(POGLED IZ PENZIONA) Številke, ki nam grozijo

S številkami smo se vsi, že kot otroci, seznanili mnogo prej kot s črkami. Da nas lahko katera prizadene in nam škodi, druga pa razveseli, smo spoznali v šoli, ko smo se razveselili petic in se žalostili in jezili ob cvekih. Ampak te je bilo pač treba premagati, se potruditi, učiti in uspelo je. In to je lahko naredil vsak sam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Seveda smo se nato v življenju srečevali s številkami, na katere nismo mogli sami vplivati ali smo imeli vpliv nanje le delno. Veselili smo se tistih, ki so rasle na plačilnih listih, in se jezili, če so se zmanjševale. Izkušnje s številkami o stanju, ki ga doživljamo letos, pa tudi moja generacija, rojena pred koncem prve polovice prejšnjega stoletja, nima prav nobene. Iz zgodovine smo poznali število žrtev kuge in španske gripe, pa tisto iz svetovnih vojn, vendar teh v zadnjih desetletjih na srečo ni več bilo, tudi izbruhi epidemij naše domovine in naroda v tem času niso prehudo prizadeli.

Edino obdobje, ki se ga spomnim, ko smo vsi ljudje kar celo vrsto let spremljali iste številke, so bila sedemdeseta in osemdeseta leta v prejšnji državi. To so bili inflacija, ki je zrasla tudi do trimestnih številk, in posledično menjalni tečaji za šilinge in marke pa cene v trgovinah, ki so nam sproti napovedovale, kako visoka bo njena naslednja uradna objava. Seveda so te številke vplivale na kvaliteto življenja vseh, niso pa terjale življenj ljudi.

Leto 2020 je zato za vse nas in tudi ves svet popolnoma drugačno, posledice, ki jih povzroča virus, pa vplivajo ne le na zdravje, ampak na vse oblike družbenega življenja, od medsebojnih odnosov, gospodarstva, mednarodnih odnosov, ne nazadnje smo vsi morali prilagoditi svoj vsakdan ukrepom, ki so potrebni, da nam uspe zmanjšati širjenje okužb.

Predvsem manj osebnih stikov je tisti nujni ukrep, ki nas najbolj prizadene in se ga mnogi ne držijo. Premalo se zavedajo, in tudi stroka premalo opozarja, da niso vzrok za širjenje virusa le tisti, katerim je bil potrjen. Mnogi, ki jih je virus napadel, pa tega ne vedo, ker še nimajo nobenih simptomov, ga širijo med druge. To se lahko zgodi vsakomur, kot smo videli te dni, tudi ministrom.

Katere druge spremembe v svetu bo virus povzročil, pa bo vidno že prihodnji teden po ameriških volitvah. Očitno virus ne le da vpliva na zdravje ljudi, ampak tudi sproža politične konflikte in proteste na ulicah povsod po svetu. Ogroža nam zdravje, a morda bo na tem področju spremenil kaj - na bolje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta