Ob obletnici Imagine: Sanje, ki ostajajo neuresničene

18.09.2021 06:00
Devetega septembra pred 50 leti je John Lennon izdal svoj drugi samostojni studijski album Imagine, na katerem je tudi legendarna istoimenska balada, ki je kot singel v ZDA izšla mesec kasneje in je postala najbolj prodajani singel v Lennonovi samostojni karieri. Ob obletnici so besedilo pesmi projicirali na znane stavbe po svetu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Kaj, če bi po vsem svetu namestili zvočnike in jo predvajali tako, da bi jo slišal vsak? Skladbo, ki jo tako radi prepevamo in predvajamo na odprtjih olimpijskih iger in ob drugih mednarodnih šovih, zares slišimo pa je očitno nikoli ne.

Devetega septembra pred 50 leti je John Lennon izdal svoj drugi samostojni studijski album Imagine, na katerem je tudi legendarna istoimenska balada, ki je kot singel v ZDA izšla mesec kasneje in je postala najbolj prodajani singel v Lennonovi samostojni karieri. Ob obletnici so besedilo pesmi projicirali na znane stavbe po svetu.

​Zamislite si svet brez sporov in preprek

"Johnu bi bilo všeč. Imagine je poosebljala tisto, v kar sva oba verjela. Oziroma še vedno verjameva," je dejala Lennonova vdova in soavtorica skladbe Yoko Ono ob tem, ko je bilo besedilo njune pesmi, ki poslušalca izzove, naj si poskuša zamisliti svet v miru, brez sporov in preprek, ki jih povzročajo meje, verstva in narodnosti, ovekovečeno na stavbah po svetu.

Lennon je album Imagine (Zamisli si) izdal 9. septembra 1971, komaj devet mesecev po svojem uspešnem debitantskem solo albumu John Lennon/Plastic Ono Band, zato so se mnogi takrat spraševali, kako mu bo uspelo nadgraditi uspeh. Vendar je album presegel vsa pričakovanja in vsaka od skladb na tem albumu danes velja za klasiko, naslovna skladba pa za eno najboljših vseh časov sploh. Album je bil posnet v Ascot Sound Studios, Lennonovem novozgrajenem hišnem studiu v Tittenhurst Parku. Na njem nastopajo George Harrison s kitaro, Nicky Hopkins ob klavirju, Klaus Voormann z bas kitaro ter Alan White, Jim Keltner in Jim Gordon na bobnih s članoma waleškega rock banda Badfinger, Joeyjem Mollandom in Tomom Evansom s kitarami.

Profimedia

Singel Imagine je po vsem svetu razen v Veliki Britaniji izšel 11. oktobra 1971 - v Britaniji je izšel šele štiri leta kasneje. Medtem ko je bila na istoimenskemu albumu ta priprošnja za mir in enakost vseh ljudi idealna spremljevalka protivojnima skladbama I Don't Want to Be a Soldier (Nočem biti vojak) in Give Me Some Truth (Daj mi nekaj resnice), pa je skladba, potem ko je bil Lennon leta 1980 umorjen, dobila povsem nov pomen. Ob obletnici je izšla omejena izdaja albuma Imagine kot dvojna LP-plošča na belem vinilu.

Čeprav je Lennon izdal Imagine samostojno, pa bo v mislih oboževalcev vedno neločljivo povezan s preostalimi tremi beatli. Osmega decembra 2020 je minilo 40 let, kar je takrat 40-letnega Lennona v New Yorku umoril Mark David Chapman, ki so mu medtem že enajstič zavrnili prošnjo za pogojni izpust iz zapora. Pa drugi?

​Kaj se je zgodilo z drugimi beatli

Marca letos nas je presenetila novica, da bo Paul McCartney izdal kuharsko knjigo, v kateri bo zbral vegetarijanske recepte svoje pokojne žene Linde McCartney. Glasbenik je na instagramu spomnil, da je Linda tlakovala pot vegetarijanstvu in ozaveščala o njegovem pomenu že leta, preden so ljudje dojeli pomen skrbi za zdravje, za okoljevarstveno problematiko in za zaščito živali. Po besedah McCartneyja bo knjiga ob okusnih in zdravih receptih vključevala tudi družinske fotografije in zgodbe.

Nekdanji beatle se je z ameriško fotografinjo Lindo Eastman poročil leta 1969 v Londonu. Linda se je nato uveljavila tudi kot avtorica vegetarijanskih kuharskih knjig in s prodajo vegetarijanske hrane, nasprotovala je mesni industriji in bila aktivna borka za pravice živali. Po skoraj 30 letih poroke z znanim glasbenikom je Linda McCartney umrla zaradi raka, stara zgolj 56 let. Leta 2002 je McCartney še vedno veljal za najbogatejšega britanskega glasbenega zvezdnika. Šele leta 2019 ga je na lestvici bogatašev preskočil velikan Broadwaya Andrew Lloyd Webber. Premoženje Paula se je takrat zmanjšalo na 750 milijonov funtov, leta 2015 je nekaj časa bil celo milijarder.

Sedmega julija 2020 je 80 let praznoval britanski bobnar, pevec in kitarist Ringo Starr. Po razpadu The Beatles je nadaljeval samostojno glasbeno pot, najbolj odmeven pa je bil njegov album Ringo. Glasbenikov življenjski moto ostaja mir in ljubezen. Ringo Starr se je rodil leta 1940 v Liverpoolu kot Richard Starkey. V otroštvu je prebolel hudo bolezen, zaradi katere je bil večkrat hospitaliziran. Kasneje je poprijel za nekaj priložnostnih del, dokler ga ni prevzela glasba, predvsem britansko gibanje skiffle craze. Leta 1957 je ustanovil svojo prvo skupino Eddie Clayton Skiffle Group, leto kasneje pa se je začel navduševati nad rock'n'rollom. Potem ko je nadaljeval glasbeno pot samostojno, je izdal 20 studijskih albumov, zadnjega z naslovom What's My Name. Med njegovimi albumi je bil med kritiki in poslušalci izjemno sprejet album Ringo iz leta 1973, na njem sta tudi uspešnici Photograph in You're Sixteen, med njegovimi najodmevnejšimi pesmimi pa sta še It Don't Come Easy in Back Off Boogaloo. Ob glasbeni je Starr tlakoval tudi filmsko pot. Poleg filmov o skupini The Beatles je igral v nekaj celovečercih, kot so Candy (1968), Slepi revolveraš (1971) in Jamski človek (1981). Nastopal je v dokumentarcih in na televiziji, glas pa je posodil tudi pripovedovalcu v animirani seriji Lokomotivček Tomaž in prijatelji. Sicer pa je Ringo Starr vegetarijanec in redno meditira. Ima osem vnukov in enega pravnuka, od Maureen Cox se je ločil leta 1975, od leta 1981 pa je poročen z Barbaro Bach.

​John bi bil vesel, da sem to storila

Četrtega beatla, ki so mu pravili tudi "tihi beatle", že dolgo ni več. George Harrison je leta 2001 po dolgotrajnem boju z rakom, v starosti 58 let, umrl v Los Angelesu. Ob njem sta bila soproga Olivia Harrison in 24-letni sin Dhani, je povedal Harrisonov dolgoletni prijatelj Gavin De Becker. Po njegovih besedah je Harrison umrl z eno mislijo: "Imejte se radi." McCartney je ob prijateljevi smrti dejal, da je zelo pretresen in žalosten. "Vedeli smo, da je že dolgo bolan. Bil je simpatičen fant in zelo pogumen. Imel je čudovit smisel za humor. V bistvu je moj mlajši brat," je povedal.

Harrison je leta 1998 razkril, da se je zdravil zaradi raka na grlu. Takrat je dejal, da te takšne stvari spomnijo, da se človeku lahko zgodi marsikaj. Leto kasneje sta s soprogo preživela napad na njunem domu v Oxfordshiru, vsiljivec je Harrisona pri tem večkrat zabodel. Zdravniki so mu kasneje odkrili raka na pljučih. George je bil v skupini The Beatles znan kot tihi član, vendar se ga Eric Idle, ki je z njim sodeloval pri filmu Monty Phython's Life of Brian, spominja kot človeka, ki ni nikoli nehal govoriti. Njegovo kariero in talent sta pogosto zasenčili osebnost in slava Paula in Johna, vendar se mu je kljub temu uspelo uveljaviti na različnih področjih; med drugim je sodeloval pri dobrodelnih koncertih Live Aid in Farm Aid.

Družbeno in umetniško aktivna ostaja kontroverzna Yoko Ono. Občasno se pojavi s kakšnim projektom, s katerim svet spomni na vse, kar je narobe. Tako je avgusta lani po petmesečnem zaprtju zaradi koronavirusa vrata ponovno odprl newyorški Metropolitanski muzej. Težko pričakovani dogodek je napovedala instalacija na pročelju, ki jo je podpisala 88-letna japonska umetnica. Z delom Dream Together je Lennonova vdova svet pozvala k skupnim sanjam. Leta 2018 je ob obletnici Lennonovega rojstva pokojnemu možu posvetila izid svoje različice skladbe Imagine, ki je po presoji revije Rolling Stone tretja največja uspešnica vseh časov. "John bi bil vesel, da sem to storila," je dejala. Leto prej so jo končno priznali kot soavtorico kultne skladbe. Kakor se spominja, sta jo napisala v zanju posebnem obdobju, ko sta sanjala o boljšem svetu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta