Pred 50 leti v Večeru: Jugoslavija evropski prvak

Pripravil Rok Kajzer
14.10.2023 05:25

Jugoslavija - Španija 78:67 (43:31). Palača športov v Barceloni, gledalcev 8.500, sodnika Riccardson (ZDA) in McDonnough (Kanada)

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
8. oktober 1973

Tretji dan silovitih bojev

Od sobote ob 12.30 vojna na Bližnjem vzhodu: Egipt in Sirija ustavila izraelsko protiofenzivo - Čez noč niso prišla nova poročila z bojišč na Bližnjem vzhodu, kjer poteka od sobote od 12.30 po našem času hud oborožen spopad Egipta, Sirije in Izraela. Sedaj velja vsa pozornost Združenim narodom in pričakovanju odločitve v teh krogih. Danes bosta govorila v Združenih narodih zunanja ministra Egipta in Sirije. Predsednik Nixon je zahteval, naj nujno skličejo sejo varnostnega sveta, vendar Washington ni pripravljen predlagati resolucije. Za sklic varnostnega sveta se je že prej izrekla Velika Britanija skupaj z Zahodno Nemčijo. Njun predlog: ustaviti sovražnosti, ni pa zahteve, da bi se Izraelci umaknili s prej zasedenih ozemelj. Proti takšnemu sklicanju VS so bile neuvrščene in socialistične države; opozarjajo, da resolucija varnostnega sveta, ki bi jo sprejeli sedaj, ne sme biti polovičarska kot v preteklosti, ampak da je treba z novo potezo doseči celovito rešitev. Sovjetska vlada je dala sinoči izjavo, v kateri pripisuje odgovornost za razvoj in za posledice v celoti Izraelu.

8. oktober 1973

ZIS: obsodba agresije

IZJAVA ZVEZNEGA IZVRŠNEGA SVETA OB NAJNOVEJŠIH DOGODKIH NA BLIŽNJEM VZHODU: Najnovejša eskalacija vojaških operacij na Bližnjem vzhodu, ki je posledica trajne in premišljene agresije Izraela na arabske dežele in na arabsko ljudstvo Palestine s tem, da Izrael v nedogled podaljšuje okupacijo arabskih ozemelj in sistematično odklanja in minira vse napore za dosego sprejemljive politične rešitve, je povzročila globoko zaskrbljenost vlade in narodov Jugoslavije. Jugoslovanska vlada najodločneje obsoja izraelsko agresijo in odločno in vsestransko podpira pravični boj arabskih držav proti Izraelu za osvoboditev vseh okupiranih ozemelj v skladu s sklepi vrhunske konference neuvrščenih držav v Alžiru. Jugoslovanska vlada hkrati poziva vse miroljubne sile in odgovorne dejavnike na svetu, naj učinkovito ukrepajo, da bi nudili vsestransko podporo in pomoč arabskim državam, katerih zakonita in neodtujljiva pravica je, da se borijo za osvoboditev svojih ozemelj, ki jih je okupiral Izrael.

Arhiv Večera
8. oktober 1973

Temelji naše državnosti

OB OBLETNICI KOČEVSKEGA ZBORA STA GOVORILA DR. MARIJAN BRECELJ IN LJUBO JASNIČ - Borci, aktivisti in mladinci iz vse Slovenije, udeleženci dosedanjih štirih pohodov po poteh AVNOJ in mladinskih delovnih brigad, Kočevci in okoličani, skupno, skoraj 10.000 ljudi, so se včeraj zbrali v Kočevju na osrednji proslavi Zbora odposlancev slovenskega naroda. /.../ Zborovalcem, med katerimi sta bila tudi Marko Bulc in Franc Leskošek-Luka, sta spregovorila podpredsednik zvezne skupščine dr. Marjan Brecelj in predsednik republiške konference ZMS Ljubo Jasnič. Ko je govoril o pomenu Kočevskega zbora, je dr. Marijan Brecelj poudaril, da je na njem slovenski narod v nezadržnem revolucionarnem zaletu, strnjen v vrstah Osvobodilne fronte in pod vodstvom komunistične partije postavil temelje naše državnosti in nove državne ureditve. M.B.

8. oktober 1973

Prvenstvo v Barceloni zaključeno

Temperamentno špansko občinstvo so naši fantje umirili takoj v začetku, ko so povedli s 15:6 in od tega trenutka dalje prednost ni bila nikdar manjša od 7 do 9 košev, v 16. minuti so Jugoslovani povečali razliko celo na 15 košev - 35:20. Trener Mirko Novosel je odlično vodil ekipo in ni dovolil nasprotniku, da bi uredil svoje vrste in prevzel iniciativo. Takoj v začetku drugega dela pa sa Jugoslovani povedli celo z 20 točkami razlike, 51:31, kar najbolje priča, da Španci niso bili dorasel nasprotnik. V izrednem naletu so nato domačini razliko znižali na samo 9 košev, toda potem so popustili in vprašanje zmagovalca je bilo rešeno. Vsi naši igralci so pokazali odlično igro, naloge so opravili brezhibno, nedvomno pa je bil najboljši Čosić, ki je igral odlično v obrambi in v napadu.

9. oktober 1973

Njihovo mnenje ...

Branko Gombač, ravnatelj mariborske drame: "Osebno sem proti geslu 'gledališče v tovarno'. Mi moramo skrbeti za našega delavca, vendar ne tako, da ga v stabilizacijskem času, sredi intenzivnega dela v tovarni, kar na delovnem mestu obremenjujejo še z Brechtom, Shakespearom in tako naprej. Prišli smo že tako daleč, da bi želeli, naj delavec hkrati spozna vse slikarje, Shakespeara, Beethovna ... Sem proti temu, in sicer zato, ker moramo z našo družbo skrbeti za rekreacijo našega delavca. Rekreacija pa pomeni šport, kultura, vendar ne v tistih prostorih, kjer delavec preživi osem delovnih ur za stroji ...".

11. oktober 1973

Opremljeno stanovanje

V novi stavbi v Svetozarevski 15, ki jo pravkar končuje GP Stavbar, so včeraj dopoldne v prvem nadstropju odprli zanimivo razstavo Opremljeno stanovanje. Salon Meblo v Mariboru, gradbeno podjetje Stavbar in Modna hiša so se odločili za skupno akcijo in pripravili razstavo, ki bo po mnenju organizatorjev odprla pot nadaljnjemu sodelovanju. V prvem nadstropju je Meblo opremil vsa stanovanja (štirisobno, trisobno in dvosobno stanovanje) po svoji zamisli, in ker so menili, da je najustrezneje, z elementi tovarne. Zavese, posteljnino in prte je razstavila Modna hiša. Zanimiva razstava Opremljeno stanovanje bo odprta do 23. oktobra. S.

11. oktober 1973

Strupeni plini nad Pančevom

NISO ŠE UKROTILI POŽARA, VSE PRIPRAVLJENO ZA MOREBITNO PRESELITEV LJUDI - V Pančevu je še naprej nevarnost. Že včeraj smo poročali, da so se zaradi požara v tovarni umetnih gnojil razširili nad mestom strupeni plini. Curki vode iz 40 cistern gasijo tlečo zmes umetnega gnojila, iz katere se z razkrajanjem klora in dušikovih oksidov sproščajo strupeni plini. Vse je pripravljeno za primer, če bi veter zanesel več plina nad mesto. Koncentracija strupenih plinov včeraj ni bila tolikšna, da bi morah prebivalci zapustiti domove. Položaj v mestu je bil sorazmerno normalen, delala so podjetja in šole. Za morebitno preselitev prebivalcev pa je pripravljenih 40 avtobusov. /.../ Ljudem priporočajo, naj se zavarujejo z vlažnim robčkom in naj se izogibajo krajev, kjer vidijo dim. Poleg pančevskih so pripravljene tudi vse beograjske bolnišnice. /.../ Pančevo šteje 70.000 prebivalcev.

12. oktober 1973

Največja tankovska bitka v zgodovini

Na Sinajskem polotoku poteka največja tankovska bitka v zgodovini človeštva. Tako je izjavil načelnik generalnega štaba egiptovske armade general Šazli sočasno s podatkom, da so Egipčani spravili iz boja 400 izraelskih tankov. Izraelska armada ima na Sinaju blizu tisoč tankov, 800 jih je že vpletenih v boje. Ponoči je bila silovita pomorska bitka pred Tartusom, sirskim pristaniščem v Sredozemlju. Včeraj, ko se je znočilo, so izraelske ladje bombardirale pristanišči Latakijo in Tartus, med pomorsko bitko pa so potopile grško ladjo in poškodovale japonsko. Izraelci napovedujejo, da bodo v kratkem strli odpor sirske armade na Golanski planoti, Sirci pa so prešli v protiofenzivo. /.../ Poročila si, kot ponavadi, nasprotujejo. Vojna na Bližnjem vzhodu traja že sedmi dan in napovedi o močnih koncentracijah čet kažejo, da bo tudi ta krvav.

Arhiv Večera
13. oktober 1973

Novi podpredsednik ZDA

Predsednik Nixon je sinoči imenoval 60-letnega republikanca Geralda Forda za podpredsednika Združenih držav Amerike. Gerald Ford je na tem mestu zamenjal Spira Agnewa, ki je pred tem odstopil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta