Pred 50 leti v Večeru: Pristan obratuje kar preveč dobro

Pripravil Rok Kajzer
10.12.2022 04:00

Kot so nam povedali, je ob določenih urah tamkaj silna gneča, ki jo povzročajo mladi kopalci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

4. december 1972

Wiesenthal: Živ je Mengele

Nacist Joseph Mengele živi sedaj v Paragvaju pod zaščito vlade te države, trdi Simon Wiesenthal v ekskluzivnem intervjuju, ki ga je objavil brazilski dnevnik Globo. Kar zadeva Bormmana je Wiesenthal označil kot senzacijo vrsto reportaž o tem nacističnem zločincu iz druge svetovne vojne, ki jih je objavil londonski Daily Express.

4. december 1972

V "pekel" po vodo

V kratki vesti, ki srno jo objavili pred nekaj dnevi, smo zapisali, da so na Polenšaku v Slovenskih goricah ob dnevu republike odprli krajevni vodovod, ki napaja za zdaj 18 domačij in učiteljski blok. Če ob tem povemo, da je bil Polenšak vsako leto ob daljšem sušnem obdobju "žejen" in brez vode, potem ni treba posebej poudarjati, kaj in koliko pomeni ta pridobitev za krajane. Ta pridobitev pa je toliko bolj pomembna, če povemo, da so zbrali krajani sami denar za gradnjo vodovoda, pobudnik in organizator te akcije je bilo domače turistično društvo, zanimiv in svojstven pa je tudi način gradnje, ki ga želimo nekoliko podrobneje opisati. Da bi "odžejali" žejni Polenšak, so zgradili zainteresirani krajani, vsi se v to akcijo niso vključili, vodno zajetje v nedostopni globeli pod Polenšakom, ki se ji ni mogoče približati nisi s samokolnico. Ves gradbeni material so znosili na ramenih in ga po posebnih "drčah" spuščali na delovišče v globel, ki ji mnogi pravijo sedaj "dobri pekel" /.../ J. Slodnjak

4. december 1972

Malo smučarije, več kopanja

Z včerajšnjim vlakom Pohorje ekspres in z rednimi avtobusi so se včeraj vrnili domov še tisti Mariborčani, ki so praznične dneve potegnili prav do včeraj. Nič koliko se jih je namakalo v slovenskih obmorskih toplih bazenih in si razgibalo telesa. No, sedaj bodo imeli za to priložnost tudi v Mariboru. Saj novo kopališče Pristan obratuje kar preveč dobro. Kot so nam povedali, je ob določenih urah tamkaj silna gneča, ki jo povzročajo mladi kopalci. V poročni dvorani na Rotovškem trgu je bilo v soboto zatišje, saj so se tokrat pari odločili za zakonsko zvezo že pred 29. novembrom. V preteklih dveh dneh pa so v mariborski bolnišnici zabeležili 14 rojstev. Luč sveta je zagledalo 11 fantkov in 3 deklice. Nič kaj veseli niso bili smučarji, saj jim je dež pobral skoraj ves sneg s pohorskih smučišč. Pohorje je tako le samevalo. Tujskega prometa je bilo malo, tako da niso bili pohorski niti mariborski hoteli zadovoljivo polni. Včerajšnje sonce je marsikoga izvabilo iz mesta na sprehod do okoliških gostišč. Vidi se, da smo v zadnjem mesecu letošnjega leta, saj o tem pričajo prva izložbena okna mariborskih trgovin z okraski, ki opozarjajo na bližnji prihod dedka Mraza. Naj zabeležim še to, da so imele v soboto v opoldanskih urah mariborske gospodinje iz meljskega bazena, ki pripravljajo kosila na električnih štedilnikih, precej nevšečnosti, Zaradi okvare na kablu je moralo podjetje Elektro Maribor el. tok odključiti, gospodinje pa so nestrpno ob mrzlih štedilnikih čakale, kdaj bo zopet prišel. Malce razburjenja je sicer bilo, do kosila pa so družinski člani z zamudo le prišli. Dobili smo spet sončne dneve in vrag si ga vedi, kdaj bo spet zapadlo kaj snega, ki si ga marsikdo iz srca želi. Upajmo, da le ne bo treba predolgo čakati nanj! B. PODKRAJŠEK

4. december 1972

Bo stavka ustavila apollo?

Uslužbenci družbe Boeing, ki sodeluje pri izstrelitvi zadnjega apolla na Luno, so zagrozili s stavko, ker so jim znižali plače za 30 do 50 odstotkov. Ta stavka skrbi pristojne pri NASA bolj kot morebitna indispozicija katerega od članov posadke. 60 administrativnih in tehničnih uslužbencev utegne s svojo stavko ogroziti izstrelitev. Sindikat se je začel že aprila pogajati s predstavniki družbe, naj bi uslužbencem vrnili odtegnjeni denar, ker pa ni bilo rezultata, so uslužbenci sedaj zagrozili s stavko. Da ne bi bilo treba odložiti izstrelitve, je NASA poslala osebno pismo vsakemu od 15.000 članov osebja vesoljskega središča in jih pozvala, naj omogočijo pravočasno izstrelitev. NASA tudi pravi. da so poskrbeli za vse, da bi odšel apollo na pot natančno ob predvideni uri, čeprav grozijo s stavko /.../

5. december 1972

Ivič trener NK Maribor?

Sinoči je iz Splita odpotoval v Maribor eden izmed trenerjev splitskega Hajduka Tomislav Ivič, ki je doslej skrbel za mlado moštvo tamkajšnjega prvoligaša, sedaj pa je bil nekaj časa na specializaciji v Angliji. Ivič si bo v sredo ogledal finalno pokalno tekmo Maribor-Olimpija, obenem pa vodil razgovore z vodstvom vijoličastih. Po nekaterih vesteh naj bi bil Ivič resen kandidat za Omeragičevo mesto, potem ko je kombinacija s Spasojevičem verjetno dokončno padla v vodo.

5. december 1972

NATO lovil - kita

Vsa zahodna Evropa je v nekaj urah izvedela za skrivnostno podmornico, ki se je pojavila v norveškem fjordu Sogne, potem ko so alarmirali obrambne sile NATO in so prišle na pomoč britanske letalsko-pomorske enote. Pognali so ves sistem protipodmorniške skupine, kot kaže sedaj, zavoljo kita. Trinajstletna fanta sta v fjordu zagledala nenavaden plavajoč predmet, očetje so potegnili na svetlo vojaške daljnoglede, takoj obvestili policijo, ta pa NATO. /.../ Po 24 urah iskanja niso našli niti podmornice niti kita.

6. december 1972

"Občinstvo je čudovito ..."

Drevi bosta v dvorani doma JLA zabavala Mariborčane znana pevca, zakonski par Tereza Kesovija in Miro Ungar. Pred nastopom smo poklicali kar iz doma armade stanovanje Tereze in Mira v Zagrebu in ju zaprosili za kratek pomenek. - Kdaj ste bili zadnjič v Mariboru? "Aprila letos. Predtem še nisem bil v mestu pod Pohorjem. Tereza je že nastopila v njem na začetku pevske kariere."' - Pripravljate kaj posebnega za svoj drugi nastop? "Nastopiti mislim z dokaj novim programom. Med drugim se bo Tereza poskušala kot humoristka, pripravila je parodijo, naštudirano posebej za Mariborčane. /.../ - In kaj menite o mariborski publiki? "To sem že mnogokrat rekel. Občinstvo je zelo simpatično in zelo sem vesel, da bom vaš gost. Upam, da nama bo s Terezo uspelo Marborčanom pripraviti dve uri prijetne zabave."

D. GEORGIJEVSKI

7. december 1972

Truman hudo bolan

Zdravniki medicinskega centra v Cancas Cityju so ocenili, da je zdravje bivšega ameriškega predsednika Harryja Trumana resno. Trumana, ki ima 88 let, so prepeljali v bolnišnico zavoljo pljučnice. Zdravniki sporočajo, da je "resno bolan" in da je "izid negotov".

7. december 1972

Pokal spet NK Olimpija

Ljubljanski nogometaši si ne dajo odvzeti naslova pokalnega prvaka Slovenije. Tudi včeraj je Olimpija osvojila v ponovljeni tekmi proti Mariboru z zmago 2:1 v Ljudsken vrtu to trofejo.

8. december 1972

Tito jutri v Sloveniji

Predsednik Tito bo jutri, v soboto, prišel na obisk v Slovenijo. Občinska konferenca SZDL Kranj, ki je pozvala občane, naj mu zaželijo dobrodošlico, pravi, da prihaja predsednik Tito k nam v trenutku, ko si vsa naša družba prizadeva za dosledno uveljavljanje samoupravljanja in stabilizacije gospodarstva, v času, ko njegova osebna pobuda pomeni nadvse dragocen prispevek k skupni volji delovnih ljudi Jugoslavije in Slovenije.

8. december 1972

Apollo 17 vse O. K.

Apollo 17 leti proti Luni po načrtu. Posadko so zbudili sinoči ob 22.25, da bi nadaljevala opazovanja in telovadila. Davi ob sedmih se je začel zanjo drugi počitek v vesolju. Tokrat bodo vesoljcem dovolili spati osem ur. Apollo 17 leti s hitrostjo 8000 km na uro. Sinoči ob 20. je bil oddaljen od Zemlje 113.000 kilometrov.

Arhiv Večera
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta