Pred 50 leti v Večeru: Slovenska TV brez redukcij

Pripravil Rok Kajzer
16.12.2023 05:30

V Zagrebu so že skrajšali TV spored, v Beogradu ga bodo od danes, v Ljubljani pa “TV redukcija” ni predvidena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
10. december 1973

Težave z elektriko

Kot smo že poročali, so predstavniki republiških in pokrajinskih izvršnih svetov v petek na sestanku v ZIS sklenili, da se zaradi pomanjkanja električne energije - med drugim - skrajša televizijski program vseh jugoslovanskih studijev za dve uri na dan. Na zahtevo republiškega izvršnega sveta je TV Zagreb skrčila svoj spored že v četrtek. /.../ Pri pripravljanju in oddajanju tv sporeda sicer ne porabijo veliko električne energije, vendar skrajšanje programa posredno prispeva k varčevanju z elektriko: če "mrkne" televizija, ljudje prej pogasijo luči in ležejo k počitku. Beograjska televizija se je za skrčenje svojega programa odločila v soboto, po sestanku v ZIS. Od danes bo njihov tv spored krajši za dve uri. Vse kaže, da v Sloveniji tv gledalci zaradi pomanjkanja električne energije ne bomo imeli krajšega sporeda. Direktor TV Ljubljana Dušan Dolinar nam je včeraj povedal: "Dejansko smo naš tv spored nekoliko skrajšali - v popoldanskih urah in pozno zvečer že takoj ob prvih redukcijah električne energije. Večje skrčenje programa pa za sedaj ni predvideno. To bo odvisno predvsem od splošne energetske situacije v Sloveniji." Če torej naši televizorji ne bodo "mrknili" zaradi redukcij električne energije, bomo lahko tv spored spremljali nemoteno. M.B.

10. december 1973

Svečanost v Gonarsu

Na pokopališču v Gonarsu pri Palmanovi je danes ob 11. uri svečanost ob odkritju spomenika kostnice 453 jugoslovanskim državljanom, ki so umrli v koncentracijskih taboriščih v Gonarsu, Viscu, Padovi in Klužah, ter drugih tisoč, ki so padli ali pa so bili pogrešani v času vojne na področju republike Italije v približnih mejah sedanje dežele Furlanije Julijske krajine. Ves Gonars je že od včeraj v italijanskih in jugoslovanskih zastavah. Svečanosti se bodo udeležili vladni delegaciji Jugoslavije in Italije ter predstavniki vojske obeh držav. Sodelovali bodo tudi partizanski pevski zbor iz Ljubljane, rudarska godba iz Trbovelj, gledališki recitatorji in šolski otroci iz Gonarsa. Deželno vodstvo združenja partizanov Italije je pozvalo svoje člane, naj se v čim večjem številu udeležijo te pomembne svečanosti. Ob otvoritvi spominskega obeležja bo govoril član ZIS Ivan Franko. N. Lukeš

​11. december 1973

Kaj pripravljate?

META GABRŠEK-PROSENC, kustodinja UG v Mariboru: "Četrti mesec teče, od kar se UGM, kjer delam kot kustodinja, intenzivno ukvarja s pripravami za retrospektivno razstavo našega prekmalu umrlega slikarja prof. Lajčija Pandurja. Iz skromnih načrtov, ki so se oblikovali v pogovorih s še živečim mojstrom, so se priprave razvile v obširen in po možnosti čimbolj natančen popis umetnikovega opusa. Obredli smo številne slovenske domove in ustanove ter tako registrirali preko 400 slikarjevih del. Komisija, sestavljena iz strokovnih delavcev naše galerije, umetnikov ter predstavnikov likovne komisije pri KS, je iz tega zbranega materiala poskusila izluščiti tisto, kar je v Pandurjevem delu najznačilnejše in najboljše. Tako bi dosegla retrospektiva, za katero upamo, da bo doživela slovesno otvoritev v januarju, svoj pravi namen: našla bi slikarstvu Lajčija Pandurja ustrezno mesto v slovenski likovni tvornosti."

11. december 1973

Nenavaden nočni obiskovalec

Martin Jurkovič, nočni čuvaj pri gostišču Fontana na Koroški cesti v Mariboru je imel preteklo noč nenavadno dogodivščino. Včeraj okrog 3. ure zjutraj se je namreč iz teme prikazal velik balon, ki je letel nekaj metrov nad zemljo. Jurkovič se nenavadnega nočnega obiskovalca ni ustrašil, temveč je stekel za njim in ga skuša] ujeti. Naposled mu je tudi uspelo, da je prijel za eno od vrvi, ki so visele z balona, ga potegnil k tlom ter ga privezal na bližnjo ograjo. O dogodku je takoj obvestil stalno službo UJV Maribor. Tudi delavci UJV so si lep čas belili glavo s tem, od kod je priletel balon. /.../ Pri zbiranju podatkov in preverjanju raznih obvestil, od kod neki bi utegnil prileteti balon, se je eden od miličnikov spomnil, da je podoben balon videl pred dnevi v Lipnici v Avstriji. /.../ Ko so se delavci mariborske UJV povezali z avstrijskimi organi, so dobili sporočilo, da so v Lipnici neznani storilci pred dvema dnevoma prerezali vrvi, zaradi česar se je balon dvignil v zrak, močni vetrovi pa so ga ponesli proti jugu. /.../ V.B.

1000 din Narodne banke Jugoslavije iz leta 1974.
13. december 1973

Bankovec za 1000 dinarjev

Zvezni skupščini bodo predlagali, naj sprejme sklep o tem, da dobimo bankovec za 1000 dinarjev. Ker v Jugoslaviji opravljamo plačila pretežno z uporabo gotovine, meni svet guvernerjev, bi z bankovcem za 1000 dinarjev olajšali gotovinski promet. Zvezni izvršni svet je razpravljal o tem včeraj, predložil bo tudi, da bi leto 1974 razglasili za leto tehnoloških inovacij.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta