Nenavadna relikvija: Tito pod kipom Fatimske Matere Božje

Drago Hedl, Telegram
03.07.2021 04:25
Kako je Titovo ime, ki je v Vukovarju sicer osovraženo, ostalo na zidu lokalne cerkve.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tito in listina, ki je bila položena v kovinsko posodo, ko je bil 1. maja 1968 na mestu, kjer ta cerkev stoji še danes, blagoslovljen in položen temeljni kamen Foto: Telegram
Telegram

Josip Broz - Tito, ki je bil sicer že zdavnaj pregnan s trgov in ulic, iz šol in tovarn, potem ko je njegova slika do začetka devetdesetih let preteklega stoletja krasila vsako pisarno, učilnico, državno ustanovo in vojašnico ter tudi prve strani šolskih učbenikov, bankovce in poštne znamke, je našel svoje zatočišče v Vukovarju, kjer na to sploh ne bi pomislili. Ime nekdanjega predsednika bivše skupne države je namreč izpisano pod kipom Fatimske Matere Božje, ki stoji desno od oltarja v vukovarski cerkvi, v cerkvi svetega Josipa Radnika.

"Leta 1968, ob 50-letnici prikazovanj Marije v Fatimi, ko je bil krmar Kristusove ladje papež Pavel VI., predsednik republike Jugoslavije pa Josip Broz - Tito, ko je bil hrvaški metropolit zagrebški nadškof dr. Franjo Šeper, prefekt svete kongregacije za nauk vere, ko je bil ordinarij đakovske nadškofije monsignor Stjepan Bäuerlein ..." piše na uokvirjeni listini, ki je bila položena v kovinsko posodo, ko je bil 1. maja 1968 na mestu, kjer ta cerkev stoji še danes, blagoslovljen in položen temeljni kamen.

Kako je Tito pristal v vukovarski cerkvi

Toda kako in zakaj se je Josip Broz - Tito znašel na danes že precej razpadli listini, ki kot relikvija visi na zidu, na vidnem mestu cerkve Josipa Radnika? Ta izredno zanimivi detajl v pravkar posnetem in na začetku junija premierno predvajanem dolgometražnem dokumentarnem filmu z naslovom KPJ u Vukovaru od nastanka do nestanka, katerega avtorja sta Milan Paun in Nikola Tarle, pojasnjuje fra Ante Perković, ki je bil med letoma 1990 in 2008 župnik v omenjeni cerkvi.

Listina iz leta 1968, ki danes uokvirjena kot relikvija visi na steni v cerkvi Foto: Telegram
Telegram

Frančiškani so hoteli v Vukovarju zgraditi cerkev, toda lokalne komunistične oblasti jim tega niso dovolile, zato se je uporniški pater Flavijan Šolc po večkratnih prizadevanjih odločil napisati pismo uradu tedanjega predsednika SFRJ ali, kot se je tedaj reklo, maršalatu.

Titu je pojasnil, da bi delavski narod, ki živi v Vukovarju in dela v Borovu, potreboval kraj, kjer bi lahko našel versko tolažbo. Ob prazniku Fatimske Matere Božje, 13. maja 1967, je iz Beograda prispel pozitiven odgovor. Seveda lokalne komunistične oblasti v Vukovarju temu niso mogle nasprotovati in tako se je 1. maja naslednje leto s simbolno položitvijo temeljnega kamna začela gradnja cerkve.

Listina je zahvala tedanjemu predsedniku Jugoslavije

Tedaj je nastala tudi listina, ki danes uokvirjena kot relikvija visi na steni v cerkvi. Pater Flavijan Šolc (umrl je leta 2017), ki je napisal listino, imena Josipa Broza - Tita očitno ni brez razloga umestil med ugledne verske dostojanstvenike iz tistega časa. To je bila svojevrstna zahvala tedanjemu predsedniku Jugoslavije, ker je dovolil izgradnjo cerkve v Borovem naselju na zahodu Vukovarja.

Po zlomu obrambe Vukovarja 18. novembra 1991 so srbske paravojaške enote, ki so skupaj s pripadniki JLA vkorakale v mesto, cerkev minirale in jo porušile do temeljev. Odstranjevanje ruševin in nato izgradnja nove cerkve sta se začela takoj po mirni reintegraciji hrvaškega Podonavja, ki se je zgodila 15. januarja 1998.

Cerkev so leta 1991 srbske paravojaške enote minirale in jo porušile do temeljev. Izgradnja nove se je začela takoj po mirni reintegraciji hrvaškega Podonavja leta 1998. Foto: Telegram
Telegram

Tedaj so med ruševinami našli skorajda nepoškodovan kip Fatimske Matere Božje in tudi kovinsko posodo z listino. Ta je na nekaj mestih poškodovana, vendar so jo franjevci restavrirali, uokvirili in razstavili pod kipom Fatimske Matere Božje. Tako je ime Josipa Broza - Tita pod imenom nekdanjega vrhovnega poglavarja Katoliške cerkve, papeža Pavla VI., ostalo ohranjeno na listini, izobešeni na steni cerkve svetega Josipa Radnika v Vukovarju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.