Krizni časi

Dan zmage je in krize konec. Ker smo med epidemijo večinsko uporabljali vojaško terminologijo, je logično, da smo krizo premagali na dan zmage ... Menda bo še malo zamahnila z repom, ampak najhujša kriza naših življenj je mimo. Tako so nam povedale oblasti in ni razloga, da jim ne bi verjeli. Še sploh, ker ne boš prišel dobro skozi, če oblastem v tej državi ne verjameš na besedo. Sledi moj osebni pogled na krizo. In na krize.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Skozi pravkar minulo zdravstveno krizo sem šel stoično. Ker sem s krizami na ti. Koronavirusna ni ne prva ne zadnja v mojem življenju. Tisti, ki trdite, da je koronavirus največja zdravstvena kriza zadnjega pol stoletja, niste bili z menoj v tretjem razredu, ko so se na šoli pojavile uši. Drugače pa že vse življenje živim v krizi. In z menoj vsa naša generacija. Znano je dejstvo, da si današnji seniorji, ki so preživeli drugo svetovno vojno, lastijo krizne čase in gor smo zrasli v zgodbah, kako je bila druga svetovna vojna ultimativna kriza. Najbrž res, ampak tudi mi smo naklepali kriz za dober koš in prosto po spominu bom naštel nekaj najbolj kriznih, ki so nas zaznamovale. In posledično izklesale.
Najprej je malo manjkalo, pa me zaradi krize sploh ne bi bilo. Če bi one ladje med kubansko krizo plule še malo dlje, bi nervozni prsti na rdečih gumbih planet spremenili v žarečo kroglo in moja ata in mama se ne bi bila srečala. Pa vsi drugi očetje in matere tudi ne. Potem sem na srečo nastal in krize so me začele gnesti v bitje, kot sem danes. Kot otrok se jih sicer nisem zavedal, saj sem z naivnostjo vseh otrok, ki imajo za jesti, streho nad glavo in prijatelje za vse življenje, užil srečno otroštvo. Čeprav smo živeli v osrčju krize socialističnega sistema, ki mu je vedno nekaj manjkalo. Ker je bil socializem le prehodna faza do komunizma, so se krize razumele same po sebi in z vlečenjem na ušesa smo slišali za konec slovenskega liberalizma na začetku sedemdesetih, pa za pomanjkanja banan, politične svobode in avtomobilov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.