Pred 50 leti v Večeru: Pričetek obnove Glavnega trga

Pripravil Rok Kajzer
21.05.2022 05:20

Te dni bodo odprli za promet prenovljen del Koroške ceste v Mariboru. Ta je za zdaj še brez vrhnjega sloja asfalta, zaradi česar pa promet ne bo trpel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

15. maj 1972

Titu red narodnega heroja

Vsi poslanci zvezne skupščine so se danes zbrali na skupni seji. Sklepajo o vnovični podelitvi reda narodnega heroja predsedniku republike Titu ob njegovem 80. rojstnem dnevu. Predlog, ki ga je dalo predsedstvo zvezne konference SZDL Jugoslavije, je bil deležen široke javne podpore. Skupščinski zbori bodo na ločenih sejah razpravljali o gospodarskih gibanjih v prvih treh mesecih letos.

15. maj 1972

Atentat na Heintjea

V belgijskem mestu La Calamine na meji z ZR Nemčijo je belgijska policija prijela 24-1etnega zahodnonemškega pleskarskega pomočnika Siegfrieda Martina, ki je poskušal ubiti holandskega pevskega zvezdnika 16-letnega Heintjea. Martin, očitno duševno neuravnovešen, je že prej grozil, da bo ubil priljubljenega mladega pevca. Kot je sporočila policija, je oktobra 1970 pustil na vetrobranskem steklu avtomobila Heintjevega očeta sporočilo, da bo ubil njegovega sina. Iskal je Heintjea na domu, ker pa ga ni našel, se je vrnil na delo. Zdaj je Martinu uspelo -potem ko se je za nekaj mesecev potuhnil - priti v avtomobilu nemoteno čez mejo in tudi v Heintjevo hišo v La Calamine. Ne da bi ga kdo opazil, se je vtihotapil v klet in tam naletel na dečka med igranjem s svojimi vrstniki. Približal se mu je in mu nastavil revolver na prsi. Ko je Martin pustil druge otroke iz kleti, se je Heintje znašel, se mu izmuznil in pobegnil. Policija, ki so jo medtem poklicali, je našla Martina na podstrešju, kamor se je povzpel, ko je iskal svojo žrtev, in se kasneje skril. Ko je zagledal policaje, se je stisnil v kot, toda z revolverjem v roki. Policaji so pričeli streljati, krogla je zadela Martina v trebuh. V hudem stanju so ga odpeljali v bolnišnico, v njegovem revolverju pa so našli slepe naboje.

Danilo Škofič

16. maj 1972

Danes Djerdap

Danes dopoldan je bila na Djerdapu velika svečanost. Predsednika Jugoslavije in Romunije Josip Broz Tito in Nicolae Ceausescu sta svečano pognala veliki hidroenergetski in plovni sistem v Djerdapu. Na romunski strani so pripravili ob tej priložnosti veliko zborovanje, na katerem sta govorila predsednika Tito in Ceausescu in dva graditelja elektrarne. Predsednika sta se srečala dopoldne na mostu prijateljstva sredi pregrade. Po zborovanju prireja Ceausescu intimno kosilo za predsednika Tita, zvečer pa bo v hotelu Djerdap v Kladovu predsednik ZIS Džemal Bijedič priredil sprejem, na katerem pričakujejo tudi oba predsednika.

16. maj 1972

"Lehenski bolnik" odrešen

Dolga leta se je krajevna skupnost Podvelka ukvarjala z neljubim vprašanjem, kaj storiti z zavoženo gradnjo nekdanjega zadružnega doma v Lehnu. Dom ni nikoli služil namenu, ker so ga spravili samo pod streho in je njegova notranjost ostala neurejena. Pozidali so ga namreč na neprimernem močvirnatem zemljišču in ga je začela nažirati vlaga. Pred dnevi so pri krajevni skupnosti Podvelka to vprašanje slednjič razčistili. Zgradba je bila last občinske skupščine Radlje, ki je lastništvo prenesla na podvelško krajevno skupnost, tako da je le-ta lahko poslopje zadružnega doma v Lehnu prodala. Kupil ga je Ivan Uranek iz vasi za 14.000 dinarjev. Poslopja ne bo preuredil ali obnovil, ampak se je zavezal, da ga bo do 1. avgusta letos podrl, zemljišče, na katerem stoji "zadružni dom" pa primerno zravnal — bržkone tako, da se ne bo več videlo, da je tu kdaj stala zgradba, ki tistim, ki so jo postavili, ni bila ravno v čast.

jc

16. maj 1972

Prva skupina na morju

Danes zjutraj je iz Maribora odpotoval 201 otrok na tritedentsko letovanje v mladinsko letovišče občinskega odbora RK Maribora v Punatu na otoku Krku. V tej prvi skupini otrok iz mariborske občine, je največ takšnih, ki so jim letovanje na morju priporočili zdravniki zaradi rahlega zdravja, mnogo pa je med njimi tistih, ki jih bo letovanje tudi sicer okrepilo.

17. maj 1972

Osem mrtvih pri Zagrebu

V hudi železniški nesreči, ki se je pripetila včeraj na postaji Prikraj pri Dugem selu nedaleč od Zagreba, je umrlo osem ljudi. Doslej so identificirali tri moške, mrtva sta še dva moška, dve ženski in otrok. Kretničarja Juraj Kodak in Ivan Ostović sta pobegnila, za njima so razpisali tiralico, ker utemeljeno sumijo, da sta vinjena kriva nesreče. Trije vagoni potniškega vlaka, ki vozi delavce iz Zagreba v Koprivnico, so se iztirili, ko je pripeljal nasproti tovorni vlak in se zaletel vanje. Kraj nesreče je bil grozljiv. Predstavnik ŽTP Zagreb je izjavil, da je kretničar premaknil kretnico, preden je ves vlak zapeljal na postajo.

17. maj 1972

Štafeta mladosti danes v Celju in Mariboru

Dopoldne okrog 9. ure je na poti v Beograd prispela v Celje zvezna štafeta mladosti s pozdravi predsedniku Titu ob njegovi 80-letnici. Potem ko je prenočila v avli velenjske občinske skupščine, je zvezna štafeta krenila na pot danes nekaj pred sedmo uro. Na Polzeli so jo velenjski mladinci predali mladini žalske občine. S svečanimi sprejemi in desetminutnim postankom so štafeto pospremili skozi Prebold, Šempeter, ob osmi uri je prispela v Žalec, nato pa po daljšem postanku nadaljevala pot skozi Petrovče v Celje. Na celjsko območje je prispela zvezna štafeta čez Kamnik in po Gornji Savinjski dolini, zatem pa je iz Mozirja po svečanem sprejemu nadaljevala pot skozi Šmartno ob Paki in Šoštanj, kjer so nosilce štafete kljub slabemu vremenu prisrčno sprejeli. V Velenje so nosilci zvezne štafete prispeli točno ob 18. uri. V do kraja napolnjen kulturni dom jo je prinesla atletinja Marjana Hojan, o življenjski poti in liku predsednika Tita pa je spregovoril Ciril Grebenšek, predsednik občinske konference ZMS. Tu je igrala mladinska rudarska godba, skupina recitatorjev iz rudarskega šolskega centra pa je prebrala nekaj desetin čestitk velenjske mladine. Gimnazijka Margareta Sekar je dodala še skupno čestitko mladine in drugih občanov velenjske občine. Danes ob 16. uri bo sprejem štafete v Mariboru na stadionu v Ljudskem vrtu. Ob 17. uri bodo štafeto pozdravili v Ptuju.

17. maj 1972

Titovo darilo Nixonu

Naš veleposlanik v Washingtonu je izročil včeraj predsedniku Nixonu Titovo darilo: film o Titovem obisku v ZDA, ki ga je posnela jugoslovanska ekipa. Nixon je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo z rezultati Titovega obiska. Zaželel je predsedniku Titu vse najboljše za rojstni dan.

17. maj 1972

Spet korak naprej

Te dni bodo odprli za promet prenovljen del Koroške ceste v Mariboru. Ta je za zdaj še brez vrhnjega sloja asfalta, zaradi česar pa promet ne bo trpel. Dokončno 3-centimetrsko vrhnjo plast asfalta bo del Koroške ceste dobil po končani II. etapi obnavljanja Glavnega trga, to je konec avgusta. Nigrad bo 22. maja pričel obnavljati Glavni trg od Poštne ulice in Alojzijeve cerkve do Vetrinjske ulice. Na tem delu bo treba zamenjati kompletne podzemske komunalne naprave, zatem pa bodo trg asfaltirali. Zaprli in obnovili bodo tudi stari most. II. etapo bodo končali 22. avgusta; če bodo dela končana prej ali kasneje, pa je odvisno od stanja podzemeljskih komunalnih naprav. Vrednost del II. etape obnavljanja Glavnega trga znaša okrog 2 milijona dinarjev. V času obnavljanja bo Čez Glavni trg dvosmerni promet v smeri vzhod-zahod po severni strani trga (ob Rotovžu). Čez trg se bo torej mogoče peljati od Ulice kneza Koclja do Koroške ceste in nasprotno. Smer sever-vzhod bo omogočena po enosmerni Vetrinjski ulici, smer vzhod-zahod pa po prav tako enosmerni Poštni ulici. Most bo zaprt za ves promet razen za pešce, ki bodo lahko hodili tudi ob robovih celotnega Glavnega trga. II. etapa zahteva kompletno premestitev avtobusnih postajališč, za katere na Glavnem trgu ne bo prostora. Kje bodo od 22. maja naprej postajali avtobusi 14 rednih prog, na katere ste doslej lahko vstopali tudi na Glavnem trgu, bo pravočasno sporočilo mariborsko avtobusno podjetje.

(srt)

19. maj 1972

Mokro slovo od I. lige

Prav nič usmiljenja niso imeli včeraj nogometaši Dinama, ki so v zaostali tekmi XXVIII. prvoligaškega kola v deževnem Ljudskem vrtu z 2:1 premagali Maribor. S tem se je vijoličasta ekipa po petih letih praktično poslovila od I. zvezne lige.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta