Naprej v preteklost

Najprej mi je šlo malo, zdaj mi pa gre že zelo na jetra. To posiljevanje s tehnologijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Potem ko so se izpeli računalniki, mobilne naprave in samovozeči avtomobili, so sedaj prišli na vrsto roboti. Mediji kar tekmujejo, kdo bo napovedal bolj neverjetne aplikacije bodočih robotskih pomočnikov. Menda so natakarji, receptorji in negovalke v domovih za starejše opleli … Vsi ljubitelji znanstvene fantastike seveda vemo, kako se bo končalo … Dokler pa Arnold ne pride nazaj, nekaj kritičnih misli o tehnološki bodočnosti.
Vedno sem po tihem upal, da se bo človeškost v nas prebudila in se bo pretirani uporabi, predvsem pa promociji tehnologije, uprla. Da bomo priča svojevrstnemu ludizmu, ki se bo manifestiral v odporu in odklanjanju vedno novih tehnoloških rešitev. Ker že dolgo ne gre več za napredek, temveč gre za posiljevanje. Sodobna tehnologija za osebno rabo človeku ne pomaga več, temveč ga omejuje.
Recimo: večina danes aktivne populacije je svoje prve prihranke dobivala na hranilno knjižico. Potem so nam jo vzeli, prišli so tekoči računi, čeki in končno bančne kartice vseh vrst. Najprej stične, potem brezstične. Danes pa že pričakujejo od nas, da plačujemo z mobilnim telefonom. Se pravi, od hranilne knjižice do mobilnega telefona v enem življenju.
Ampak kot pravim - začelo se je. Ljudje smo humanoidna in ne tehnološka vrsta, zato bom v prid svoji tezi navedel dva primera.
Avtoceste so v različnih državah različno plačljive. Na srečo smo pri nas vinjetarji, a tudi tam, kjer imajo vinjetni način plačevanja avtocest, imajo plačljive predore, mostnine in podobno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta