(O KNJIGI) Rosella Postorino: Hitlerjeve pokuševalke

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
01.06.2019 01:25

Rosella Postorino (letnik 1978) je italijanska avtorica in urednica. Hitlerjeve pokuševalke je njen prvi roman, preveden v angleščino. Knjiga je bila v Italiji takojšnja uspešnica in je med drugim osvojila prestižno nagrado Premio Campiello, eno od najpomembnejših italijanskih literarnih nagrad. Roman temelji na izpovedi resnične Hitlerjeve pokuševalke hrane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Založba: Hiša knjig, Založba KMŠ Prevod: Mina Mušinovič Leto izida: 2019 Strani: 352 Vezava: mehka Cena: 13,99 evra

Da se je nacistični vodja Adolf Hitler panično bal, da bi ga nasprotniki zastrupili, je znano. Prav tako je znano, da je imel, tako kot srednjeveški kralji, pokuševalce hrane, ki so preizkusili vse jedi, preden so jih postregli njemu. A kako so ti preizkusi jedi dejansko potekali, ni vedel nihče. Vpleteni, kolikor jih je bilo sploh še živih, so molčali. Vse do leta 2014, ko je spregovorila takrat 95-letna Margot Wölk, ena od pokuševalk hrane v Hitlerjevem Volčjem brlogu.
Njena zgodba je pritegnila italijansko pisateljico Rosello Postorino. Začela je iskati stik z Margot Wölk, a bila je prepozna, prava pokuševalka je kmalu po svoji izpovedi umrla. Pisateljica je nato na osnovi intervjuja in s pomočjo strokovnjakov, ki so poznali dogajanja v Volčjem brlogu, napisala roman Hitlerjeve pokuševalke.
Glavna junakinja se imenuje Rosa Sauer, po vpoklicu moža v vojsko se preseli k njegovim staršem na podeželje v vzhodni Prusiji, na ozemlju današnje Poljske. Neko jutro na vrata potrkajo SS-ovci in jo odpeljejo. Postane pokuševalka, skupaj s še devetimi dekleti mora trikrat na dan pokušati jedi, namenjene nemškemu voditelju.
V zadnjih letih vojne, ko po vsej Nemčiji pustoši lakota, se ta dekleta vsak dan najedo dobrot, ki jih že dolgo niso videla: najboljšo zelenjavo, prelito z maslom, papriko, šparglje, stročji fižol, zraven pa testenine ali riž in sadje vseh vrst. A nikoli ne jedo z užitkom, saj so nenehno v strahu, da bi hrana lahko bila zastrupljena in bi to bil njihov zadnji grižljaj. Najbolj se vlečeta dve uri po vsakem obroku, ko morajo dekleta ostati v jedilnici, da bi videli, ali bo kateri postalo slabo.
Pokuševalke se začnejo deliti na Obsedene, ki so zveste Hitlerju, in ženske kot je Rosa, ki vztrajajo, da niso nacistke. Ko se stopnjujejo skrivnosti in zamere, to nenavadno sestrstvo doseže dramatični vrh, ko se vsi začnejo spraševati, ali niso na napačni strani zgodovine. Zgodba literarne junakinje Rose Sauer odpira številna vprašanja o soodgovornosti tistih, ki so - četudi neprostovoljno - delali za Hitlerja in nacizem, vprašanja, kaj je krivda in sostorilstvo ter kako človeka spremeni bitka za preživetje.
Tako kot prava pokuševalka Margot tudi knjižna junakinja Rosa nikoli ne dobi mesa, saj je bil Hitler vegetarijanec. Doživi in preživi tudi eksplozijo v Volčjem brlogu, atentat na Hitlerja, ki je, kot je znano, dobil le nekaj prask.
Margot Wölk je vojno preživela. Ko so se Rusi nevarno približali, ji je eden od esesovcev pomagal, da se je skrila na vlak za Berlin. Druga dekleta so ostala tam, saj so bile domačinke, in Margot je pozneje izvedela, da so jih Rusi vse ubili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta