Nestabilni Bližnji vzhod: Premislek ZDA o svoji ultraagresivni politiki

Primož Šterbenc
10.01.2020 16:43

ZDA so po odločitvi predsednika Trumpa ubile poveljnika sil Al Kuds iranske Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija, s tem pa so povzročile jezo iranskega vodstva in njegovo napoved ostrih povračilnih ukrepov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zaradi tega je Bližnji vzhod soočen z novim valom nestabilnosti, ni pa mogoče izključiti eskalacije nasilja. Ob vprašanju, zakaj je Donald Trump ukazal uboj, je verjetno najprej treba izpostaviti politično megalomanijo ameriškega predsednika, zaradi katere je izjemno občutljiv za dejanja, ki zanikajo ali spodkopavajo ameriško veličino. Ker je iraška proiranska paravojaška skupina Hezbolah 27. decembra 2019 najprej napadla ameriško vojaško oporišče v Kirkuku, nato pa po ameriškem ostrem protiodgovoru 31. decembra s svojimi pripadniki še vdrla v ameriško veleposlaništvo v Bagdadu, se je Trump zelo verjetno (precej impulzivno) odločil kaznovati človeka, ki ima največji vpliv na iraške proiranske akterje. To je še posebej verjetno zaradi tega, ker je vdor v ameriško veleposlaništvo v administraciji obudil reminiscence na iransko zajetje ameriških talcev novembra 1979, ki ga Američani nikoli niso zares preboleli. Uboj naj bi iranskim oblastem poslal jasno sporočilo, naj si ne dovolijo več organiziranja podobnih napadov na ameriške cilje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta