Pred 50 leti v Večeru: Zdaj pa, kopalci, le v vodo!

Pripravil Rok Kajzer
09.07.2022 05:45

Napočila je za mnoge Mariborčane tako težko pričakovana ura: odprli so prenovljeno kopališče Mariborski otok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborski otok
Igor Napast
3. julij 1972

Po partizanskih poteh

Z vseh strani prihajajo v Zadobrovo udeleženci letošnjega pohoda po poteh osvoboditve, ki so ga pripravili pred osrednjo proslavo 30-letnice slovenske partizanske vojske v Zadobrovi pri Ljubljani. V Ljubljano je danes prispelo tudi tisoč rezervnih vojaških starešin iz vse Jugoslavije na drugo srečanje Krepimo bratstvo in enotnost jugoslovanskih narodov. V soboto dopoldan je bila pred muzejem revolucije v Celju svečanost, ki so se je udeležili predstavniki družbenopolitičnih organizacij in mladinci, ki so po programu krenili po poteh partizanskih bojev v Savinjski dolini. Brigada, ki jo sestavlja nad 200 mladincev iz Celja, se je odpravila proti Petrovčam in naprej do Griž, kjer se je sešla z 'žalsko mladinsko brigado Slavka Šlandra. Na poti jih spremlja tudi četa redne vojske, ki je med potjo izvedla več taktičnih vaj. Udeleženci pohoda so spotoma prirejali partizanska srečanja, razgovore z borci, obiskali pa so tudi spominska obeležja in ob njih pripravili več kulturnih programov. V Bočni v Zgornji Savinjski dolini so se srečali z velenjsko in mozirsko mladino in priredili skupen miting. Jutri se bodo skupaj odpeljali na osrednjo Proslavo v Zadobrovo pri Ljubljani.

3. julij 1972

40.000 gostov v Dalmaciji

Včeraj in v soboto je v Dalmacijo dopotovalo več kot 40.000 turistov, največ, 15.000, jih je prišlo z izrednimi vlaki iz ČSSR, ZRN, Avstrije in iz treh naših mest Beograda, Novega Sada in Zagreba. Na letališčih je pristalo 50 letal z več kot 4000 potniki. Ta prvi val glavne sezone je opogumil turistične delavce.

3. julij 1972

Naše morje je čisto

Zahodnonemška revija Quick je ob začetku turistične sezone poslala na evropske obale svoje lastne inšpektorje, ki so raziskali, kakšne možnosti za kopanje čakajo nemške turiste, kje je morje čisto in kje ne in kakšne so plaže. Rezultat njihovih ugotovitev je zarisan na zemljevidu, ki ga je revija objavila v zadnji številki. Za nas je posebej razveseljivo, da Quick nemškim turistom našo obalo priporoča, saj je, kot kaže legenda, povsod, razen ob Istri in v delu Kvarnerskega zaliva, morje čisto; priporoča pa poleg tega še posebej otoka Hvar in Brač. Pač pa so Quickovi inšpektorji morje pred vso francosko riviero ocenili kot zelo umazano.

3. julij 1972

Odprto prenovljeno kopališče

V soboto dopoldne je torej napočila za mnoge Mariborčane tako težko pričakovana ura: odprli so prenovljeno kopališče Mariborski otok. Otvoritve sta se udeležila sedanji in bivši župan Maribora, predstavniki Gradisa, ki je opravil dela, zavoda Stadion in še drugi gostje. Vstopnina v kopališče znaša za odrasle 4 dinarje, za mladino do 15 let 2 dinarja, za otroke do 5 let pa je vstop brezplačen. Po otvoritvi v sončnem dopoldnevu se je proti večeru že ulilo kot iz škafa. Upati je, da bomo v Maribor vsaj zdaj, ko je kopališče nared, dobili nekaj pravih, vročih poletnih dni.

5. julij 1972

Dober položaj dinarja v Trstu

V tržaških menjalnicah je dinar dosegel včeraj največjo vrednost po lanskoletnih devalvacijah, ki so bistveno zmanjšale zanimanje Jugoslovanov za nakup italijanskega blaga. Banke so dajale za en dinar 33 lir, manjše menjalnice pri železniški in avtobusni postaji, kjer se ustavlja največ Jugoslovanov, pa 34 lir, kar je zelo malo pod uradnim tečajem. Trst je včeraj obiskalo več tisoč turistov iz vseh krajev Jugoslavije. Menijo, da je izboljšanje tečaja dinarja posledica govoric o možni spremembi uradne veljave italijanske lire, poleti pa je dinar dobrodošel tudi zahodnoevropskim turistom, ki prihajajo k nam na dopust.

5. julij 1972

Vodka v nevarnosti

Najnovejši val antialkoholizma, ki je preplavil Sovjetsko zvezo, je verjetno močnejši od vseh dosedanjih kampanj proti prijateljem "dobre kapljice". Stara in znana ruska pijača vodka je v nevarnosti. Vse se je pričelo pred dobrim tednom, ko so partijski organi sklenili pričeti odločen boj proti alkoholizmu in ko je vlada določila praktične in skoraj rigorozne ukrepe: drastično zmanjšanje proizvodnje vodke in drugih alkoholnih pijač in povečanje proizvodnje piva, vina, posebno pa brezalkoholnih pijač. Vodke in drugih pijač v prihodnje ne smejo prodajati pred 11. uro dopoldne in po 19. uri zvečer. To velja tako za trgovine kot za restavracije. Vse republike so dobile nalog, da strogo prepovedo prodajo alkoholnih pijač na "ogroženih področjih": v bližini železniških postaj, tovarn in gradbišč, v bližini šol in znanstvenih inštitutov, v bifejih, menzah. /.../ SZ ima osem milijonov neozdravljivih alkoholikov.

6. julij 1972

Dvoboj Spaski-Fischer najpozneje v torek

Predsednik mednarodne šahovske zveze Max Euwe je zgodaj davi izjavil, da se bo v nedeljo, najpozneje pa v torek, začel dvoboj Boris Spaski-Bobby Fischer za naziv svetovnega prvaka. To je izjavil po sestanku, ki se je končal zgodaj davi med mednarodno šahovsko federacijo, islandskimi organizatorji in svetovalci Borisa Spaskega. Euwe je bil po sestanku optimistično razpoložen, čeprav je dejal, da bodo pogovore nadaljevali na novem sestanku, na katerem bodo sodelovali Fischerjevi svetovalci.

6. julij 1972

Trojno pokroviteljstvo Jakčeve razstave

Pokroviteljstvo nad veliko razstavo Božidarja Jakca v mariborski Umetnostni galeriji so prevzeli občinska skupščina Maribor, SZDL in sindikati. Za ta veliki kulturni dogodek tečejo obsežne, koristne in z nekaj novimi prijemi obogatene priprave. Retrospektiva nestorja moderne slovenske grafike bo obsežna: okrog 400 del bo zaseglo vse galerijske prostore. V primerni nakladi bo izšel katalog. V galeriji bodo vse poletje tudi večerni ogledi razstave - ob petkih. Na voljo bo strokovno vodstvo. Prireditelji želijo posredovati Jakčevo grafično umetnost še posebej našemu delovnemu človeku, zato vabijo k obisku zlasti delovne organizacije. (ba)

7. julij 1972

Razpustili organizacijo ZK v Jeklu

Čeprav je imela včerajšnja konferenca ZK mariborske občine pravzaprav eno samo točko dnevnega reda - primer delovanja osnovne organizacije ZK v tovarni kovinskih izdelkov JEKLO-RUŠE - je spričo zapletenosti položaja, ki pa se je sedaj po dveh letih vendarle razpletel, trajalo zasedanje pozno v nočne ure. Sto pet članov konference se je najprej temeljito seznanilo s problemom, zatem pa so se po vsestranski razpravi odločili za oster ukrep: za razpustitev osnovne organizacije ZK v podjetju, ki šteje 18 članov. Do tega sklepa, ki nima primere v zgodovini organizacije ZK na mariborskem področju, je najvišji organ komunistov mariborske občine prišel po ugotovitvi, da organizacija v JEKLO-RUSE ne zagotavlja temeljnih pogojev svojega dela, zaradi neodločnosti svojih članov pa je dopustila, da so se v podjetju razvile nevzdržne razmere. Konferenca je razen tega imenovala tričlansko komisijo, ki bo raziskala osebno odgovornost posameznih članov ZK v tem podjetju. Člani konference so tudi soglasno izrazili mnenje, da direktor Cveto Sergo nima moralno političnih kvalitet za nadaljnje vodenje podjetja. Sicer pa je direktor obvestil konferenco, da odstopa s položaja direktorja. /.../ F. S.

7. julij 1972

Domicil Malgajevim borcem

Celjska občinska skupščina je soglasno potrdila predlog, da Celje podeli domicil borcem za severno mejo, in sicer enoti nadporočnika Frana Malgaja, ki je med prvimi pohitela branit naše meje na Koroškem. Sedaj živi, kot smo slišali, še 144 bivših Malgajevih borcev, od tega večina v celjski občini. Svečana podelitev domicila bo predvideno 16. julija v prostorih doma JLA. /.../

Še leta 1972 je bilo avtobusno postajališče pri Slaviji tako polno.
Arhiv Večera
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta