(O knjigi) Marija Stanonik: Čebela na cvetu in v svetu

Darka Zvonar Predan Darka Zvonar Predan
26.01.2019 00:28

Še preden je bila čebela razglašena za slovensko besedo leta, smo dobili o njej izčrpno monografijo, polno podatkov ter literarnih in drugih zgodb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Založba: Slovenska matica Leto izida: 2018 Vezava: trda, z ovitkom Št. strani: 296 Cena: 34 evrov

Čebele so s svojim načinom življenja lahko zgled za uspešen način bivanja v skupnosti, od njih bi se lahko učili posvetni in cerkveni glavarji. To je le eden od zanimivih premislekov (iz poglavja Čebele in politika), ki jih ponuja ddr. Marija Stanonik, izredna članica SAZU, v svoji novi knjigi. Izšla je, še preden je bila beseda čebela razglašena za slovensko besedo leta, in se pridružila drugim zanimivim knjigam o čebelah, izdanim v letu, ko smo prvič obeležili svetovni dan čebel, vpeljan na slovensko pobudo. Pomenljivo pa je, da je to monografijo, polno dragocenih podatkov, misli in zgodb, predvsem, a nikakor ne samo literarnih, izdala Slovenska matica, torej ustanova, katere ime je tesno povezano s čebelo. Davnega leta 1863 je namreč Lovro Toman za to pomembno ustanovo, ki bo 4. februarja letos praznovala 155-letnico, zapisal, da jo je treba ustanoviti, ker bodo iz nje “kakor bučele iz uljnjaka” priletele “podučilne knjige za narod naš mili”.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta