Minilo je petindvajset let

Denis Živčec Denis Živčec
13.04.2019 03:40

Še se najde kdo, ki trdi, da se vse skupaj sploh ni zgodilo. Da se je želel le umakniti. In da zdaj živi, kdo ve kje, daleč od oči javnosti. Morda niti ne več povsem zadet. Četrt stoletja mineva od smrti Kurta Cobaina, ki še danes velja za eno ključnih osebnosti seattelskega grunge gibanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Malo je manjkalo, pa bi maja lani v javnost prišle fotografije s prizorišča njegove smrti, a je sodišče odločilo, da morajo posnetki ostati stvar preteklosti. Objava bi, tako washingtonsko sodišče, prizadela družino glasbene ikone in kršila štirinajsti amandma.
Courtney Love, vdova prvega moža Nirvane, in hči Frances Bean, ki je v času Kurtovega samomora bila še malčica, sta zahtevali, da policijskih fotografij s prizorišča smrti ne objavi noben medij. K objavi petinpetdesetih fotografij je pozival Richard Lee, novinar iz Seatlla, ki je prepričan, da Cobain leta 1994 ni umrl zaradi samomora, ampak je bil umorjen. Truplo 27-letne nepozabne grunge ikone je 8. aprila 1994 našel električar. Bilo je v glasbenikovi koči ob jezeru Washington v Seattlu. Na posnetkih je jasno vidna strelna rana na njegovi glavi. Pištolo in poslovilno pismo so preiskovalci našli ob truplu. "Ne morem vas preslepiti. Najhujši zločin, ki se ga lahko spomnim, bi bilo odirati ljudi s hlinjenjem," je pisalo v pismu.
Preiskava je pokazala, da je do prihoda električarja glasbenik bil mrtev že 34 ur. Mesec pred smrtjo so ga reševali iz kome zaradi pretiravanj z mamili in alkoholom.

Reuters

Predzadnji koncert je bil ljubljanski

Skladbe, ki jih je prepeval kot frontman Nirvane - Smells Like Teen Spirit, Come As You Are in Lithium - so se zapisale v glasbeno zgodovino, še danes pa je na ulici moč srečati koga, katerega majico krasi Cobainova podoba.
Kurt Donald Cobain se je rodil 20. februarja 1967 v Aberdeenu v zvezni državi Washington. Pri osmih letih sta se starša ločila, kar ga je močno zaznamovalo. Po pričanju matere je zato postal introvertiran in kljubovalen otrok. Sicer je v mladih letih rad prisluhnil skupini The Beatles, kmalu pa so ga pritegnili trši ritmi zasedb, kot so Led Zeppelin, Black Sabbath in Kiss.
V najstniških letih je Cobain spoznal Krista Novoselica, s katerim sta leta 1987 ustanovila danes kultno skupino Nirvana. V začetkih sta sodelovala z več bobnarji, leta 1990 pa se jima je pridružil tretji nepogrešljivi član zasedbe - Dave Grohl. Nirvana so še brez Grohla leta 1989 izdali studijski prvenec Bleach, svetovno slavo pa jim je prinesel drugi album Nevermind iz leta 1991, ki so ga po svetu prodali v najmanj 30-milijonski nakladi. Poznavalci so album, na katerem je uspešnica Smells Like Teen Spirit, ocenili za enega uspešnejših albumov vseh časov ter mu dodelili zasluge za to, da sta grunge in hkrati ostala alternativna glasba prodrla v mainstream.

Reuters

Obubožana in neprestano na sodišču

Kaj pa Cobainova razvpita vdova Courtney Love? Vedno znova v kakšnem škandalu in nekajkrat smo jo vmes že videli trezno. Bizarne novice okoli nje se sicer kar vrstijo. Konec maja lani je Isaiah Silva, bivši mož Francis Bean Cobain, svojo nekdanjo taščo tožil zaradi poskusa umora. Courtney naj bi s pomočjo svojega menedžerja Sama Luftija, igralca Rossa Butlerja, zasebnega detektiva Johna Nazariana in glasbenika Michaela Schenka ugrabila in poskušala ubiti nekdanjega zeta, da bi dobila nazaj slavno kitaro Kurta Cobaina, ki jo je Silva kot del ločitvene poravnave dobil od njene hčerke Francis. Cobain je na kitaro Martin iz leta 1959 igral leta 1993 na enem od legendarnih MTV-koncertov Unplugged, leto pred smrtjo. Kar 329 strani dolgi sodni dokumenti razkrivajo, da je skupina poleti 2016 vdrla k Silvi, ga oropala, seksualno nadlegovala, ugrabila, ga poskušala ubiti, mu grozila in ga zasledovala. Trdi, da bi bil, če ne bi poklical policije, danes mrtev. Sodna preiskava je še v teku. Ni pa to edini postopek, ki teče proti njej. Leta 2007 se je rehabilitacijski Center Beau Monde zaradi neplačanih računov odločil, da pride do svojega denarja na sodišču. Courtney se je leta 2005 morala udeležiti zdravljenja odvisnosti od mamil, saj ji je to naložilo sodišče. Pred tem je bila obsojena na pogojno kazen, a jo je kar trikrat prekršila. Sodišču je bilo takrat vsega dovolj in ji je naložilo 180-dnevno zdravljenje. Ob začetku zdravljenja bi morala plačati 10.000 dolarjev, a tega ni storila. Prav tako se ni zmenila za račun, ki ji ga je klinika izstavila ob koncu zdravljenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta