Kučan Siddharti ni segel do kolen, bil je to divji gverilski koncert

Miha Dajčman Miha Dajčman
01.06.2019 04:59

Sedemindvajseti maj tisoč devetsto devetindevetdeset," so me v ponedeljek zjutraj, ko sem se nenaspan in izžet od volitev vračal iz Ljubljane, predramile besede moderatorke Vala 202, Maruše Kerec. Na ta dan pred dvajsetimi leti je Siddharta izdala prvi album - Id. Moja Siddharta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomi Meglič na Štuku maja 2000. Fotografije s koncerta v dvorani Gustaf, prvega koncerta Siddharte v Mariboru, nismo uspeli dobiti.
Arhiv Siddharta

Band, s katerim sem odraščal, mi je postal blizu nekaj let kasneje. Pri treh letih pač še nisem vedel za Siddharto. Kaj pomeni njihov Id v slovenskem glasbenem prostoru in kaj je Id po Freudovi psihoanalitični teoriji osebnosti, sem začel spoznavati v času adolescence, v srednji šoli. Prve ljubezni, prvi pravi koncerti, tam pa vsako leto kakšno popito pivo več.
{embed_youtube}https://youtu.be/yGHPyZvWC3g{/embed_youtube}
Siddharta mi je postala blizu, ko sem jih štel sedem. Leta 2003 so na stadionu Bežigrad priredili še vedno najbolj opevan slovenski koncert. Da sem spoznal ljubljanski bend, je kriva starejša sestra, tudi ona fanica Siddharte. Ni smela v Ljubljano, še zdaj mi je žal za njo. Si je pa posnetek koncerta, ki ga je objavila nacionalna televizija, posnela na kaseto. Dobra poteza! Če mi je bila naklonjenost rocku položena v zibelko, ker je bil foter ljubitelj rocka, je bila ta kaseta prva vez z mojo najljubšo glasbeno skupino.

Prvi koncert v Mariboru

In če že obujamo spomine, je prav, da se ob častitljivem jubileju Ida spomnimo prvega Siddhartinega koncerta v Mariboru, ki se je zgodil prav zaradi promocije tega albuma, ki je bend izstrelil na slovensko glasbeno sceno. In kakšen spomin je to ... Aprila 2000 so v sklopu predstavitve že omenjenega albuma Ljubljančani obiskali Pekarno. Na vabilo KID Kible, ki je takrat za mlade organizirala festival Dnevi radovednosti, so nastopili v Dvorani Gustaf.
Ramiz Derlić, takratni obiskovalec koncerta, se spomni, da so vedno bolj popularni altrockerji v Maribor pripeljali avtobus svojih oboževalcev. V Mariboru nikomur ni bilo jasno, kaj se dogaja. "Že takrat so vedeli, kako se dela na marketingu," pravi Derlić. Slednje je potrdila tudi Maša Šega, ki je sodelovala pri organizaciji takratnega koncerta: "Imeli so strašno nadobudnega menedžerja. Rekli smo jim, da nimamo denarja za nastopajoče, da jim lahko damo denar od vstopnic in pijače, on pa je vedel, da bo koncert uspel."
Eden od organizatorjev tistega koncerta, ki so ga pripravili kot zaključek festivala in naj bi popestril dogajanje, je bil Dejan Pestotnik. "Za mlade smo delali festival Kako postati. Nakar smo se spomnili, da bi bilo dobro ob resnem programu organizirati še kako zabavo. V dobrih desetih minutah smo sklenili, da povabimo Siddharto. Vendar organizatorji nismo imeli denarja, Siddartha je pristala in ... Prišlo je toliko ljudi, da nismo vedeli, kaj naj naredimo," se spominja Pestotnik.

Naivni in garažni

Dvajset let po Idu se je Tomi Meglič, frontmen skupine Siddharta, spominjal prvega albuma. Rekel je, da so bili malo naivni in garažni. Pot v x in Lunanai sta bila hita, Farmer je bil nekaj, kar ne bi opisalo Siddharte. A takšna Siddharta je. Na vsakem albumu najdeš komad, ki je drugačen, ki kaže njihovo širino in kreativnost. Pa čeprav je eden od zadnjih njihovih hitov Ledena nastal že pred več kot 20 leti. Takrat v angleški različici je Paladina izpadla iz izbora za Id.
​Andrej Karoli, radijec in glasbeni strokovnjak, danes na Id gleda kot na album, ki "ni bil na prvo žogo". "Začutil sem, da ne gre za hec, da gre za muziko in bend, ki se mu zna zgoditi kaj dobrega. Odvisno pa je bilo od njih in od tega, da stvar spravijo med ljudi in v medije. To jim je uspelo, hodili so po Sloveniji in nastopali, pomagala pa jim je tudi naklonjenost Radiotelevizije Slovenija," pravi Karoli in ocenjuje, da se je skupina ljudi, ki so začeli ceniti glasbo Siddharte, povečala z vsakim novim albumom. In novi fani takoj posvojijo tudi starejše komade. Pot v x je Siddharta v 20 letih od izida prvega albuma igrala na vsaj 90 odstotkih koncertov, je za Val 202 dejal Meglič.

Arhiv Siddharta
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta