Novica o pričetku prodaje pametnega orožja razburkala javnost. Zakaj je pomembna omejitev, kdo lahko strelja?

Gregor Grosman Gregor Grosman
15.01.2022 04:20

Čitalnik prstnih odtisov naj bi pištolo odklenil v nekaj mikrosekundah, ker pa to naj ne bi stoodstotno delovalo, so za rezervno identifikacijo dodali številčnico za vnos PIN-kode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V preteklosti je bilo že več poskusov, da bi razvili tako imenovano pametno orožje - pištole in puške, s katerimi bi lahko streljali samo pooblaščeni uporabniki, vendar pa končnega izdelka na tržišču še nihče ni predstavil. Novica, da kar dve podjetji napovedujeta predstavitev takšnega orožja še v letošnjem letu, pa je precej razburkala ameriško javnost in trg strelnega orožja.

Personalizirano orožje, ki ga bodo lahko uporabljale samo preverjene osebe, razvijajo že več kot dve desetletji, poroča agencija Reuters. Pred štirimi leti ustanovljeno podjetje LodeStar Works je v zvezni državi Idaho pred tednom dni investitorjem in delničarjem družbe predstavilo specifikacije njihove devetmilimetrske pametne pištole, medtem ko družba SmartGunz LLC iz Kansasa navaja, da policisti njihove beta različice - podobne, a enostavnejše pištole - že preizkušajo na terenu. Obe podjetji sta si zadali cilj, da bo njune izdelke do konca leta mogoče kupiti. Poleg omenjenih naj bi tudi družba Biofire iz Kolorada razvijala pametno orožje s čitalnikom prstnega odtisa.

Soustanovitelj podjetja LodeStar Works Gareth Glaser je pojasnil, da ga je za razvoj navdihnilo preveč slišanih nesrečnih zgodb o otrocih, ki so se doma ustrelili med nenadzorovano igro z orožjem, ki je pripadalo njihovim staršem. Prepričan je, da bi lahko pametno orožje preprečilo tovrstne družinske tragedije. “Z uporabo tehnologije za preverjanje pristnosti uporabnikove identitete bi se pištola, če bi jo kdo drug kot registrirana oseba poskusil uporabiti, onemogočila,” je dejal Glaser. Dodal je, da je njihov namen tudi zmanjšanje števila samomorov, poleg tega bi bilo izgubljeno ali ukradeno orožje za najditelje ali tatove neuporabno, policisti in pazniki v zaporih, ki svoje delo opravljajo v strahu, da jim bo kaznjenec ali nepridiprav na ulici izmaknil službeno orožje, pa bi bili še dodatno zaščiteni.

Profimedia

Za pištolo, ki jo namerava prodajati LodeStar, bo moral končni kupec odšteti 895 ameriških dolarjev. Testiranja naj bi potekala s prototipi trenutno že tretje generacije. Glaser je ob tem priznal, da jih pri serijski proizvodnji čakajo dodatni izzivi, vendar je prepričan, da so po letih poskusov in napak razvili dovolj napredno tehnologijo in da je mikroelektronika v pištoli dovolj dobro zaščitena. Večina zgodnjih prototipov pametnih pištol je uporabljala bodisi odklepanje s pomočjo prstnega odtisa ali pa je bila vgrajena tehnologija radiofrekvenčne identifikacije (NFC). Ta omogoča, da pištola streljala samo, ko čip v pištoli prepozna prisotnost drugega čipa, ki ga uporabnik nosi denimo v prstanu ali zapestnici. Pri družbi LodeStar so integrirali tako čitalnik prstnih odtisov kot tudi NFC-čip, ki ga je mogoče aktivirati z aplikacijo na mobilnem telefonu, dodatno pa je zaščiten še s PIN-kodo. Dovoljenje za uporabo istega kosa orožja je mogoče podeliti več osebam.

Čitalnik prstnih odtisov naj bi pištolo odklenil v nekaj mikrosekundah, ker pa to naj ne bi stoodstotno delovalo, težave so predvsem v mokrih razmerah, so za rezervno identifikacijo dodali številčnico za vnos PIN-kode. Četudi podjetje še ni demonstriralo delovanja sistema NFC, pa naj bi bil tudi ta mišljen kot rezervna varianta.

Pri podjetju SmartGunz niso želeli razkriti, kateri organi pregona testirajo njihovo orožje, razkrili pa so, da za identifikacijo uporabnika uporabljajo radiofrekvenčno identifikacijo. Policisti bodo morali za pištolo odšteti 1795 dolarjev, civilisti pa 2195 dolarjev, je povedal Tom Holland, senator demokratov iz Kansasa, ki je podjetje ustanovil leta 2020.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta