič
19.04.2021 05:00
Nikola Tesla, eden največjih umov v zgodovini, je kratek čas živel tudi v Mariboru. A o teh mesecih ni dosti znanega, nekoliko je zavito v tančico skrivnosti. Tudi sam se kasneje ni maral spominjati tega obdobja svojega sicer bogatega in razgibanega življenja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spominski center Nikola Tesla v Smiljanu na Hrvaškem. 
Andrej Petelinšek

Leta 1875 je pričel študij na politehniki v avstrijskem Gradcu in v prvem letniku briljiral. Profesorji ga niso mogli prehvaliti, a hkrati so nemalokrat v pismih njegovemu očetu v Gospić izražali skrb nad sinovo pretirano zagnanostjo in svarili pred pretiranimi napori. Že v drugem letniku je Nikola pri študiju pričel popuščati, opravil je manj izpitov in vse bolj se je predajal kvartanju in biljardu, kmalu je zašel tudi v finančne težave. V tretjem letniku ni opravil nobenega izpita več, izgubil je vojaško štipendijo, oče mu je prenehal pošiljati denarno podporo, in ker ni več zmogel plačati niti šolnine, so ga na politehniki izbrisali. Denar si je izposojal pri oderuhih, kot vojaškemu obvezniku pa je Nikoli grozil tudi vpoklic.

Mladi Nikola Tesla, ko je imel 25 ali 26 let 
Iz Knjige Mitje Perhavca Tesla: Potovanja

Tako se je, obremenjen s težavami, konec leta 1878 napotil v Maribor. Delo si je našel kot tehnični risar v orodjarsko-livarski delavnici Druško. Naslov Teslovega mariborskega prebivališča je še danes uganka, predpostavlja se, da je bil nastanjen nekje na Tegetthoffovi cesti (današnji Partizanski), blizu kolodvora, kjer naj bi se bil tudi vsak dan v gostilni Pri veselem kmetu strastno predajal igranju kart in biljarda.

O odhodu v Maribor Tesla svojih domačih ni obvestil, zato so ti nekaj časa celo mislili, da je naredil samomor in se utopil v reki Muri. Kosta Kulišić, Nikolov prijatelj, ga je nato januarja 1879 izsledil v Mariboru. Zaskrbljeni oče Milutin se je iz Gospića kmalu odpravil po njega. Problematičnega sina je skušal prepričati, naj pusti službo in preneha kvartopiriti ter jeseni nadaljuje študij v Pragi. Po sporu naj bi bil Nikola celo doživel živčni zlom, oče Milutin pa se je sam vrnil v Liko. Edini uradni pisni dokument, ki potrjuje, da je veliki izumitelj res prebival v našem mestu, je zapisnik mestnih oblasti, Geschäfts Protokoll, iz leta 1879, v katerega so se vnašali podatki policijskih ovadb. Mestna žandarmerija je 8. marca 1879 aretirala Nicholausa Teslo. Ker ni imel dovoljenja za bivanje, so mestne oblasti odločile, "da se dotični Nikolaus Tesla, brez sredstev za preživljanje, deportira iz Marburga v Gospić, s ciljem napotitve na delo".

Nekoliko v šali pa se lahko vprašamo, kaj bi se zgodilo s Teslo, če ga Mariborčani ne bi nagnali iz mesta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta