Ni čipov za avtomobile, telefone, hladilnike. Nas mora pomanjkanje le-teh skrbeti?

Gregor Grosman Gregor Grosman
03.04.2021 04:25
Zamude so pri dobavi avtomobilov, pomanjkljiva je ponudba gospodinjskih aparatov in dražji so celo pametni mobilni telefoni. Podjetja in potrošniki po vsem svetu se soočajo s pomanjkanjem polprevodniških mikročipov, kakršnemu doslej še nismo bili priča.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Qualcomm

Proizvajalci procesorjev so morali namreč zaradi pandemije koronavirusa ​svoje proizvodne kapacitete prilagoditi in preusmeriti, izpada zaradi začasnega zaprtja tovarn pa do danes še niso nadoknadili. Ker so se preusmerili in povečali proizvodnjo čipov za proizvajalce prenosnikov in mobilnikov, pa je že kmalu postalo jasno, da se bodo s pomanjkanjem spopadale druge veje. Potrošniki so se bili v prvih mesecih pandemije namreč prisiljeni tehnološko posodobiti, pokupili so zaloge prenosnikov, mobilnih telefonov, igralnih konzol in drugih elektronskih pripomočkov, a tudi prodaja nekaterih drugih izdelkov višjega cenovnega razreda je bila večja od pričakovanj poznavalcev.

Kot piše Reuters, se je prodalo več novih avtomobilov, v sodobnih vozilih pa je tudi precej elektronike. Od sistemov za zagotavljanje boljše porabe goriva do raznih funkcij za pomoč vozniku, kot je zaviranje v sili. Dodatno je razmere zaostril požar v tovarni, ki je v lasti japonske družbe Renesas Electronics in je proizvedla skoraj tretjino mikrokrmilnih enot na svetovnem trgu, ki se uporabljajo v avtomobilih.

A če so na premajhne pošiljke čipov sprva opozarjali zgolj avtomobilisti, se z isto težavo sedaj srečujejo tudi proizvajalci gospodinjskih aparatov - hladilnikov, mikrovalovnih pečic ... Pomanjkanje procesorjev in obupano odkupovanje še zadnjih zalog pa višata ceno končnim izdelkom, opozarjajo strokovnjaki. Zaradi hude zime se je prekinila oskrba z električno energijo, zato so morale tudi družbe Samsung Electronics, NXP Semiconductors in Infineon v Teksasu začasno zapreti svoje tovarne. Slednji prav tako v veliki meri oskrbujeta avtomobilsko industrijo.

Qualcomm, eden najpomembnejših proizvajalcev mikroprocesorjev, njihove procesorje v mobilnikih uporablja vodilni Samsung, ima velike težave zagotavljati zadostne količine izdelkov. Povpraševanje težko zadovoljujejo deloma tudi zaradi pomanjkanja nekaterih komponent, ki jih sami uporabljajo za proizvodnjo čipov. Lu Weibing, podpredsednik družbe Xiaomi, gre za kitajskega proizvajalca prenosnih telefonov, je stanje na trgu komentiral: “Ne gre za pomanjkanje, to je ekstremno pomanjkanje.” Enako je tudi Foxconn opozoril svojega odjemalca, družbo Apple. V Aziji je sicer največji del proizvodnje mikroprocesorjev, proizvajalca TSMC in Samsung jih izdelujeta za veliko število različnih podjetij.

Če bi želeli povečati svetovne proizvodne kapacitete polprevodniških mikročipov, bi bile potrebne večdesetmilijardne investicije, piše Reuters. Poleg tega bi zaradi testiranj kompleksnih strojev in zagotavljanja kakovosti zagon proizvodnih linij trajal vsaj leto dni. V ZDA sicer že načrtujejo postavitev štirih novih tovarn: dve bo imel Intel in eno TSMC v Arizoni, četrto pa Samsung v Teksasu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta