Ogroženo preživetje in smisel obstoja kmetijstva v Halozah

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
18.07.2020 06:00

Preproste rešitve za ustavitev upadanja kmetijstva v Halozah ni. Iščejo jo tako strokovnjaki kot kmetje, njihova društva in zadruge. Morda so prava smer predelava sicer kakovostnih pridelkov, razvoj skupne blagovne znamke in razmah turizma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Haloze: Idilične le za tiste, ki pridejo na obisk. Težje je v njih spodobno (pre)živeti.  
Dani Turnšek

V Halozah so nekoč živele močne vinogradniške kmetije na njihovem vzhodnem delu in živinorejske, ki so premogle tudi veliko gozdov, na zahodnem. Današnja struktura kmetij na gričevnatem svetu z velikimi strminami priča predvsem o veliki razdrobljenosti lastništva in majhni povprečni velikosti, le okoli 4,5 hektarja. Naravni pogoji kmetovanja ne omogočajo, da bi lahko kmetije z osnovno proizvodnjo dosegle prihodke, ki bi prebivalcem omogočali preživetje zgolj od kmetijstva.

Strokovnjaki: Nujno spremeniti pristop

Peter Pribožič, vodja svetovalne službe pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu na Ptuju, pravi, da je glede na opisano strukturo kmetij iskanje rešitev za njihovo preživetje velik izziv: "Zagotovo je nujno spremeniti pristop in uvesti nove ukrepe kmetijske politike, če želimo v teh pogojih še ohraniti obdelane površine in s tem poseljenost. Pogoji obdelave so bistveno težji že zaradi razgibanosti in velikega nagiba površin. Skrbeti nas mora podatek o površinah v zaraščanju in o velikem delu nekdaj kmetijskih površin, kjer že prevladujejo drevesa in grmičevje."

Peter Pribožič, vodja svetovalne službe pri KGZ Ptuj  
Darja Lukman Žunec
Ciril Horjak

Kmetje: Preveč omejitev

Največjo haloško kmetijo, usmerjeno v prirejo mleka in mesa, vodi prevzemnica Ida Vindiš Belšak. Kot težave kmetovanja omenja predvsem prepoved oranja ali spreminjanja namena trajnih travnikov na območju Nature 2000: "V to varovano območje je zajeta večina Haloz. Ker za njive ne smemo več uporabljati zemljišč, na katerih je bilo v določenem trenutku (januarja 2015) evidentirano trajno travinje, je to dodatna in velika omejitev za kmetovanje na območju, kjer je sicer zelo malo površin, primernih za njivsko rabo. Poleg pridelave poljščin sta na teh območjih za povrh prepovedana tudi vzpostavitev trajnih nasadov in pozidava. Zato ta omejitvena prepoved pri nas pomeni onemogočanje razvoja kmetij."

Ida Vindiš Belšak, kmetica iz Haloz  
Darja Lukman Žunec

Favoriziranje ravninskih kmetij

Krivično je zastavljena tudi podpora za nakup kmetijske mehanizacije, opozarja Vindiš Belšakova: "Pri podporah je denimo za nakup gorskega traktorja priznana vrednost nižja kot za standardni traktor primerljive moči. Največ 27 tisoč evrov znaša za univerzalni gorski traktor z možnostjo sofinanciranja do polovice. Profesionalni gorski traktorji s primerno močjo denimo stanejo vsaj štirikrat več!"
Sogovornica si želi, da bi slovenska kmetijska politika razumela, kako je pri podporah nasploh bolj smiselno rejo govedi in drobnice spodbujati predvsem na hribovitih območjih, ki so primerna zgolj za to. Le tako bi bilo mogoče območja, ki predstavljajo dve tretjini slovenskega podeželja, ohraniti obdelana in poseljena: "Zagotovo je živinoreja manj primerna denimo na ravninskih delih, kjer je obdelovanje precej lažje in bi se morali bolj usmeriti v poljedelstvo in zelenjadarstvo." A na različnih razpisih za naložbe točkovanje preko upoštevanja ekonomskega učinka kmetije že leta favorizira ravninske kmetije, ki imajo odlične naravne danosti, zato so hribovske kmetije takoj v slabšem položaju. Kar zadeva program razvoja podeželja za obdobje 2014-2020 je velika napaka, da je kot problemsko območje, deležno prednostne obravnave in dodatnih podpor, opredeljeno območje na ravni občin, v katerih je skupni prirast prebivalstva negativen in imajo nagibe, ki so glede na površino kmetijskega posestva po zbirni vlogi iz leta 2015, več kot 20 odstotkov nad povprečjem v Sloveniji.

Največja haloška kmetija Vindiš Belšak v Leskovcu  
Darja Lukman Žunec
Težko življenje na haloških kmetijah je v svoj objektiv ujel tudi fotograf Stojan Kerbler. Pred južino, 1978
Stojan Kerbler

Majhne kmetije izginjajo

Interese haloških najmanjših kmetij, velikih do pet hektarjev, že nekaj let zastopa Franc Cep, predsednik Delavskega društva hribovskih kmetij. Tako kot naša sogovornika poudarja, da je za tako majhne kmetije nujno treba najti rešitve: "Vsi dosedanji ukrepi kmetijske politike so male kmete, ki lahko preživijo le, če so ob tem še v službah, nekako zgrešili. Prenizke so spodbude za rejo živine, razpisi za pomoč pri vlaganjih v opremo ne omogočajo nakupa denimo gorske kosilnice. To pomeni, da bomo na naših kmetijah še naprej kosili z rabljenimi kosilnicami in bomo pri tem tudi manj varni. Druga možnost je, da bomo košnjo in ročno spravilo s strmin prisiljeni opustiti."

Franc Cep iz Kočic, predsednik haloškega društva hribovski kmetov
All
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.